Apel pentru rugaciune – verdictul

Am primit de la domnul Iosif Ţon următorul apel pentru rugăciune, pe care vi-l trimit aşa cum l-am primit. Avem de-a face, din câte se pare cu un caz de fundamentalism secularist. (Vă rog sa fiţi toleranţi cu greşelile de limbă. Este vorba de cioneva din diasporă. În acest caz, continutul este mai important decât ambalajul. )

Dragi Prieteni,
Va scriu aceste randuri din avion, in drum spre Pensacola.  Dupa cum v-am spus saptamana trecuta, Vineri August 21, la 10 AM EST, procesul lui Michelle Winkler are loc in Tribunalul Federal din Pensacola.  Michelle, o asistenta in Santa Rosa School District, este acuzata de CONTEMPT pentru o rugaciune rostita la o petrecere pentru sfarsit de an, care a avut loc seara, afara din scoala, si unde colegii ei adulti erau adunati in mod voluntar.

 Tribunalul va fi arhiplin.  Afara, camere de televiziune si demonstratorii vor astepta rezultatul.  Toti se uita cu asteptare sa vada daca intradevar un cetatean American poate sa fie gasit “vinovat” si pedepsit pentru o simpla rugaciune.
Consecintele acestui proces sunt enorme.  Organizatia ACLU isi concentreaza toate resursele si eforturile in acest caz.  Ei vor avea cel putin 5 dintre avocatii lor cei mai buni in tribunal Vineri.
Eu voi fi in Pensacola toata saptamana, pregatind martorii si argumentul.  Am nevoie de rugaciunile voastre toata saptamana, si mai ales Vineri.  Rugati-va ca Domnul sa-mi dea cuvintele potrivite.  Rugati-va ca Michelle si ceilalti martori sa declare Adevarul cu curaj si claritate.  Rugati-va ca Judecatoarea sa asculte evidenta, si sa decida in mod drept.  Si rugati-va pentru adversarii nostrii, ca Domnul sa foloseasca aceasta ocazie sa ii atraga inspre El.
Sprijinul vostru inseamna asa de mult!  Am sa incerc sa va scriu indata ce procesul se termina Vineri.
Al Vostru si Tatalui,
Horatio G. Mihet, Esq.
Senior Litigation Counsel
Liberty Counsel
PO Box 540774
Orlando, FL 32854

* * *

UPDATE! S-a dat verdictul în acest proces. Michelle Winkler a fost declarată nevinovată.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

14 thoughts on “Apel pentru rugaciune – verdictul”

 1. Se gasesc mai multe detalii relevante aici. Daca asa cum se pare Winkler a incalcat reguliile judetului sau cu privire la rugaciuni publice si a fost pregatita sa accepte conseciintele, atunci sa le primeasca. Faptul ca a trecut cu vederea invataturile Domnului Isus cu privire la rugaciune publica este alta poveste.

  Like

  1. Multumesc, James, pentru precizări. Aşa aflu şi eu că mai dai pe aici uneori 🙂
   Evident, afişând un text despre o chestiune în legătură cu care nu am nici un fel de informaţii, mi-am asumat un risc. Provenienţa anunţului a fost cea care m-a convins s-o fac, chiar dacă cu o mică strângere de inimă.
   Există întotdeauna mai mult decât un singur punct de vedere (ori de orbire) cu privire la o situaţie şi cu cât ştim mai buine lucrurile, cu atât ne putem ruga mai bine.
   Realizez cu această ocazie că n-am pus blogul tău la blogroll şi corectez acum această scăpare.
   Salutari doamnei şi sărutări copiilor.

   Like

 2. Metoda americana de a proteja libertatea religioasa nu este intotdeauna inteleasa bine – chiar si intre americani. Constitutia (sau mai precis primul “amendment” la Constitutie) previne stabilirea religiei sau a unei religii de catre statul american, cat si interdictia practicii oricarori religii. Pe langa faptul ca exista o libertate incomparabila de religie in SUA, baptistii au fost din punctul de vedere istoric nu doar simpatizantii ci chiar proponentii acestei separari intre biserica si stat. Sunt insa o gramada de baptisti in zilele noastre care au lepadat de acest punct tipic baptist.

  Problema la scoli este faptul ca acestea sunt considerate institutii ai statului si astfel ar trebui sa fie neutri in ceea ce priveste religia. Protestantii care vor sa conduca rugaciuni comuni in scoli ar fi revolati daca Catolicii i-ar conduce copiii intr-o rugaciune adresata Maicii Domnului. Desi orice sistem uman este imperfect, personal nu vad o alternativa mai buna decat sa lasam rugaciunea la nivelul personal si pentru familii sa decida.

