Au inceput alegerile in Afghanistan

Afghanistan Election
Sursa: Associated Press

Joi 20 august au început alegerile prezidenţiale în Afghanistan.

Hamid Karzai

Actualul preşedinte, Hamid Karzai, şi-a văzut puterea subminată progresiv de corupţia propriei admministraţii şi, mai ales, de succesele militare ale talibanilor. Tocmai de aceea a încercat să amâne alegerile, ceea ce aproape că a aruncat ţara în haos. Spriat, Karzai a revenit la data iniţială a alegerilor.

Talibanii ameninţă că ăi va ataca pe toţi cei care vor vota. Ţara este într-o stare de haos şi de treroare. Din păcate forţele aliate sunt insuficiente şi ineficiente. Rezultatul este starea actuală, extrem de încurajatoare, a ţării.

Vă îndemn să vă rugaţi pentru pace în această ţară. Oficial, în Afghanistan, care este o republică islamică, nu sunt creştini. De fapt există un număr de creştini secreţi, alături de creştinii expatriaţi, care slujesc acolo cu diverse organizaţii umanitare, asumându-şi riscuri enorme, la fel cum este cazul şi cu afghanii care colaborează cu aceste organizaţii.

Citiţi AICI un articol Der Spiegel pe tema acestor alegeri.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “Au inceput alegerile in Afghanistan”

 1. Au mai fost tot felul de expicatii istorico-savante si-n alte cazuri.
  Nu fac haz de suferntsa oamenilor, dar aduceti-va ce s-s spus la razbouiul din Yugoslavia;
  -pe sirbi nu-i ataca nimeni; astia-s razbunatori. Apoi vin rusii ortodocsi cu Mig-urile.. si chinezii o iau pe drumul matasii sa-i apere. Pe chinezi, i-a incercat CIA bobardindu-le ambasada. N-a venit unul!
  -despre Sadam la fel. SA vedeti ce-o sa iasa!- ne-au speriat totsi.. L-au intrebat pe Bush-batriunul: “de ce n-ai intrat in Bagdad?”. “Mi-au spus toti aliatii arabi ca daca calcam in orasul sfint Bagdad o sa vina toti, chiar si cei ce-l urasc pe Sadam”. Pina si Mohamed trebuia sa invie. … Uite ca Bush-fiul cel prost a intrat in Bagdad. AM citit articole savante cum ca o sa curga singele irachian pe strazi mai tare decit Tigrul si Eufratul..Sau ca de la Berlin incoace n-a fost cucerit un oras atit de mare,etc.. Si ce-a iesit? Mohamed s-o fi rasucit in sicriul suspendat, iar Iranienii au venit intr-adevar… In rest, un mare fis arab.
  Nu contest ca exista specialisti, dar teoriile astea cu niste chestii vechi de j’de mii de ani sunt un pic de risipa de inteligentsa.

  Like

 2. Vorba rabinului, “si tu ai dreptate, si tu ai dreptate”.
  Si nu cumva sa-mi spuneti ca n-am dreptate, ca va raspund: “si tu ai dreptate” 🙂

  Like

 3. Are cauze vechi dar si teoria ca de pe vremea lui Machedon sau a lui Gingis han nimeni nu i-o indreptat pe afgani, nu-i decit o teorie a chibritului.

  Like

 4. Desigur, o problema atit de complexa nu poate avea o singura cauza. Exista insa in mod legitim cauye veche si cauye noi. Despre cele mai noi discutam noi. Ele insa, e drept, se grefeaza pe cele vechi.

  Like

 5. problemele afgane nu isi au originea in urma cu citiva ani. afganistanul a fost totdeauna un viespar. a fost ocupat cind de unii cind de altii, cind de mai multi odata. nu se va sfirsi acum si nici simplu.

  Like

 6. Eu cred ca Mubarak trebuia criticat. Era un dictator si nimic mai mult. Democratia este oricind de preferat dictaturii. Altfel, toti hitlerii si anticristoo ar avea justificare.
  Unii au indraznit sa critice si pe talibani, cu riscuri enorme. Ii cunosc personal. Si sunt musulmani.
  Dumnezeu cu mila.

  Like

 7. Nu cred chiar atit de tare in Holbrook; mare prostie a spus/facut.
  De-acord cu faptul ca cei pregatiti de CIA s-au intors impotriva noastra.
  De data asta insa, guvernul Pak n-are ce face si se mai lupta cu talibanii.
  Mi s-a parut ciudat ca totsi vitejii din pakistan + org. umaintare s-au napustit pe abuzurile lui Mubarak. Avocatii n-au avut curaj sa protesteze pe ulitse impotriva talibanizarii tsarii, a subjugarii celor ce nu erau de-acord cu varianta ingusta a Sharia…etc.

  Like

 8. Din pacate, solutia pentru Aghanistan se afla in afara acestuia, mai precis in Pakistan. Iar acolo cheia sunt serviciile secrete. Pe care CIA le-a finantat si le-a inarmati pina in dinti, pentru a lupta impotriva rusilor, in Afghanista, iar acum, ca si in cazul lui bin Laden, a lui Sadam sau a Hamas – finantati din aceeasi punga a ingineriei politice globale, s-au intors impotriva lor.
  Dumnezeu cu mila.
  Ma rog ca Holbrook, care a facut minuni in Irlanda de nord, sa aiba si aici momente de inspiratie. Deocamdata cam face prostii, ca atunci cind a declarat (in mod fals) ca mare parte a informatiilor din Afghanistan sunt obtinute de la agentiile umanitare. Oare nu i-a trecut prin cap istetului ca printr-o asemenea declaratie stupida pune in pericol vietile celor aflati acolo? Dar, banuiesc, daca nu sunt americani, e in regula.

  Like

 9. Domnul sa se-ndure de tsara sata care sufere de razboaie si instabilitate de prin ’80.
  Trupele internationale sunt intr-adevar insuficiente si ineficiente.
  Asta dovedeste miopia politicii europene, egoismul ei, si indiferentsa ei fatsa de aceasta tsara. Suparati pe razboiul din Irac, europenii au gasit un pretext pt a-si ascunde lasitatea si egoismul, refuzind te 8 ani sa trimita trupe in Irac; cintind astfel fara sa vrea , probabil, in orchestra Moscovei care-si doreste sa-i vada pe americani innecindu-se in Afg. Acum, dupa ce s-a pierdut cea mai mare parte din sprijinul popular iar Pakistanul se lupta el insusi pt supravietsuire, e mult mai greu. Caderea fara lupta a Kabul-ului i-a descurajat pe talibani. Astazi sunt “inapoi”.
  Numai indurarea Domnului ii mai scoate pe afgani din aceasta criza.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: