Am cunoscut şcoala teologică din Osijek în vara anului 2000, în timpul unei călătorii de serviciu, în pregătirea unei conferinţe World Vision despre rolul Bisericii în reconcilierea în Balcani, care avea să aibă loc abia în 2005.
Intrând în şcoală, am fost uimit să văd că la acest seminar profesorii şi studenţii mănâncă aceeaşi mâncare, în aceeaşi sală, fără nici o deosebire. Am avut aceeaşi surpriză atunci când, plimbându-mă prin curte cu Peter Kuzmic, rectorul şcolii, acesta s-a oprit şi a stat de vorbă cu toţi studenţii întâlniţi. Pastorul bisericii în care se închină Peter (căci el e pastorul, ci a renunţat de mult la făloşenia adunării pe acelaşi cap a tuturor pălăriilor posibile), îmi spunea că Peter este primul care vorbeşte cu cerşetorii şi cu noii veniţi.
Obişnuit cu atmosfera de cazarmă şi cu starea de suspiciune generalizată între profesori şi studenţi la institutul din Oradea, unde predasem timp de patru ani, am fost plăcut surprins de atmosfera deschisă, absolut democratică ce domneşte în şcoala din Croaţia. Secretul diferenţei este, fără îndoială, personalitatea liderului. Peter Kuzmic, cu siguranţă cel mai proeminent lider evanghelic din Europa de est, îşi împarte timpul între şcoalka din Osijek, şi Seminarul Gordon-Conwell din Boston, unde este profesor. Ne-am cunoscut în 1998, la o întâlnire internaţională la Colorado Springs şi am condus apoi împreună. un an mai târziu, o seminar pe teme “Ucenicie în context Postcomunist” la Conferinţa International Leaders for Discipleship, din Eastbourne, Marea Britanie (înregistrarea disponibilă AICI). Ne-am reîntâlnit apoi în Comisia Teologică a Mişcării Lausanne , precum şi în alte împrejurări. Am un profund respect pentru acest om, care este pentru mine un adevărat model de lider creştin: competent, deschis şi în egală măsură modest.
O altă bucurie a fost întâlnirea cu un grup de români care îşi făceau studiile acolo. Ba am avut chiar cinstea de a asista la susţinerea masteratului lui Marcel Măcelaru, care între timp a terminat strălucit un doctorat la Universitatea Oxford şi este în prezent Decanul Facultăţii de teologie. Deşi facem planuri de mai multă vreme, abia în acest an am reuşit să ajung din nou acolo pentru a preda un curs, intitulat “Evanghelie şi cultură”.
Seminarul din Osijek vine din tradiţia penticostală, dar a îmbrăţişat în prezent o identitate larg evanghelică, având studenţi nu numai din statele din Balcani, ci şi din spaţiul ex-sovietic, Africa ori Asia. Ea oferă diplome de licenţă, masterat şi este in procesul de consolidare a unei şcoli doctorale. Asemenea programe educaţionale sunt imposibile fără o bibliotecă pe măsură. Ori şcoala din Osijek are probabil, la ora actuală, cea mai dotată bibliotecă teologică protestantă din centrul şi estul Europei.
Îi invit de toţi cei interesaţi de a studia teologia, mai ales la nivel postuniversitar, într-un context de excepţie, să exploreze oferta Seminarului Teologic Evanghelic din Osijek, Croatia.
One thought on “Admitere la Seminarul Teologic Evanghelic din Osijek”