Reconciliere intre Doru Motz si Iosif Ton

iosif_ton

Scrisoare deschisa Fratelui Iosif Tzon
7 august 2009

Frate Iosif Tzon,
Îmi place sa cred ca esti membru al aceluiasi grup de credinciosi Desculti, condus de fratele Florian Guler.*
Suntem confruntati cu istoria si pâna a nu ajunge acolo sus, la scaunul de judecata al lui Cristos, am primit îndemnul sa fac si eu o marturisire. De multe ori am dorit sa o fac, dar pâna acum nu am avut curajul.
Prin 1984 am fost abordat de fratele Kerstan, unul din directorii de atunci ai Baptist World Alliance. Am fost rugat sa-mi exprim parerea despre d-ta. M-am abtinut. Dânsul m-a poftit în biroul dumnealui si mi-a dat sa citesc trei scrisori, ce pareau a fi autuentice (le-a primit dânsul, cum spunea, la un hotel din Oradea, fiindu-i introdus  sub usa, unde era cazat: erau foarte compomitatoate la adresa d-tale si imi dau seama ca erau neadevarate).
Te rog sa ma ierti pentru ca am crezut scrisorile respective si nu mi-am dat seama ca erau contrafacute. Am cazut în plasa Securitatii. Ti-am pricinuit mult rau. Mai poti sa me ierti, în numele Domnului Isus Cristos? Iartă-ma ca le-am dat (copia scrisorilor) fratilor Aurel Popescu si Pavel Niculescu.
Cu lacrimi (târzii!) de pocainta,
Al tau frate în Cristos Isus,
[Dorin Motz]

* * *

Răspunsul lui Iosif Ţon

8 august 2009
Draga Doru,
Multumesc mult pentru scrisoarea deschisa.
Eu am stiut inca doar la cativa ani dupa 1984 de faptul ca ti s-au dat acele trei scrisori pentru traducere si ca tu ai facut copii si le-ai dat lui Pavel Nicolescu si Aurel Popescu. Pavel Nicolescu le-a dat o extrem de mare raspandire si foarte multa lume a crezut ca s-a facut dovada ca eu as fi omul securitatii.
Imediat dupa caderea comunismului, am avut o intalnire cu G. Zapodeanu, ofiterul de securitate care a fost “umbra” mea in anii 70. Eram insotit de Vasile Talos si Paul Negrut la acea intalnire. Zapodeanu ne-a povestit cum s-au “fabricat” scrisorile acelea si ne-a dat si numele celor care au participat la actiune. Eu n-am dat publicitatii intalnirea aceea, desi poate ar fi facut bine multora. Eu insa am avut principiul sa nu ma apar, ci sa las pe Dumnezeu sa ma apere.
Ma bucur ca ti-ai dat seama ca aceste scrisori au fost un fals si ca iti ceri iertare ca le-ai copiat si raspandit.
Eu te iert din toata inima si vreau sa stii ca te-am iertat inca de atunci, caci daca as tine amaraciune in mine, aceasta amaraciune nu ar face decat sa ma otraveasca pe mine insumi. De ce sa-mi fac un asemenea rau?
Ma bucur ca ai decis sa rezolvi aceasta problema de partea aceasta a vesniciei. Intr-adevar, clipa plecarii noastre se apropie si e bine sa rezolvam aici tot ce se mai poate rezolva.
Stii ca in tinerete te-am iubit mult. Te iubesc acum cu o dragoste “mai coapta” caci este una la batranete.
Ma rog ca Domnul sa te binecuvinteze si pe tine si familia ta.
Cu dragoste in Domnul Isus,
Iosif Ton
 
PS Eu iti scriu aceasta scrisoare tie personal. Daca tu vrei sa postezi undeva, te rog fii liber sa o faci.
Iosif
__________
* Este vorba de un grup de discuţii Yahoo, iniţiat de Florian Guler, din Arad. Notă: Textele sunt disponibile pe Internet.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

9 thoughts on “Reconciliere intre Doru Motz si Iosif Ton”

 1. Multsumesc D-lui Manstireanu pt gestul de a pune aceasa reconciliere pe blog. Este un eveniment pt crestinatatea evanghelica romana.
  Gestul Dlui Dorin (Doru) Motz din Washington DC este nu numai un gest de maturitate crestina ci si o pilda pt noi. Aproape toate problemele s-ar rezolva daca ne-am cere iertare de la cei ce simtsim ca trebuie s-o facem.
  Dl. Motz, este traducator de carti crestine in limba romana, a fost prof. de engleza la seminarul baptist din Bucuresti si corespondent al postului de radio Vocea Americii, sectia romana.