  Doar inca un lucru trebuie mentionat. E vorba aici despre rugaciuni comune. Iti garantez ca multi elevi si studenti in scoliile publice americane se roaga ficare in inima – inainte de exameni, daca nu altcandva. 🙂

  Like

  1. Domnule McGrath, desi agreez cu dumneavoastra ca nu exista o solutie buna ca sa separam biserica de stat si totusi sa vrem sa ne inchinam cand simtim nevoia, cred ca totusi ACLU depaseste cu mult limitele in cazul acesta. In primul rind ei au stabilit cu mult inainte ca vor urmari astfel de cazuri crescind propriul buget pentru asa ceva de la $100 de milioane la $300 de milioane. Pina la urma oamenii acestia vor fi condamnati ca s-au rugat….si se pare ca isi vor pierde pensiile daca sunt condamnati. Consecintele acestui caz vor fi enorme….mult prea mari pentru marimea “crimei”. Cred ca atunci cind o societate ca a noastra nu mai are abilitatea (si nici dorinta) de a inchide ochii macar la lucruri sfinte suntem pe o cale cam prapastioasa.

   Like

   1. Draga Daniel,
    Cu un lucru sunt de acord.
    A condamna pe cineva pentru ca a rostit o rugaciune, mi se pare absurd.
    In acest cay insa, solutia nu este “inchiderea ochilor”, ci lobby-ul pentru schimbarea legii.
    Iar dacă cineva decide să sfideze legea, aşa cum am făcut-o şi noi în vremea comunismului, atunci să nu se plângă, ci să primească cu seninătate pedeapsa, continuând să lupte pentru scrimbarea legii, dacă o consideră nedreaptă.
    Şi aici este deosebirea. Sub dictatură, acest lucru nu era posibil. În democraţie însă se poate.

    Like

 3. Tovarasi ! sa privim calm situatiunea : avem de a face cu doua exagerari aci ! 1. de ce atata PROZELITISM in spiritualitatea neoprotestanta ?? … n am sa inteleg niciodata ! 2. cel care s a sesizat de “grava” incalcare ar trebui batut cu biciul ! ( sau pus sa asculte rugaciuni neoprotestante 48 de ore continuu ! ) ; acuma- la proces – e care pe care ; fie Lumina in final ! ( SI NU MAI EXAGERATI CU IUBIREA APROAPELUI … poate va alegeti cu alt proces ! )

  Like

  1. Genelică, nu te dezminţi deloc. Fiind un evanghelic ce s-a ortodoxit, de silă pentru prostia cu care te-ai confruntat între evanghelicii de acasă, nu mă mir că eşti alergic la “ptozelitism”.
   A propos, ca să ne înţelegem, ai putea să ne oferi definiţia ta pentru acest concept? Căci ştii că există mai multe şi unele sunt foartediferite de celelalte.

   In ce priveşte “cazna” de a supune pe cineva 48 de orela a asculta rugăciuni evanghelice”, nu cred că cineva ar rezista unei asemenea torturi şi să rămână sănătos la cap ori să nu se lepede de credinţă.
   Ca să nu risc aşa cave, mă păzesc cât pot.
   (Asta ca să nu discutăm despre rugăciunile ortodoxe, superrepetitive, şi într-un limbaj de secolul XIX, dacă nu cumva şi mai “mucegăite”.)

   Like

  2. “de ce atata PROZELITISM in spiritualitatea neoprotestanta ?? … n am sa inteleg niciodata”
   Asta nu e vina nimanui (neintelegerea) ci doar a dumitale! Fost evanghelic? Permiteti-mi sa dezagreez!

   Like

   1. D.le, ati pus punctul pe i ! Si eu ma suspectez ca nu prea inteleg multe chestii … de exemplu acum nu inteleg ” sa dezagreez! ” …toate dictionarele mele nu m’ajuta ! Faina adresarea cu “dumitale” ! (io invatasem de “Dvs. ” pe vremuri ) . Multumesc de empatie . Dezagreez dezavuind dezvaluirile dezlinate !

    Like

 4. merci Danut! umorul ma nelinisteste , ma ajita! … prozelitism= stradanie cotidiana ingrosata de a face adepti la religia, teoria, credinta … mea .

  Like

 5. Imi pare bine sa va spun ca clienta mea, Michelle Winkler, a fost gasita neprihanita astazi. Tribunalul a decis, correct, ca rugaciunea ei publica nu a incalcat legea, asa dupa cum organizatia ACLU a propus. Orice lege ar incerca sa interzica unui cetatean American sa rosteasca o rugaciune in loc public, intre oameni adulti care doresc si apreciaza aceasta rugaciune, incalca grav Constitutia Americii. Astazi a fost o zi mare pentru Constiutia Americii, pentru libertatea religioasa, si pentru Michelle Winkler.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s