Crestini arsi de vii in Pakistan – NEW UPDATE

Pakistani Christians - Reuters

(Sursa: Reuters)

Agenţiile de presă anunţă că sîmbătă 1 august 2009 un număr de creştini din estul Pakistanului au fost arşi de vii în casele lor de către mulţimi furioase de musulmani, fiind acuzaţi de deteriorarea unei copii a Coranului.

Numărul exact de victime este însă incert. Realitatea.net anunţă că este vorba de opt persoane, în vreme ce agenţia Reuters vorbeşte de şase. Christianity Today, citeaza agentia Compas Direct, potrivit careia este vorba de cel putin 14 victime si peste 100 de case distruse.

Rugaţivă pentru familiile afectate de acest nou conflict religios.

* * *

Cititi AICI o scrisoare a adresata de Dr Samuel Kobia, Secretar General al Consiliului Mondial al Bisericilor (WCC), Presedintelui Republicii Pakistan, Asif Ali Zardari, in apararea crestinilor din aceasta tara.

* * *

Un nou articol pe aceasta tema din revista Christianity Today sugereaza ca aceasta tragedie, cauzata de extremisti suniti, si pornind de la niste zvonuri car3e nu s-au confirmat, ar putea conduce la o serie de necesare schimbari cu prire la situyatia minoritatilor religioase din Pakistan, mai ales cele crestine.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “Crestini arsi de vii in Pakistan – NEW UPDATE”

 1. Si la mine la biserica in Cluj ( baptista Iris) vine un frate din Pakistan , casatorit cu o romanca. El ne-a povestit despre persecutiile la care sunt supusi crestinii la el in tara, chiar el a fost batut de mai multe ori de musulmanii radicali iar cladirea bisericii unde se aduna cu ceilalti crestini a fost avariata de mai multe ori. Acum o luna sau doua un crestin recent convertit din localitatea lui a fost rapit.
  Deci , ,,paleta”” de persecutii impotriva crestinilor e foarte larga.
  Sper ca Domnul sa le dea biruinta acestor frati in necazurile pe care le au.

  Like

 2. Islamul este un exclusivism de tip veterotestamentar universalizat. Grupuri extremiste de acest gen vor gasi oricand legitimare pentru ceea ce fac in Coran. Mai ales daca combina fundamentalismul religios cu minciuni sfruntate (motivate si de antiamericanismul generat de razboiul din Afganistan). Ma tem ca astfel de situatii se vor repeta oricata bunavointa ar avea politicienii…

  Like

 3. Sau poate, mai precis, Coranul este o oglinda a legii mozaice universalizata. Pentru ca sunt mai multe genuri de islamism, dupa cum de asemenea exista mai multe genuri de mozaism. Unele mai literaliste (si mai extreme) altele mai metaforice si modernizate (si mai moderate). Ceea ce lipseste, in orice caz, e enuntat in prologul evangheliei dupa Ioan: ‘caci Legea a fost data prin Moise, dar harul si adevarul au venit prin Isus Hristos’.

  Like

 4. Insa, pentru a fi corecti cu Coranul si pedeapsa pentru blasfemie, in Sura 5:33 se afirma ca pedeapsa pentru blasfemie este executia, sau crucificarea, sau taierea mainilor sau picioarelor, sau exilul (izgonirea din tara). Deci, daca se dorea, presupusii blasfemiatori puteau fi pedepsiti doar cu exilul…In plus, urmatorul verset din Coran sustine ca cei ce se pocaiesc pot fi iertati…Unele interpretari sustin ca pedeapsa se da doar daca cel acuzat refuza de trei ori sa-si ceara iartare…Cu siguranta ca acesti pasi nu au fost niciodata urmati de multimea furioasa…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s