In memoriam Sergiu Grossu (14 noiembrie 1920–25 iulie 2009)

Sâmbătă 25 iulie a trecut la cele veşnice scriitorul creştin Sergiu Grossu, unul dintre spiritele cele mai luminate şi una dintre minţile cele mai lucide ale exilului românesc în perioada comunistă. Ceremonia funerară va avea loc marţi 28 iulie, ora 12.00 la Cimitirul Sf. Vineri din Bucureşti.

Spre sfârşitul anilor ’70 am primit de un prieten câteva numere din revista Catacombes, subintitulată Messager surconfessionel de l’église du silence, pe care Sergiu Grossu o edita la Paris din 1971. Am aflat astfel pentru prima dată numele acestui scriitor român. Le-am citit atunci pe nerăsuflate. Ele au fost apoi ascunse de un prieten, împreună cu alte materiale compromiţătoare, într-o perioadă în care eram foarte urmărit de Securitate şi era riscant să fie găsite la mine în cazul unei percheziţii; din păcate, n-am mai reuşit niciodată să le recuperez.

Am primit, tot în vremea aceea, un volum de poezie creştină care mi-a fost foarte drag, şi pe care l-am citi adeseori. Se numea Pietre de aducere aminte şi era semnat Simion Cubolta (acesta era numele satului din Basarabia în care se născuse scriitorul, în 1920). Mult mai târziu am aflat că autorul era Sergiu Grossu, unul dintre liderii mai tineri ai Oastei Domnului, care fusese persecutat de comunişti (fusese condamnat în 1959 la 12 ani de închisoare şi eliberat printr-un decret de graţiere în 1962).

Sergiu si Valeria Grossu

După eliberarea din închisoare, a plecat în exil în Franţa, împreună cu soţia lui, Nicoleta Valeria, care şi ea fusese închisă de comunişti din motive religioase. Experienţele din perioada de detenţie au fost redate de aceasta în cartea ei Binecuvântată fii închisoare (Nicole Valery, Bénie soit tu prison, Editions Plon, Paris, 1976), după care Nicolae Mărginean a făcut în 1992 filmul artistic omonim – cu Maria Ploae în rolul Nicoletei; un film, trebuie să recunoaştem, relativ modest).

Binecuvântată fii, închisoare

La începutul anilor ’90 am fost contactat de domnul Alexandru Călinescu, de la revista Convorbiri literare, în perioada în care se pregătea să publice cartea lui Sergiu Grossu Calvarul României creştine, apărută în 1992 (cartea a fost republicată în 2006 la Editura Vremea).

Sergiu Grossu a publicat cel puţin trei volume de poezie şi zece alte cărţi, aproape toate legate de persecuţia Bisericii în „lagărul” comunist.

Din păcate, n-am avut cinstea de a-l cunoaşte personal pe Sergiu Grossu. Cărţile şi poeziile lui însă au jucat un rol atât de important în „devenirea mea intru fiinţă”, încât am sentimentul că l-am cunoscut dintotdeauna.

Iată că a plecat dintre noi încă unul dintre spiritele nobile ale secolului care tocmai a trecut. Roadele slujirii lui vor rămâne însă întotdeauna cu noi, iar răsplătirile cereşti care i se cuvin îl aşteaptă în ceruri.

Închei cu un superb text al lui Alex Ştefănescu despre soţii Grossu, aflat pe siteul Procesul comunismului:

Sergiu Grossu şi Nicoleta-Valeria Grossu, un cuplu intrat în mitologia luptei anticomuniste. Amândoi creştini fervenţi ţi patrioţi înflăcăraţi, au făcut ani grei de temniţă, în Romînia comunistă, pentru convingerile lor. Stabiliţi în Franţa în 1969, au continuat cu o energie exemplară să lupte pentru cauza creştină, editând revista Catacombes, colaborâns la numeroase alte periodice, publicând cărţi. După moartea soţiei sale, autoarea emoţionantului volum de memorii Binecuvântată fii, închisoare!, Sergiu Grossu consideră o datorie de onoare să meargă mai departe, ca şi cum ea i-ar fi încă alături, pe calea urmată de amîndoi încă din tinereţe. Comunismul rezidual, comunismul care încearcă să se reconstituie sub alte forme, ca şi cel mai odios aliat al comunismului, amnezia colectivă, au în el şi în prezent un adversar de temut.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

* * *

Dacă sunteţi interesaţi, puteţi găsi AICI şi AICI un text al lui Sergiu Grossu în limba franceză intitulat „La technique du regard”.

Citiţi, de asemenea, AICI, un interviu luat de Ion Zubaşcu lui Sergiu Grossu în 2006.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “In memoriam Sergiu Grossu (14 noiembrie 1920–25 iulie 2009)”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: