Cu ce nume il numim pe Dumnezeu?

Allah

Malaezia este o ţară islamică cu circa 27 de milioane de locuitori în sud-estul Asiei, cu o minoritate creştină de circa 9%.

Creştinii din Malaezia poartă de peste zece ani o bătălie legală pentru a li se permite să folosească mai departe pentru a-l numi pe Dumnezeu termenul arab Allah, care a fost folosit dintotdeauna de către creştinii arabi pentru a-l numi pe Dumnezeu, aşa cum este el revelat în Noul Testament.

Pe de o parte, avocaţii puterii argumentează că folosirea acestui termen, care este numele sfânt al lui Dumnezeu pentru musulmani, produce confuzie şi interzicerea utilizării lui de către creştini este o măsură legitimă de apărare a islamului.

Pe de altă parte, creştinii înşişi sunt împărţiţi cu privire la această chestiune. Dacă unii s-au grăbit, pragmatic, să publice o traducere a Bibliei în care nu apare cuvântul Allah, alţii argumentează. Pe bună dreptate, cred eu, că utilizarea în traducerea Bibliei a numelui generic al lui Dumnezeu într-o anumită societate, este un principiu misiologic esenţial pentru mărturia Evangheliei în acel spaţiu cultural.

Susan Wunderink, o editoare foarte talentată la Christianity Today a publicat recent un excelent scurt articol pe această temă.

Agnes Monica

Agnes Monica

Ea începe evocând figura cântăreţei indoneziene creştine Agnes Monica, extrem de cunoscută în spaţiul Asiei de sud-est. Una dintre cele mai cunoscute melodii ale acestei artiste este Allah Peduli (Lui Dumnezeu îi pasăş vezi mai jos clipul de pe YouTube).

Dată fiind hotărârea recentă a Curţii Supreme a Malaeziei, această melodie nu va mai putea fi difuzată în această ţară. Iată doar una dintre implicaţiile imediate ale acestei stranii legi.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Cu ce nume il numim pe Dumnezeu?”

 1. nu, nu asta intrebam. daca ar fi sa preluam intrebarea lui pavel, ‘cui se inchina cei ce se inchina idolilor?’ vom avea doua raspunsuri:
  1. nimanui, pt ca un idol nu este nimic.
  sau
  2. satanei, pt ca tot ce nu este dumnezeu, isus cristos si duhul sfint, este satana.

  asta daca nu cumva exista mai multi dumnezei si noi nu stim.

  daca acceptam un dumnezeu al bibliei cu un set de invataturi, este imposibil sa acceptam si un alah cu un alt set de invataturi si cu o alta istorie a vechiului testament. cele doua se exclud.

  daca mohamed a primit mesajul de la alah via oarecare inger pt a-i pedepsi pe crestinii care nu credeau ceea ce trebuia si traiau ciudat, poate a fost bine ca jihadul s-a raspindit pina la poitiers in AD 732. dar avind in vedere modul cum a fost oprit/limitat jihadul atunci si mai apoi au fost opriti turcii la viena, ma intreb daca mohamedanismul a fost creat doar pentru a-i pedepsi pe bietii crestini imperfecti si complexati.

  iar daca tot via inger si via alah isus este DOAR un profet, ma intreb (retoric) care este avantajul sa fiu crestin? nici unul, nu?

  am mai stat de vorba cu misionari si am fost in turcia (doar). nu pretind ca cunosc prea mult in domeniu, dar mie mi se pare ca mohamedanismul este o metoda de brain-washing iar ascultarea/supunerea neconditionata nu este acelasi lucru cu ceea ce pretinde biblia pt crestini.

  dar cine stie, poate ma insel…

  Like

 2. Oare de ce Dumnezeu ingaduie raul?Asta oare doreati sa intrebati d-le alexandru nadaban?De ce ingaduie: lacomia,minciuna,hotia,preacurvia,uciderea,necinstirea parintilor,alergarea noastraa dupa vant,vanitatea noastra,ratacirile noastre ,inchinarile ascunse la toti acei dumnezei falsi pe care ni-i pazim(insa nu uitam sa-i judecam pe altii)idolatriile noastre cu ”chip” crestin…Din pacate noi toti aceia care ne numim crestini suntem cauza…fiindca nu-L onoram cu adevarat cu vietile noastre,pe Domnul IsuS ,pe Dumnezeu,NU implinim soapta Duhului Sfant. DOAMNE IARTA-NE te rugam……………

  Like

 3. Alex, lucrurile sunt mai complicate din punct de vedere misiologic. Renuntarea la acest termen este, din acest punt de vedere, un compromis.
  Totusi, daca legea ramina asa cum este, crestinii vor trebui fie sa se conformeze, fie sa ignore legea si sa sufere consecintele.

  Like

 4. din perspectiva mea, nu trebuie neaparat urmata, numele de alah a provocat si inca provoaca confuzie. in plus daca crestinii ar folosi yahweh sau ceva asemanator. ar fi poate mai nimerit si s-ar inlatura confuzia. daca alah este dumnezeu lui isus cristos, cum de a lasat un alt profet dupa 700 de ani sa adauge revelatiei altceva, si mai ciudat, ceva diferit, alte dogme, etc? este evidenta superioritatea musulmanilor ce pretind ca au ‘ultima’ veste de la alah.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: