Una dintre inclinatiile funciare si irezistibile ale fundamentalistilor este aceea de cauta cu asiduitate dusmani cu care sa se lupte. Si, vorba Scripturii, ‘cine cauta, gaseste’. Iar atunci cind ii gaseste, orice fel de arme si de stratageme sunt permise in confruntarea care urmeaza. Caci, nu-i asa, fara razboi nu se poate. Si, vorba lui Machiavelli, ‘scopul scuza mijloacele’.
Asa cum puteti observa cu usurinta din cuvintele cheie subliniate cu aldine in paragraful de mai sus, imaginarul simbolic al fundamentalismului este unul militarist, foarte departe de mataforele irenice si subtile care domina Predica de pe munte a Mintuitorului.
Dupa ce a reusit sa cistige cu trei decenii in urma lupta cu liberalii, dar si cu moderatii din Southern Baptist, prin tot felul de mijloace, mai mult sau mai putin ortodoxe, si nu de putine ori incompatibile cu etica Imparatiei, factiunea fundamentalista aflata acum la conducerea celei mai importante confesiuni crestine din Statele Unite, dupa catolici, a continuat sa caute cu obstinatie alti si alti vrajmasi de biruit.
Cei care nu cred in ineranta, cei care cred in accesul femeilor la slujirea eclesiala, cei care practica glossolalia, si multi altii, au devenit rind pe rind tinta campaniilor agresive ale PR-ului sudist. Trebuia sa vina si vremea emergentilor. De fapt, cei familiarizati cu blogurile evanghelice romanesti apropiate ideologic de Southern Baptist au putut vedea deja semne evidente cu privire la acest lucru.
Acum insa, iata, au iesit si ‘greii’ la atac. Astfel, Roger Moran, director de cercetare al Missouri Baptist Laymen’s Association, a lansat de curind un avertisment catre participantii la viitoarea intrunire anuala a Conventiei Baptiste de Sud cu privire la faptul ca emergentii, priviti ca promotori ai societatii postmoderne incep sa cistige adepti intre membrii Conventiei.
Tinta atacului lui Moran este in primul rind Mark Driscoll, cunoscutul si controversatul pastor al Bisericii Mars Hill din Seattle, Wa., acuzat nu numai ca a renuntat la marota sudista a absitentei la alcool si ca foloseste un limbaj prea ‘colorat’ in predicile lui, dar, mai ales, pentru ca este un apropiat al emergentilor.
Un al doilea ‘vrajmas’ tintit de Moran este o noua biserica din St Louis, Mi., numita The Journey, care a avut ‘tupeul’ de a ‘folosi metode nebaptiste de evanghelizare’ (cum m-a acuzat pe mine cineva din Bordul Institutului Emanuel din Oradea, la interviul de angajare), adica au indraznit a incalca si ei interdictia la alcool a ‘sfintilor’ sudisti.
De unde se vede ca nu numai in Romania, ci si in Statele Unite, ‘tara arde si baba se piaptana cu lautari’.
La noi in Romania e si mai rau. Aici emergentii sunt etichetati in functie de instrumentele folosite intr-o anumita biserica. Astfel daca folosesti tobe, chitara electrica, bas, estc. nu conteaza ca doctrina este una buna, nu conteaza ca se predica Cuvantul lui Dumnezeu biserica este etichetata automata ca seeker sensitive, emergenta cuvinte care aici sunt sinonima cu liberal. O Doamne!
LikeLike
Ce te poti astepta de la cei care au scris articolul cu pricina, daca ajung sa-l faca chiar si pe Ed Stetzer (indirect) un emergent, chiar si daca doar prin faptul ca acesta il apara pe Driscoll.
Articolul e o fereastra care ne permite sa tragem cu ochiul la situatia tragico-comica in care se afla SBC. Merci Danut ca l-ai facut cunoscut!
Vasile, ce conteaza aici nu e care e situatia reala (daca este Driscoll un emergent autentic sau nu), ci faptul ca asa e privit de catre autorul/autorii acestui articol, pe motivele enuntate.
LikeLike
Chiar asa superficialii or fi sudistii mei/
Iata si o parere a lui Jerry Falwell, regratatul “prieten” al D-lui Manastireanu:
“However, the website of The Leadership Network, the headquarters of the Emerging (or sometimes Emergent) Church movement, states that their outlook on “truth” offers a “flexible approach to theology whereby individual differences in belief and morality are accepted within reason.”
The site further states that members wish to “REANALIZE THE BIBLE AGAINST THE THE CONTEXT INTO WHICH IT WAS WRITTEN”(sublinierea mea).
Suna incurajator, nu? Ba chiar in acord cu crestinismul istoric. Ma tem ca nu numai aburii alcoolului i-au speriat pe sudisti.
Within reason… poate ca merge orice. Care reason? Depinde de gustibus. Cunosc credincioase decente care merg la emergentsi. Asa nu-nseamna ca dinsele n-au facut o alegere gresita.
Nu-s prooroc dar nu cred ca o sa mor pina cind om mege la biserica prin twittering… putind astfel sa fim in sauna, sau la meci, si la biserica in acelasi timp. Ce economie de timp!.. Post-moderinismul ii va schimba si pe sudisti… daca in bine ori rau, om vedea.
LikeLike
Deaigur, Driscoll face aceasta distinctie, dar pentru cei din SBC este ‘tot un drac’. Ei prefera ‘sa sufle si-n iaurt’.
LikeLike
Marc Driscoll face distinctie intre emerging si emergents. El este “emerging” (in sensul de biserici noi, ce se nasc acuma, care incearca sa “faca” biserica in postmodernitate, video cu Driscoll AICI), dar nu “emergent”. Desi daca lipsa adeziunii la standardele SBC inseamna pentru unii emergent, s-a procopsit si el saracu cu eticheta.
LikeLike