Rapping the Creed with CyberHymnal

Rapping the Nicene Creed

Un articol recent de pe Blogul Christian History al revistei Christianity Today mi-a atras din nou atenţia asupra unui site pe care am vrut de mai multă vreme să vi-l prezint. Dar, s-o luăm cu începutul.

Articolul de blog se numeşte, haios, „Dr. Luther Rapmeister”. În cadrul acestuia autorul vorbeşte despre faptul că Luther a scris versiuni poetice ale Crezului, ale celor Zece Porunci şi ale Rugăciunii Tatăl nostru, pentru a-i îndepărta pe tineri de „baladele de dragoste şi cântecele senzuale” ale timpului, dar şi pentru a fixa în memoria enoriaşilor fundamentele învăţăturii creştine. Spre deosebire de teoreticienii contemporani, mai ales evanghelici, care cred adesea că „diavolul este în muzica rock”, Luther nu s-a sfiit să pună aceste texte pe muzica celor mai populare cântece ale vremii. Iată un alt domeniu în care urmaşii mai stresaţi Reformei radicale ar putea învăţa câte ceva de la tradiţia Reformei magisteriale.

Spre exemplificare, ascultaţi AICI imnul lui Luther pe cuvintele Crezului.

Pe acest site, The CyberHymnal, puteţi găsi multe alte imnuri clasice, împreună cu linia melodică în format MIDI şi cuvintele cântecelor, plus câteva informaţii despre autori. Folosiţi-le cu încredere pentru a îmbogăţi cu ele repertoriul muzical al bisericii voastre.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Rapping the Creed with CyberHymnal”

 1. sa nu uitam ca si arienii si-au cintat ereziile pe slagarele vremii, un mod de a le raspindi foarte rapid.

  imi amintesc (iar!) cind la radio vocea evangheliei s-a dat (prin 95-97) un text crestin pe o melodie a formatiei abba. un anume lider de la bb2 a sarit in aer! la figurat desigur. telefoanele au inceput sa sune! cine si-a permis sa…? era sa se lase cu excomunicare, exmatriculare si ex… ce or mai fi vrut ei.

  iaka muzica ‘sfinta’ si cea nesfinta.

  Like

  1. Este clar ca e vorba de o abordare eficienta dn punctul de vedere al PR-ului, cum am spune noi astazi.
   Puristii insa vor face intotdeauna alergie la asta, mai catolici fiind ei decit papa. Dumnezeu sa-i ierte.
   Daca ar lasa-o sa fie doar o chestiune de gust, ar fi ceva de bun simt, dar acest la acest produs este penurie intre puristi (iata, am gasit un eufemism pentru ‘fundamentalisti’).

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s