Ramzan Kadirov – marioneta criminala a Moscovei

Ramzan Kadirov w. gun
Ramzan Kadîrov, cu un pistol din aur dăruit de protectorul său

Zilele acestea agenţiile de presă anunţau uciderea unui noi militante pentru drepturile omului în Cecenia. Şi, la fel ca şi în celelalte cazuri, există indicii că în spatele acestei noi crime se află marioneta Moscovei, preşedintele cecen, Ramzan Kadirov. Desigur, Kadîrov nu ucide el personal victimele (cel puţin nu întotdeauna), ci se foloseşte de agenţii serviciului său de securitate, fiind apoi acoperit cu consecvenţă de protectorii săi de la Kremlin.

Fiind un apropiat al lui Putin, care l-a decorat cu Medalia de Erou al Rusiei, Kadîrov  a ajuns preşedinte al Ceceniei în februarie 2007, la vârsta de 30 de ani, cu sprijinul serviciilor de securitate ruseşti (era să zic „sovietice”, ceea ce nu era prea departe de realitate, căci FSB este de fapt aceeaşi Mărie – KGB – cu altă pălărie). Moscova îi este recunoscătoare pentru a fi „pacificat” exploziva republică caucaziană. Cu ce preţ s-a făcut asta, este o întrebare de prea puţină importanţă pentru noii ţari ai Rusiei.

RUSSIA/

Kadîrov are sub comanda sa o miliţie personală, poreclită „Kadîrovii”, care a fost acuzată de nenumărate crime şi încălcări ale drepturilor omului. El este putred de bogat, din comerţul ilegal cu petrol, Cecenia deţinând rezerve petroliere importante.

Recent, revista Foreign Policy a publicat, sub semnătura ziaristei Sarah Mendelson, o analiză a situaţiei din regiunea nord-caucaziană, care confirmă îngrijorarea tot mai mare a cercurilor politice internaţionale cu privire la stabilitatea zonei, care ar putea deveni cu uşurinţă, dacă nu cumva este deja, un spaţiu de recrutare şi formare a unei noi generaţii de terorişti.

zarema Sadulayeva-tribute Ultima victimă a lui Kadîrov este Zarema Sadulaieva, care conducea organizaţia numită „Să salvăm această generaţie”, care colabora cu Unicef pentru a ajuta copiii care sunt victime ale violenţei din regiune. Ea a fost ucisă la 10 august 2009, împreună cu soţul ei, după ce fuseseră răpiţi cu o zi înainte de soldaţi îmbrăcaţi în uniforme de camuflaj. Puteţi citi AICI un articol din Financial Times care oferă detalii cu privire la această crimă. Kadîrov a deplâns făţarnic asasinatul, declarând că este vorba de o încercare de destabilizare şi discreditare a Ceceniei (detalii AICI). Nu am nici o îndoială că autorii ei nu vor fi niciodată descoperiţi. Se va ocupa FSB-ul de asta. Der Spiegel este de acord că responsabilitatea principală pentru această crimă revine Moacovei.
 RUSSIA-ACTIVIST/DEAD
Cu o lună în urmă, la 15 iulie 2009, fusese ucisă o altă activistă pentru drepturile omului, Natalia Estemirova, membră a organizaţiei pentru apărarea drepturilor civile Memorial. În presa noastră s-a afirmat în mod greşit, că Estemirova era laureat al Premiului Nobel pentru pace. În realitate, ea a primit în 2004, împreună cu organizaţia Memorial, Right Livelihood Award, care este numit uneori „Premiul Nobel Alternativ”. Metoda de eliminare a fost aceeaşi: răpire, împuşcare şi abandonare într-un loc pustiu. În momentul în care a fost răpită la Groznîi, Estemirova investiga o serie de abuzuri serioase cu privire la încălcarea drepturilor omului.

Preşedintele rus Medvedev s-a declarat consternat de vestea acestui asasinat, privindu-l ca pe o încercare de a arunca o lumină proastă asupra democraţiei din Rusia înaintea vizitei sale în Germania. Kadîrov însă, care o ameninţase în mai multe rânduri pe Estemirova, a afirmat, după moartea ei, că activista „nu avea onoare, demnitate şi conştiinţă”. Oleg Orlov, liderul organizaţiei Memorial a declarat că ucigaşul jurnalistei este preşedintele cecen, Ramzan Kadîrov şi l-a acuzat pe preşedintele rus Dmitri Medvedev că este şi el complice la această oribilă crimă.

 Anna Politovskaia

Cu aproape trei ani în urmă, la 7 octombrie 2006 fusese ucisă o prietenă apropiată a Nataliei, cunoscuta ziaristă de investigaţii şi apărător al drepturilor omului, Anna Politkovskaia. Aceasta a fost împuşcată în ascensorul clădirii din Moscova în care locuia. Autorii acestui asasinat, care a zguduit lumea, n-an fost descoperiţi nici până în prezent. Complicii prezumtivi ai asasinilor au fost achitaţi într-un proces caracteristic pentru corupţia sistemului juridic din noul imperiu rus.

Fiind un critic neîmpăcat al lui Putin şi al FBS-ului (a scris cartea Putin’s Russia: Life in A Failing Democracy), mai ales cu privire la politica acestuia în Cecenia, din pricina activităţii ei, Politkovskaia a fost arestată, bătută, otrăvită, ameninţată cu moartea şi chiar supusă unei simulări de execuţie. În timpul unei confruntări cu Kadîrov, acesta i-a spus: „Cineva ar trebui să te împuşte la Moscova, chiar pe stradă, aşa cum se împuşcă oamenii acolo.” Cine altul decât Kadîrov poate şti asta mai bine? În cele din urmă, aceasta ameninţare a fost pusă în aplicare, şi ziarista, care a vorbit adesea despre riscurile la care este expusă, a plătit preţul suprem. Memoria ei este încă vie în mintea celor care au cunoscut-o ori doar au auzit de ea, ca un simbol al demnităţii umane, al respectului pentru libertate şi al eroismului, într-o societate subumană, care doar mimează, foarte prost şi neconvingător, democraţia.

Stanislav Markelov, avocatul specializat în drepturile omului care a pledat în apărarea Annei Politkovskaia, în procesul complicilor la uciderea acesteia, a fost şi el, la rândul lui ucis, la 19 ianuarie 2009, pe când ieşea de la o conferinţă de presă, la mai puţin de un kilometru distanţă de Kremlin. Colega sa, ziarista Anastasia Baburova, care i-a sărit în ajutor, a fost şi ea ucisă de atacatori. Nu există nici o îndoială că aceste crime sunt şi ele legate de aceeaşi situaţia tulbure din nordul Caucazului, indiciile conducând către aceeaşi mână criminală, omul Moscovei în Cecenia, Ramzan Kadîrov.

RUSSIA/

Redau, în încheiere întrebarea penetrantă a lui Terry Davis, secretarul general al Consiliului Europei, care la vestea uciderii Estemirovei, a spus: “De câte Natalia Estemirova şi Anna Politkovskaia ucise mai este nevoie pentru ca autorităţile ruse să îi apere pe cei care se luptă pentru drepturile omului?” (Sursa AICI.)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Ramzan Kadirov – marioneta criminala a Moscovei”

  1. Mirarile unora, care sunt orbi cu buna stiinta in fata realitatii, sunt evidentele altora.
    Cum bine spune un proverb, nimani nu este mai orb ca cel care nu vrea sa vada. Mai ales cind orbirea are radacini ideologica.
    Si fereasca Dumnezeu cind da in prostie. In asemenea cazuri devine periculoasa si uneori criminala.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: