666 in pericol – va disparea oare codul de bare?

În 1971, George J. Laurer, pe atunci salariat la IBM, a primit sarcina de a crea un cod care să poată marca în mod eficient mărfurile. Doi ani mai târziu, codul de bare a devenit modalitatea cea mai eficientă de marcare a oricărui produs vândut pe piaţă.

În 1982, Dr. Mary Stewart Relfe a publicat cartea The New Money System 666, în care încearcă să demonstreze că noul instrument de marcare, codul cu bare, devenit între timp un standard comercial, ascunde în mod pervers şi ocult fatidicul “număr al fiarei”, 666 (Apoc. 13:17-18).

Această idee a captivat imediat imaginaţia celor înclinaţi să dea crezare cu uşurinţă celor mai bizare teorii conspiraţioniste. În prezent, aceste teorii, prezentate cu mai multă ori mai puţină sofisticare ştiinţifică (vezi AICI un exemplu edificator) au trecut dincolo de graniţele fundamentalismului evanghelic, devenind monedă comună a fundamentalismului ortodox, mai ales în mediile monastice obscurantiste, ba chiar şi a celui necreştin (buddhist, hindus ori musulman).

Un număr de noutăţi tehnice de ultimă oră s-ar putea totuşi să producă o veritabilă criză în tabăra celor obsedaţi de fantasmagoriile apocaliptice ale acestor fundamentalişti. Astfel, anunţă un articol recent de pe site-ul BBC, bokode-ul, creat la MIT – un LED cu diametrul de circa 3mm, acoperit cu un strat de mascare şi o lentilă – poate stoca şi transmite un număr infinit mai mare de informaţii decât codul de bare. Aceasta nu este însă singura soluţie posibilă. Iată AICI şi AICI alte soluţii aflate sub cercetare.

Ce am putea spune noi, creştinii, cu privire la acetse lucruri? Eu unul sunt sigur că imaginaţia patologică a căutorilor de senzaţional eschatologic va găsi cu uşurinţă şi în aceste noi soluţii tehnice motive de a semăna panica şi de a controla conştiinţelor celor neiluminaţi de Duhul Domnului.

În ce-i priveşte pe adevăraţii închinători ai lui Cristos, ei ştiu că ceea ce-i aşteaptă nu este groaza antictristică a zilelor sfârşitului lumii, ci ceea ce Scriptura numeşte “fericita noastră nădejde”, aceea că atunci când va veni Cristos să-i ia pe ai săi, ei vor fi pururea cu Domnul.

Maranatha! (Domnul nostru vine!)


Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “666 in pericol – va disparea oare codul de bare?”

  1. Ai drepatate Danut. Cand ti mortis de convingeri indiferent de ceea ce ti se pune in fata (o perspectiva diferita, evidente contrare, textul biblic, etc.,) ajungi sa dezvolti abilitatea de a deforma realitatea careia esti expus dobandind puterea de a-ti crea propria realitate (virtuala, sigur). Este o existenta tragica din care multi trebuie salvati pentru a trai abundenta vietii reale.

    Moartea si in special invierea lui Isus aduce in realitatea imediata (nu doar in cea viitoare) posibilitatea trairii in lumina a unei vieti depline. Cei care il urmeaza pe Cristos sunt chemati sa raspandeasca acolo unde se gasesc speranta, posibilitatea de mai bine … PARADISUL.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s