Economie, casatorie si sexualitate – 3

Despre laşitate şi iresponsabilitate

Datele statistice, deşi în principiu pot fi manipulate, sunt extrem de folositoare şi semnificative, atunci când sunt utilizate cu responsabilitate. Iar evoluţia statisticilor legate de vârsta căsătoriei sunt îngrijorătoare. Iată ce spune Regnerus:

…the median age at first marriage… has risen from 21 for women and 23 for men in 1970 to where it stands today: 26 for women and 28 for men, the highest figures since the Census Bureau started collecting data about it. That’s five additional, long years of peak sexual interest and fertility…

Cinci ani nu pare să fie un timp foarte îndelungat, dar este o mare diferenţă între cinci ani la vârsta de unu la paisprezece ani, la vârsta de şaizeci şi cinci la optzeci de ani, şi aceeaşi durată la vârsta de 18 la 35 de ani, când fiinţele umane se află, aşa cum arată autorul, la nivelul maxim de interes şi fertilitate sexuală.

În acest punct, este legitim să ne întrebăm cum de biserica a trecut cu vederea rădăcinile acestui complex fenomen, concentrându-se, cu laşitate şi adesea obsesiv, pe chestiunea crizei purităţii sexuale, care, oricât ar fi de importantă, este o consecinţă, nu o cauză a slăbirii instituţiei familiei.

A fost nu numai o soluţie ieftină, ci şi una absolut crudă. Ieftină, pentru că în loc de a-şi face mea culpa pentru a fi cedat „spiritului acestui veac rău”, care, din pricini mai degrabă economice, a împins vârsta căsătoriei dincolo de limitele normalităţii, a preferat campaniile pietiste şi pudibonde pentru virginitate; şi crudă, pentru că în loc de a juca rolul profetic la care este chemată, a pus povara soluţiei, şi, implicit, a vinovăţiei, pe cei tineri.

Desigur, situaţia între evanghelici este puţin mai bună decât cea în ansamblul societăţii, dar diferenţa dintre aceste două grupuri este umilitor de mică.

Evangelicals tend to marry slightly earlier than other Americans, but not by much. Many of them plan to marry in their mid-20s.Yet waiting for sex until then feels far too long to most of them. And I am suggesting that when people wait until their mid-to-late 20s to marry, it is unreasonable to expect them to refrain from sex. It’s battling our Creator’s reproductive designs. The data don’t lie.

Desigur, etica biblică promovează în mod clar ideea că locul legitim de manifestare a relaţiilor sexuale este căsătoria, şi că orice manifestare a acestora înainte sau în afara căsniciei este nelegitimă şi păcătoasă.

Este însă mult mai nelegitimă şi mai păcătoasă (deşi, în mod straniu, nimeni nu pare dispus să-şi asume vinovăţia pentru asta) iresponsabilitatea cu care părinţii şi liderii creştini ăi împing, fără să vrea, pe cei tineri către păcat. Iar după ce au făcut-o, îi „execută”, prin circuri publice (recte, adunări generale) în care în loc să li se ofere şansa recuperării, sunt umiliţi şi eliminaţi, pentru ca, vezi Doamne, „să nu strice şi celelalte mere”. Dacă n-ar fi vorba de o mare cruzime, am putea spune că avem de-a face cu umor negru. Pe bună dreptate se spune că „biserica este singura armată care îşi împuşcă răniţii”.

(Citatele, din articolul lui Mark Regnerus, „The Case for Early Marriage”)

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

13 thoughts on “Economie, casatorie si sexualitate – 3”

  1. Nu vreau sa over-simplific ce spuneti dvs si nici ca lucrurile spuse de dvs pe aceste comentarii nu sunt importante. Nu vi se pare totusi ca uitam ca autocontrolul e-a roada a Duhului Sfint? Autocontrol la tot ce poate pune stapinire pe noi; inclusiv la sex care-i o chestie mai tare?

    Like

  2. Am predicat despre Schimbarea la fata, din Mat 17. Nu putea lasa sa treaca aceasta sarbatoare importyanta fara a o marca.
    Cum a fost? Asta iti pot spune altii/ Nu e caderea mea sa apreciez.