  Like

 2. Am luat de oe internet reactia pastorului batist din Detroit, Sorin Covaci. Mi s-a parut o reactie nimerita.
  Iubiti frati,

  Saptamina aceasta, pregatind mesajele pentru duminica, meditam asupra celor doua categorii de credinciosi: duhovnicesti si lumesti. In timp ce credinciosii lumesti isi coordoneaza aspiratiile, actiunile, cuvintele in virtutea impulsurilor naturale, carnale si lumesti, credinciosii duhovnicesti ies din matrita lumii si actioneaza in conformitate cu principiile si modelul Domnului Hristos. Desi exista, desi ar trebui ‘sarbatorite’ consider eu, fiind vorba de victorii ale Duhului asupra ‘carnii’, ele sunt prea putin remarcate si mediatizate.
  Mi s-a parut putin nedrept faptul ca o perceptie asupra ‘istoriei’ a generat miliarte de biti in polemici, in timp ce o reconciliere ‘istorica’ (pastrind proportiile de rigoare) se petrece sub ochii celor mai multi si pare a trece totusi neobservata. Cred ca prin marturia sa publica, fr. Doru Motz (pe care nu l-am cunoscut personal ci doar prin intermediul unor lucrari traduse de dinsul) ne ofera o mostra de umilinta, de sensibiltiate fate de Duhul Domnului si un simt al responsabilitatii si datoriei fata de adevar. Fratele Iosif Tson dovedeste, de asemenea, maturitatea, condescendenta, dragostea si generozitatea prin acordarea unei iertari fara conditii, asa cum suntem cu totii invatati sa facem si cum, bine stim, nu face usor si nici atit de des cit ar fi nevoie.
  Salut acest dialog, facut public, ca o pilda de purtare duhovniceasca si sper ca exemplul lor sa declanseze si alte dialoguri de acest gen, aducind atit ‘curatirea’ istoriei dar mai ales a inimilor. Imi place istoria, imi place sa stiu ce s-a intimplat ”cu adevarat” si cred ca recuperarea istoriei este necesara. Sunt insa convins ca Dumnezeu este mult mai interesat de recuperarea inimilor si relatiilor fratesti decit este de reabilitarea istorica, avind in vedere ca Lui ii este descoperita realitatea fara nici o rezerva.
  Domnul sa-i binecuvinteze pe cei doi frati si sa ne binecuvinteze pe noi toti!

  Sorin Covaci

  Like

 3. Desii am citi acest schimb de “scrisori deschise-inimi deschise”dupa 6 luni dela publicarea lor,pentru mine sint foarte proaspete.Am cunoscut pe Doru in anii tineretii si sint bucuros sa-l “cunosc” si in anii mai putini tineri.Dar gestul matur pe care l-a facut arata o prospetime spirituala ce este de dorit in tot mai multi copii ai Domnului.
  Nu mai putin important este raspunsul “celui ofensat”,Fratele Ton,care a inteles bine ca iertarea este un rezultat al iertarii primite la crucea Golgotei.
  O,cit de frumosa ar fii lumea crestina daca ar fi dominata de acest spirit iertator.
  Incheierea “politelor “pe partea asta de lume este o chestiune extrem de serioasa(Biblia o arata asta foarte clar) pe care o recomand tuturor celor care doresc sa mosteneasca Imparatia Cerurilor.
  Doresc atit lui Doru cit si Fr Ton o viata lunga si binecuvintata cu Domnul Isus.

  Like

 4. MINUNAT FRUMOS RASPUNS!! SI INTELEPT VA FELICIT PE AMANDOI. IAR NOI SA LUAM EXEMPLU SI SA IERTAM USOR! VA SALUT CU RESPECT DE LA LONDRA!

  Like

 5. Sintem nu mai mult nici mai putin de cat ne-a fost dat sa fim,(ce este omul ca sa te gindesti la el?……….)Am participat la multe studii despre caracterul MINTUITORULUI si in Romania Iris1978… Cluj si prin harul Domnului si in biserica din Portland 2000si dupa…Personal l-am vazut pe frIosif tot mai aproape de ce ne-a invatat,in neuitatele miercuri seara si binecuvintatele duminici din Portland.Dumezeu sa intareasca pe robii lui…cu dragoste sfinta ……din Portland….

  Like

 6. Chiar daca am gasit aceste scrisori pe acest site mai tarziu, pot sa va spun ca m-am bucurat foarte pana la lacrimi, de comportament pur crestinesc,Domnul sa ne ajute pe toti. Pe fr.Doru il cunosc din Portland 1981, cand isi facea casa in Gresham,iar pe fr. Ton l-am urmarit din 1973 canderam inca in Bucuresti si binenteles si la Portland l-am vazut de multe ori.

  Cu Mult Respect si dragoste frateasca, Filon Moroshan

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s