In memoriam Neda Agha Soltan – NEW UPDATE!

Neda Agha Soltan

Tânăra iraniană Neda Agha Soltan a murit la 20 iunie 2009 la Teheran, pe când protesta paşnic împotriva măsluirii alegerilor din această ţară. A fost ucisă printr-un glonţ în inimă, de unul dintre lunetiştii aflaţi în slujba regimului criminal aflat la putere în Iran.

Uciderea Nadei a fost surprinsă de un prieten, pe telefonul mobil şi pusă imediat pe You.Tube, unde a fost vizionată deja de milioane de oameni.

Imediat, Nada a devenit un simbol al libertatii, pentru toţi cei ce protestează împotriva dictaturii religioase islamice din Iran.

Imediat au fost postate pe internet diverse inregistrari care comemorează moartea acestei femei-simbol. Iată unul dintre ele:

Găsiţi AICI articolul din HotNews despre această crimă a regimului Ahmedinejad, iar AICI tributul lui Mihail Neamţu.

UPDATE! Vă recomand, de asemenea, un articol despre Neda de pe blogul pentru femei al revistei Christianity Today.

Ioan T Morar a dedicat o superbă elegie în proză eroinei din Teheran. O puteţi citi AICI. Mulţumesc prietenului Mihail Neamţu, pe blogul căruia am aflat de acest text.

* * *

Citiţi AICI un articol din Der Spiegel despre speranţa mamei Nedei de a fi organizată o comisie care să investigheze moarte fetei şi să facă dreptate.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “In memoriam Neda Agha Soltan – NEW UPDATE!”

 1. O tinara ce ne face de rusine…. Mi-aduc aminte ca mi-a fost frica la-nceput la Revolutie, apoi ne-am obisnuit strigind “Dumnezeu este cu noi”.
  Dumnezeu sa se milostiveasca si de poprul Iranian si de fratii nostril aflatsi in subteran acolo. Ce va fi? Dumnezeu stie.
  Cred ca putsini isi dau seama ce s-ar intimpla daca macara ar slabi regimul mulahilor… Cred ca a fost ranit de moarte desi nu multi imi impartasesc optimismul… Jihadul Islamic se plinge déjà ca nu si-a luat salariul; iranienii avind alte ocupatii. Concurentsa islamico-crestina s-ar resimtsi pina in Africa si Asia nu doar in Orientul Mijlociu.
  Oricum, brutalitatea regimului a fost expusa.. iar fotbalistii au fost la cinste…Interesant e ca-n cazuri de-astea te-ai astepta ca batrinii sa fie gata sa riste. De obice isi risca viatsa tinerii mai repede.
  Doamne ai mila!
  PS- ca sa nu vobim de Israel

  Like

 2. Exista versiuni potrivit carora ar fi fost crestina. S-a gasit intr-o poza o cruciulitsa. Sintr-o varianta si-n alta, revolutia tinerilor din Iran pune in dificultate pe crestinii aflati in subteran in Iran. In vremeuri de nesigurantsa asa-zisele autoritati urmaresc si mai mult pe crestini; de-asemenea acestia sunt vizati fiind “vestici”. daca intr-adevar tinara aceasta va fi fost crestina este o prima dovada mondializata a realitatii cresterii bisericii din aceasta tsara. Dumnezeu sa se indure de poprul iranian si mai ales de fratii nostri.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s