    Like

  3. pai daca ar fi sa ma gindesc putin la instinctele primare, basic instincts, so to say, nu cred ca un barbat are nevoie de o societate foarte sexoasa. e drept ca asa ceva il ajuta mult sa o ia razna.

    e interesanta problema si probabil ca nu ii vom putea da de capat. dar unele ajustari ale societatii in directii mai aproape de normalitate (oare ce ar fi aia si pt cine?) ar fi de dorit. parca in istorie nu prea s-au mai intors ‘societatile’ inapoi decit in cazuri extreme (razvoaie, molime, catastrofe naturale, ci convertiri).

    poate ar trebui sa mergem la sursa tuturor relelor in ceea ce ii priveste pe crestini si sa ne intrebam:
    1. care este modelul de barbat si femeie propovaduit in bisericile noastre?
    2. care ar fi sursa pastrarii, angajamentului permanent in acest model?

    in opinia mea, poate over-simplific chestiunea, biserica este un complex ce ar trebui calauzit spre o tinta cu un obiectiv zilnic fara sa fie urmarit de un organ de supraveghere tip securitate, dar care prin dedicare, invatare, interactiune si deci prin teorie si practica (sau invers) sa fie capabila sa faca fata chiar acestei chestiuni, de la caz la caz, trecind dincolo de nu lua, nu gusta, nu atinge ca te frigi ciarli!
    dar asta presupune mai mult decit a rezolva problema in sine sau de a rezolva o problema. tzine de multe lucruri ce nu pot fi facute peste noapte pt ca tzine de oameni. u know what I mean…
    apoi daca in paradis am dat de dracu’, cu atit mai mult acum o sa dam de el. cine ne pregateste si cum? cu bau-baul si bota? sau cu altceva?

    cred ca pronlema e extrem de complexa si nu poate fi oversimplified. dar cine stie? poate am luat-o eu razna…

    de predicat pe tema asta este loc pina-n cer! dar danut stiu ca esti instare sa predici pe subiectul asta.

    ma intreb ce zic catolicii pe subiectul asta.

    Like

  4. Le pot lua pe puncte si eu?
    -lipsa puritatii este cauza…
    Baietii(barbatii) spera ca vor scapa de ispite indiferent daca umbla din floare in floare sau din click in click, sau nu.
    -infidelitatea familiala apare…
    La varsta mijlocie pe toti barbatii ii apuca naroziile. Unii dau curs si cad (in decapotabile, amante,ocheade etc) altii incearca ceva mai mult sa nu.
    -pacatul devine…o norma…
    Corect desi i-as spune rutina (pentru a nu confunda norma cu normalul) Parca asa spunea si Pavel: cine l-a scapat pe el de….?
    -traim o societate…
    Ce a fost va mai fi mai spunea cineva undeva. Doar ca nu erau reclame pe vremea lui. 1000 de imagini deocheate nu ma fac sa cad de 1000 de ori. Un instinct ne-educat poate cadea si numai daca lasa mintea sa zburde (cu sau fara reclame)

    Fariseule! (imi imaginez ca mi-ar fi spus nevasta :))

    Like

  5. Absolut de acord.
    Duminica predic in biserica si sper, intre altele, sa povestesc si despre aceste lucruri, desi tema generala este cea a pildelor imparatiei si contextul este cel al Schimbarii la fata. Dar, desigur, toate acestea se leaga undeva, sus.

    Like

  6. Speram ca efortul dvs in aceasta directie sa-mpiedice familiile din Romania s-ajnga in situatia celor americane… Faptul ca nu ne convingem unul pe-altul nu-i mare scofala.

    Like

  7. Am intseles care-i tema. Am vrut sa va spun de ce sunt de-acord cu cele spuse de dvs, poate in fuga, ca lipsa puritatii e-o rezultanta si nu o cauza a slabirii familiei….

    Like

  8. Domnule Doru Radu,
    Se vede ca ne plasam din nou pe pozitii diferite, si de aceasta data.Si n-ar fi nici o nenorocire, caci avem de-a face aici cu o dilema de genul ‘ce anume a fost la inceput; oul sau gaina? si s-ar putea ca adevarul sa fie undeva la mijloc. Oricum, trebuie sa spun ca argumentele dvs nu m-au convins.
    Ceea ce insa ma deranjeaza mai mult este sugestia dvs implicita ca pozitia potrivit careia slabirea institutiei casatoriei este cea care a dus la criza sexualitatii ar incuraja la promiscuitate in acest domeniu.
    Va reamintesc faptul ca tema principala a acestei serii de postari, ca si a articolului discutat aici este aceea a familiei, iar sexualitatea este doar o tema conexa.
    Reducerea permanenta a standardelor eticii sexuale in perioada moderna este un fenomen complex, cu o multitudine de cauze si care merita discutat, dar nu asta intentionez sa fac eu aici si nici nu ma simt foarte competent s-o fac, desi, ca oricine, am si eu opinii in acest domeniu.
    Sa vedem ce spun si ceilalti participanti la acest dialog. Doamnelor, domnisoarelor si domnilor, este rindul dvs.

