10 mai 1974 – Notă contrainformaţii

MINISTERUL DE INTERNE
INSPECTORATUL JUD. MEHEDINŢI
Nr. „S”/S.I./00______
din 10.05.1974

Către
C.I. 1050 [1]

O sursă a organelor noastre ne informează că a asistat la o discuţie purtată între Serg. T.R. MĂNĂSTIREANU DĂNUŢ din U.M. 01050 Tr. Severin şi MUCEA MIHAELA Str. Decebal nr.24 A, bloc X 11 IAŞI AP. 1 cu care ocazie primul în discuţii a relatat următoarele:

„Am la mine chitara şi mă retrag deseori seara undeva în parcul unităţii, cânt câteva cântări şi mă rog. E aşa de minunat să poţi sta seara lângă dumnezeu! Dincolo de gard se simte ritmul trepidant al vieţii în această lume dezlănţuită.

În curând mă voi întoarce în ea. Şi cât de mult este de lucru în această lume! La fiecare pas întâlneşti oameni nefericiţi, nenorociţi, oameni cu suferinţe sau în sărăcie pe care nimeni nu-i vede, pe care nimeni nu-i ajută, în viteza aceasta a secolului XX. Este un secol al egoismului, al maşinismului. Omul se transformă tot mai mult într-un automat fără concepţii, fără dorinţe, fără idealuri. Nu rămâne decât instinctul. Numai Isus poate salva lumea de „robotismul” acesta. Numai el poate da fericire omenirii, dar n-o poate face singur ci prin intermediul nostru, al copiilor săi. Să fim demni de numele creştinismului.”

ŞEFUL BIR. SPECIAL „S”
Maior Dina Ion

LUCTRĂTOR „S”
Plut. Maj. Stoian Ilie

Comentarii

1. O altă notă similară cu cea din 7 mai 1974, de această dată adresată către unitatea de contrainformaţii, conţinând informaţii relevante pentru statutul meu de militar în termen.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “10 mai 1974 – Notă contrainformaţii”

 1. e vorba aici de o discutie telefonica? adica nota e o transcriere a unei convorbiri interceptate de biroul CI al unitatii militare ?

  Like

  1. Nu, pentru “derutarea adversarului”, nota este scrisă ca şi cum convirbirea ar fi fost ascultată.
   În realitate este vorb de o banală interceptare a unei scrisori. Este, vorba, cu alte cuvinte, de un citat dintr-o scrisoare deschisă în mod ilegal de Serviciul “S”, care se ocupa de verificarea corespondenţei.
   În unele asemenea note acest lucru este absolut evident, aşa cum este cazul cu cea anterioară către prietena mea de atunci, Mihaela, devenită între timp soţie.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s