Textele din această serie au fost publicate pentru prima dată în anul 1999 în revista Har, din Iaşi, fiind apoi republicate în SSJ, prima revistă electronică a evanghelicilor români. Ele reproduc un număr de discuţii purtate în acea perioadă cu Arpad Foszto şi au fost transcrise de pe înregistrări magnetice.
* * *
Rigoare catolică vs. “lasă-mă ca să te las”
Probabil ca pentru aceasta discuţie este bine sa delimitam conceptul de mărturie creştină la spaţiul intelectual, al lumii profesioniştilor. Acesta este un domeniu în care Biserica în general nu se implică. Excepţie face Biserica romano-catolică, a cărei rigoare atrage oameni de calitate. În bisericile ortodoxe, şi în cele evanghelice însă, accentul cade, cu anumite excepţii, pe oameni de slabă calitate intelectuală.
Catolicii excelează prin ordine, printr-un accent pe lucrul făcut cum trebuie, care nu este foarte compatibil cu spiritul balcanic al lui “lasă-mă ca să te las”, “lasă ca Domnul primeşte, pentru că şi aşa nu are pe alţii”. Mentalităţile acestea în nici un caz nu stimulează profesionalismul, seriozitatea, rigoarea. Catolicismul îşi extrage rigoarea din rădăcinile lui romane, puţintel inginereşti, cu slăbiciunile de rigoare – de exemplu o ordine care uneori poate anihila sau atenua creativitatea, o structură care poate cădea într-o ierarhie rigidă şi chiar dictatorială.
Dacă aceste lucruri sunt echilibrate cu un accent pe dimensiunea mistică si pe cea creativă, aşa cum se întâmplă astăzi în foarte multe spatii catolice, atunci se creează un echilibru si un rezultat atrăgător. Poate că în România avantajul este acela ca Biserica Catolica este minoritară, si nu-şi poate permite spiritul triumfalist pe care îl afişează Biserica Ortodoxă aici, sau cea evanghelica, în S.U.A.
Intrare gratuită?
În Epistola I către Corinteni, 1:26, („De pildă, fraţilor, uitaţi-vă la voi cari aţi fost chemaţi: printre voi nu sunt mulţi înţelepţi în felul lumii, nici mulţi puternici, nici mulţi de neam ales”) Pavel face o constatare, nu afirma un ideal. El nu spune că “Biserica trebuie să fie formată din ignoranţi”.
Adevărul este că de-a lungul istoriei marea majoritate a creştinilor nu a făcut parte din paturile bogate sau cultivate. Ce spune lucrul acesta? Poate că este mai uşor pentru săraci să intre în Împărăţia Cerurilor, pentru că au mai puţin de pierdut decât cei bogaţi. Omul bogat plăteşte un preţ mai mare, trebuie să se smerească mai mult, dar asta nu înseamnă că nu au existat oameni bogaţi care au intrat în Împărăţia lui Dumnezeu, şi nu înseamnă că un sărac este prin definiţie mântuit prin sărăcia lui. Oricine trebuie să plătească un preţ, şi cine nu-l plăteşte, nu va intra în Împărăţie.
Iezuitii sunt elita intelectuala a catolicismului . Insa nu intotdeauna “IQ-ul” face “casnicie” buna cu smerenia si credinciosia…
Rationalismul occidental catolico-protestant a avut si bune dar si destule rele. “Drepta socotinta”/ echilibrul( a nu se confunda cu mediocritatea!) ramane calea cea buna.
LikeLike
asta e…figurinele fac figuri…
LikeLike
Este valabil si pentru dvs.
Domnule (strimb)unghiular,
V-am mai spus odata ca nu sunteti binevenit aici. Gasiti-va un loc cu oameni mai pe potriva. Ii las pe cititori sa-si inchipui cam cum arata acel loc si oamenii din el.
LikeLike
“Vai de voi, carturari si Farisei fatarnici…”
LikeLike
Eu ma refeream mai degraba la atingerea unei anumite “greutati” a intelectualilor nostri, in asa fel incit opinia lor sa fie cautata si ascutata in spatiul public.
Cred ca suntem inca departe de aceasta.
LikeLike
imi aluneca gandul ajutat de jucausa limba romana si nu ma pot abtine: “unii vor accesa si presa” probabil cand nevoia ii va presa…
dar si atunci cred ca va fi de mare folos interogarea biblica : “intelegi tu ce citesti?”; parcurgerea presei precum si interactiunea cu media reprezinta un laborios exercitiu de discernamant; altfel suntem “purtati incoace si-ncolo de orice vant…”
LikeLike
Poate ca tocmai de aceea prezenta crestinilor in blogosfera este atit de importanta.
Poate ca, cu vremea, unii vor accesa si presa, dar acest lucru nu se poate realiza peste noapte.
LikeLike
Am citit – saptamani in urma – introducerea cartii lui Neil Jumonville, The New York Intellectuals Reader. Mi-a fost recomandata pentru ca evidentia diferenta intre conceptul de “de a fi invatat/profesor” de cel “de a fi intelectual”. Iata ce zice Jumonville:
“Termenul “intelectual public” se refera la persoana care are o cunostinta generala despre probleme cultural-artisitice sau politice si ale caror idei ating publicul larg. Materialele lor, articolele intersecteaza diferite discipline, ei cunosc multe despre trecut si-l acceseaza adesea cand analizeaza evenimente sau fenomene contemporane, probleme in discutie. Rolul unui intelectual este diferit de cel al unui invatat. Intelectualii scriu in mod obisnuit in publicatii periodice care au o adresabilitate larga in timp ce invatatii scriu pentru pentur publicatii academice, universitare sau pentru un public specializat. Pentru ca abordeaza probleme mereu actuale, intelectualii au tendinta de a scrie analize de carti, filme, muzica, sa fie autori ai unor coloane in ziare cunsoscute, pentru ca vor sa tina pasul cu probleme care necesita un raspuns rapid. Intelctualii nu au timpul de a prelucra prea mult informatia care sa resulte intr-o carte de o analiza amanuntita si detaliata.”
Poate unul din motivele pentru care noi crestinii avem un impact scazut in timpul de astazi este pentru ca avem nevoei de mai multi “intelectuali”. Avem o numar important de invatati, profesori si o serie larga de figuri subculturale(stiti la ce ma refer…) dar nu destui oameni capabili de o analiza rapida, precisa, relevanta…
cu alte cuvinte…unde sunteti voi fii lui Isahar?
LikeLike