    Like

  9. Sunt de-acord cu tragerea unui semnal de alarma si cu necesitatea reanalizarii problemei de catre csetini.
    Dar cind spuneti [in articol]:
    “crizei purităţii sexuale, care, oricât ar fi de importantă, este o consecinţă, nu o cauză a slăbirii instituţiei familiei.”… pur si simplu gresiti.
    -Lipsa puritatii este o cauza a slabirii familiei.. Tineri obisnuiti sa zboare din floare in floare spera ca odata castoriti ispitele vor dispare. Lucru ce nu se-ntimpla.
    -Infidelitatea familiala apare de multe ori la cupluri casatorite devreme si care pe la virsta mijlocie ii apuca naroziile. Cauzele pot fi multiple, inclusiv frustrarile sexuale din familie. Tot mai mult se-aude in America & Europa:” esti cu acelasi partener de 20 de ani? trebuie sa fie plictisitor”… mai nou auzi si printre crestini ..
    – Pacatul devine pt multsi evanghelici o norma si nu un accident; indiferent care pacat si mai ales cele din domenii sexuale. Oameni casatoritsi de multi ani, aparent asezati, dau in porno…Multi sunt crestini
    -Traim o societate hipersexualizata artificial. Din clasele primare, copiii in loc sa-nveste carte sunt indopati sex potrivit cu… decaderea morala a departamentelor de educatie si nu cu nevoia virstei. Am citit statistici ca pe la inceputul secolului media rap. sexuale in familii era de 1/ saptamina; astazi e de 2-3/saptamina. Nu stiu caree-i normalul, dar cultura creata inclusiv de asa-zisii specialisti creeaza in mintea oamenilor asteptari nerealiste. Oamenii sunt diferiti! (Sa nu vorbim de filme ).. In acest climat, biserica nu scapa…usa de biserica. As putea cauta probe ca hipersexualizarea societatii conduce la o scaderea a potentsei masculine… Multi tineri ce cresc in familii liberale si devin sexual activi de pe la 12-13 ani ajung la tot felul de perversiuni mai tirziu in viatsa pt ca s-au plictisi de chestii clasice..
    In acest “iad capitalist” pare nerealist sa pretinzi crestinilor s-astepte pina la mijlocul anilor 20, dar nu este nerealist… E-adevarat ca-n comunism publicatiile & filmele sexy-porno erau interzisse si greu de gasit, dar un procent ridicat de tineri dezinteresati religios se casatoreau virgini, sau isi incepea viatsa sexuala la virste trecute bine de 20…. Vremurile s-au schimbat, dar nu-n bine. Cred in continuare ca copiii trebuie crescuti ca “se poate “.. dar nu daca se balacesc in toata sexualizarea fortsata din jur…

    Like

  10. nu prea am studiat subiectul cu casatoria, dar parca in biblie nu exista reguli batute in cuie cind sa te casatoresti. parca zicea pavel ca daca cineva arde, ar fi un semn bun ca trebuie sa se casatoreasca.
    in rest, adaptarea la societate. de ce ar trebui biserica sa fie altcumva?

    cei ce se casatoresc mai repede (de ex musulmanii) si f repede, tiganii/rromii (cum nu isi spun ei) nu sunt lipsiti de ispite si abuzuri. nu cred ca ar fi o solutie casatoria la o virsta imatura (poate nu despre asta se vorbeste aici?!).

    in orice caz, multi raniti s-au impuscat si se vor impusca in bisericile noastre, pre-casatorie si post-casatorie.

    solutia? imi place ce zice collins in cartea sa de consiliere cum ca …biserica ar trebui sa fie acea oaza unde toate acestea ar trebui sa gaseasca un mediu propice pt vindecare.
    sau ceva asemanator.

    din pacate, de cele mai multe ori biserica nu este asa ceva. parca este o institutie de etichetat si triat ameni cinstiti si perfecti. cei ce nu corespund sunt eliminati. din pacate (pentru unii), din fericire (pentru mine) nimeni nu corespunde daca ar fi sa judecam dupa standarde absolute. ultimul eliminat in cazul nefericitilor ar trebui sa incuie si sa puna cheia sub presh pina vin aia perfecti…
    eu am decis sa ramin!

    dar harul…

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: