Incredibil. Portal guvernamental pentru ortodoxie ca religie nationala

eromania

Site-ul Hotnews ne anunţă că Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale a reluat licitaţia pentru un proiect de zece milioane de euro pentru proiectarea portalului eRomania , care a fost lansat în urmă cu o lună. “E vorba despre o platforma care ar permite plata pe internet a taxelor si impozitelor, precum si numeroase alte servicii publice.”

Nimic surprinzător până acum. Numai că anunţul ne informează, între altele de faptul că portalul va conţine, de asemenea, un sub-portal, care îşi propune să prezinte ortodoxia, ca “religie naţională a românilor”.

Şi aceasta nu într-o teocraţie islamică cu iz medieval, ci într-o ţară a Uniunii Europene.

Cred că ar fi cazul ca domnul ministru Gabriel Sandu să-şi ceară iertare de la cetăţenii români de alte religii decât cea ortodoxă (sau fără nici o religie). Sau aşteaptă cumva să ne cerem noi iertare că nu cuntem ortodocşi?

Domnule ministru, să ne aşteptăm la deportarea în masă a neortodocşilor ori la o campanie de convertiri forţate? Să sperăm că nu. Dar cine ştie? Dacă o cer interesele partidului în alegeri, nu este deloc exclus.

Notă: Am trimis acest mesaj ţi domnului ministru, dar, în buna tradiţie românească, mă îndoiesc că demnitarul (“ministru” înseamnă, etimologic “slujitor”) va răspunde. Dar mai ştii? Ar fi  o premieră. Vă ţin la curent.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Incredibil. Portal guvernamental pentru ortodoxie ca religie nationala”

 1. Stimati cititori ai acestui post, cazul de fata arata o data in plus ca numerosi demnitari, reprezentanti ai autoritatilor centrale, jurnalisti din presa centrala etc. habar n-au despre situatia religioasa a romaniei. Habar n-au ca exista 15 sau 16 culte recunoscute de stat, ca exista o multime de alte asociatii religioase, deci o diversitate religioasa in toata regula.
  Ca majoritatea sunt ortodocsi nu face din ortodoxie religie nationala. Nici macar dorinta ierarhiei ortodoxe de a instaura ortodoxia ca religie nationala nu-i suficienta pentru asta. Mai trebuie schimbata si constitutia, mai trebuie respectate si prevederile europene etc. Statul roman este un stat laic, deci nu exista religie nationala. Numai in Islam mai gasesti integrism religios-politic. Iranul este un exemplu. Dar cred ca deja sunt aici prea multe informatii pentru ca dl. Sandu sa le poata asimila dintrodata. Sa le lasam doar pe acestea deocamdata. Daca dl. ministru si ceilalti la fel de cunoscatori da domnia sa dovedesc receptivitate si capacitate de asimilare, putem continua informarea.

  Like

 2. Personal nu am nimic cu Biserica Ortodoxa , cred ca si acolo dumnezeu are oamenii lui dar ma enerveaza apucaturile astea bizantine , imperialiste de genul : ,, noi suntem religia cea mai sfanta ” ‘ sau r,,omanii sunt ortodocsi in proportie de 80 %””. Pretentiile de a fi biserica nationala nu se mai justifica in epoca noastra cand abia 30-40 % din populatie mai e cu adevarat ortodoxa , in sensul ca isi practica religia mergand in fiecare duminica la slujba. Poate ca asta e si problema , ca la recensaminte sunt inclusi ca fiind ortodocsi si oameni care nu au trecut in viata lor pe la biserica , decat poate la botez cand erau mici. Statisticile care dau cifre de 80% apartenenta la Biserica Ortodoxa creaza aroganta si mandrie in mintea multor clerici . Sper sa reusiti in intalnirile dumneavoastra cu teologii ortodocsi sa ii convingeti ca aceasta dorinta a Bisericii Ortodoxe de a se vedea biserica de stat nu e deloc sanatoasa. De altfel nici nu inteleg de ce vor ortodocsii sa fie iar biserica de stat, le-ar placea sa fie un birou al statului , condus de clerici-marioneta supusi noilor ,,bazilei” ai Romaniei. Pt. ca asta se va intampla , statul va manipula biserica asa cum a facut-o intotdeauna de-a lungul istoriei si cei care vor pierde vor fi tot credinciosii fie ei ortodocsi sau nu. Cei care isi imagineaza ca daca Biserica Ortodoxa va ajunge biserica de stat , o sa fie mai puternica si mai apta sa se dezvolte mai bine se inseala. Dimpotriva va fi obligata sa respecte ordinele statului , nu intotdeauna crestinesti.
  Sa speram ca ortodocsii nu o sa pice in capcana cezaro-papismului din nou .

  Like

  1. Domnul meu, aveti si dvs. dreptul la opinie care oricare dintre noi, inclusiv la una mai putin buna.
   Trebuie sa precizez insa citeva lucruri:
   1. procentul din recensamint este de 86 si ceva%, nu 80
   2. recensamintul este un instrument statistic, nu unul spiritual
   3. datele inregistrate in recensamint provin din declaratiile persoanelor inregistrate – daca 86% din romani au declarat ca se considera ortodocsi, este datoria noastra sa luam act de aceasta, indiferent ce credem despre nivelul lor de angahare religioasa
   4. nu cunosc sa se fi inventat “palingenesiometrul” – aparatul de detectat nasterea de sus a cuiva
   5. participarea saptaminala la serviciile biosericii este interesanta, dar slaba ca indicator al angajarii religioase reale a cuiva
   6. va garantez ca nu discut cu teologii ortodocsi, nici in intilnirile particulare, cu atit mai putin in cele oficiale, despre frecventa participarii la liturghie a credinciosilor lor; asta este problema lor, nu a mea; eu am probleme cu evanghelicii care au o frecventa mare la slujbe si pare sa nu le foloseasca la nimic
   7. modelul bizantin al “simfoniei” care domina teologia politica ortodoxa este unul complex si nu poate fi redus la sintagma “cezaro-papism”

   Like

 3. poate ne spune cineva despre prezenta cvasi-inutila a baptistilor si penticostalilor la serviciile bisericii si la transformarea bisericilor in cluburi sociale, daca e moda sa ii criticam pe ortodocsi pt asa ceva.

  si daca tot am adus vorba, care este procentajul celor care sunt banuiti de nasterea din nou din bisericile evanghelice?

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s