Exhumarea partizanului anticomunist Alexandru Macavei

Alexandru Macavei

În baza unei solicitări primite de către IICCR din partea doamnelor Rozalia Regina Macavei şi Suzana Macavei, soţia şi nora lui Alexandru Macavei, Institutul a demarat procedurile de exumare a rămăşiţelor pământeşti ale acestuia. Acţiunea de exhumare va avea loc luni, 15 Iunie 2009, în satul Muşca, com. Lupşa, jud. Alba.

* * *

Din comunicatul de presă al IICCR aflăm următoarele:

Macavei Alexandru s-a născut la 10 iulie 1915, în comuna Bucium-Muntari din judeţul Alba. Provenea dintr-o veche familie românească din Apuseni, descendentă a fruntaşului P.N.Ţ. Ştefan Cicio-Pop.
Absolvent al Academiei Comerciale. Fost membru P.N.Ţ. şi sublocotenent în armată, a fost deblocat în 1946. S-a retras la Roşia Montană, unde a deschis un restaurant. Moştenise împreună cu fraţii săi o mină de aur şi o instalaţie mecanică de măcinare a minereului aurifer (prima din Apuseni), care le-au fost toate naţionalizate de regimul comunist. Au fost urmăriţi de autorităţi pentru deţinere de aur şi pentru propagandă împotriva Guvernului şi Partidului Comunist. La 7 iulie 1948 s-a încercat arestarea lui şi a fraţilor săi Nicolae şi Traian. Au ripostat şi au rănit patru subofiţeri de jandarmi. Pentru a nu fi prinşi au fugit de la domiciliu şi s-au ascuns. La 9 octombrie 1948, în timp ce se întorcea acasă, Alexandru Macavei a fost surprins de doi plutonieri de jandarmi, care au fost împuşcaţi mortal în urma unui schimb de focuri. Pentru această faptă, Alexandru a fost condamnat în contumacie de Judecătoria din Deva la o pedeapsă de 20 de ani muncă silnică.
La 22 decembrie 1948 a participat la atacul asupra Percepţiei din Teiuş împreună cu ceilalţi membri ai grupului condus de maiorul Nicolae Dabija.
La 4 martie 1949 a reuşit să scape din atacul Securităţii desfăşurat asupra taberei grupului de pe Muntele Mare.
Arhiva CNSAS - Traian si Alexandru Macavei
Traian şi Alexandru Macavei
Împreună cu fratele sau Traian, a mai rezistat câteva luni ascuns în pădurile din zonă. La 30 iulie 1949, în urma unei trădări, au fost încercuiţi de Securitate într-o şură de la marginea satului Muşca, com. Lupşa . A urmat o luptă cu mai multe cadre de securitate şi miliţie, amândoi fiind răniţi, însă au reuşit să scape. Potrivit unui Raport al Securităţii din Turda, Alexandru Macavei ar fi scăpat din acţiune „cu o rană gravă la cap în partea stângă, rană primită în grajd” şi „pentru că nu mai putea suporta rana, s-a împuşcat cu arma pe care o avea asupra lui” în ziua de 31 iulie.

Arhiva CNSAS - Alexandru Macavei ucis de Securitate
Alexandru Macavei ucis de Securitate
Interesant este că în acelaşi document este menţionat faptul că urmăritorii ar fi auzit două focuri de armă şi de aici aceştia deduc că Alexandru şi Traian Macavei „s-au întâlnit în timpul fugii lor şi pentru a nu fi prinşi de vii s-au înţeles să se împuşte şi deci acele două împuşcături nu au putut fi decât că s-au împuşcat şi unul şi altul.”  În opinia noastră această deducţie nu se susţine, întrucât Traian Macavei a fost prins mai târziu, în septembrie 1949, deci nu era posibil ca atunci fraţii se fi împuşcat unul pe altul.
Asupra lui Alexandru Macavei s-a găsit „o cărticică de rugăciuni, două fotografii, sentinţa de condamnare la muncă silnică pe viaţă, una armă tip rusesc, un sac merinde tip militar şi 38 cartuşe, un piaptăn de os şi una batistă. […] Era îmbrăcat în haine ţărăneşti din regiunea Muşca, pantaloni bufanţi de lână de casă gri, veston ţărănesc de lână de culoare gri, în cap una şapcă şi în picioare bocanci.”
Din informaţiile pe care le deţinem, grupa care a acţionat la Muşca împotriva lui Alexandru şi Traian Macavei a fost alcătuită din două cadre operative de la Securitatea din Turda, sublocotenenţii Florea Sabău şi Popa Vasile, şi din 9 cadre de Miliţie. Toţi aceştia au acţionat la ordinul direct al căpitanului Kóvaci Mihai, care atunci deţinea funcţia de şef al Serviciului Judeţean al Securităţii Poporului Turda.

Ataşăm mai jos Comunicatul de presă în întregul lui.

COMUNICAT DE PRESA _Exhumare – Alexandru Macavei

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: