Mirela Roznoveanu

Mirela Roznoveanu Mirela-Roznoveanu
Mirela Roznoveanu…    atunci            si…        acum

La mijlocul anilor ’80, atunci cind impreuna cu mai multi prieteni din cercul nostru de ucenicie ne preocupam de problematica hermeneuticii literare si a celei biblice, am descoperit o carte extraordinara, care ne-a fost de un enorm folos in acel moment. Ea se numea Civilizatia romanului si fusese publicata de Editura Albatros, in seria Sinteze Lyceum, in 1993. Intre altele, cartea aborda cu curaj si fara prejudecati teme legate de literatura biblica. Imi amintesc si acum iluminarea pe care am avut-o citind capitolul despre cartea Iona, privita ca un roman esential.

In prefata cartii se anunta ca urma sa apara un al doilea volum. Din pacate, acesta a apucat sa vada lumina tiparului abia in 1991, la Editura Cartex. In 2008, aceeasi editura reunea, intr-o versiune remaniata, cele doua parti ale cartii intr-un singur volum, intitulat Civilizatia romanului. O istorie a romanului de la Ramayana la Don Quijote. (Gasiti AICI o recenzie a cartii publicata de Serban Axinte in revista Observator cultural.)

Autoarea cartii se numea Mirela Roznoveanu si in vremea aceea n-am reusit sa aflu prea multe despre ea. Acum putem gasi citeva informatii despre domnia sa pe versiunea in limba romana a enciclopediei Wikipedia.

Iata cum o descrie, pe scurt, tinarul critic literar Paul Cernat in recenzia sa la ultima editie, completa a cartii mai sus mentionata:

Autoarea s-a afirmat în critica literară în anii ’70 şi ’80, cînd a publicat mai multe cărţi. A lucrat la cotidianul România liberă, a făcut parte din grupul disident al lui Petre Mihai Băcanu, iar în decembrie ’89 s-a numărat printre reformatorii ziarului. În 1991 s-a stabilit în SUA, unde s-a impus ca universitar în domeniul dreptului comparat. Intelectuală implicată, scriitoare, ziaristă, personalitate culturală enciclopedică, Mirela Roznoveanu este o rara avis despre a cărei anvergură se vorbeşte mult prea puţin la noi.

Pe site-ul editurii Cartex gasim alte detalii despre autoare:

Mirela Roznoveanu s-a nascut la Tulcea intr-o familie de intelectuali. Isi ia bacalaureatul la liceul Mircea cel Batran din Constanta in 1964, iar in 1970 licenta in filologie la Universitatea din Bucuresti, cu o lucrare de gramatica istorica. In SUA obtine un Master in Science, magna cum laude, in 1996 de la Pratt Institute, School of Information Science, New York si un Certificate in Internet Technologies (1997) de la New York University. Debuteaza in 1970 in Revista Tomis din Constanta. Devine redactor al aceleiasi reviste in 1971 unde detine cronica literara intre 1972 – 1974. In 1974 – 1975 lucreaza la Biblioteca Judeteana Constanta. Intre 1975 – 1978 este colaborator permanent al emisiunilor culturale ale Televiziunii Romane din Bucuresti. Intre 1978 – 1989 lucreaza ca redactor principal la revista Magazin editata de ziarul Romania Libera. Publica critica literara in revistele Luceafarul, Contemporanul, Romania Literara, Convorbiri Literare, Viata Romaneasca, ziarul Romania Libera etc. In 1978 publica la Editura Cartea Romaneasca volumul de critica Lecturi moderne, propus pentru premiul de debut al Uniunii Scriitorilor. In aprilie 1989 este „transferata disciplinar“ la Muncitorul Sanitar, in urma asa-zisului „proces al ziaristilor“ din „Grupul Bacanu“. Anchetata de Securitatea lui Ceausescu, ii este interzis numele si publicarea in presa. Intre 25 decembrie 1989 si aprilie 1991, este publicist-comentator la ziarul „Romania Libera“, membru in Consiliul de Conducere si membru fondator al Societatii R.
Face parte din grupul de ziaristi care in 23 decembrie 1989 scoate ziarul Romania Libera de sub tutela administratiei comuniste, transformandu-l in primul ziar independent si anticomunist din Romania.
Indeplineste misiuni speciale la: Versoix, Elvetia (mai 1990) unde Regele Mihai ii acorda un interviu.
Alte misiuni diplomatice: Innsbruck, Austria (iulie 1990) ca invitata a Consiliului Europei pentru audieri privind situatia Romaniei dupa invazia minerilor din iunie 1990; New York si Washington  (iulie – august 1990).
In ianuarie 1991 se stabileste la New York. Colaboreaza la Voice of America, Lumea Libera Romaneasca, Origini. In 1996 devine membru al Facultatii de Drept a New York University (pe scurt NYU), in functia de cercetator in dreptul international si comparat, avand rangul de profesor asistent.
In 2005 devine redactor-sef al
GlobaLex, jurnal online de cercetare juridica, publicat de NYU Hauser Global Program si cercetator cu rangul de profesor asociat.

 In finalul acestui mic si nevrednic prinos dedicat doamnei Roznoveanu vreau sa va invit, de asemenea, sa vizitati si blogul domniei sale, care poate fi gasit AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Mirela Roznoveanu”

  1. ma intreb ca s-ar intimpla daca s-ar tipari o carte foarte buna de hermeneutica si s-ar plasa sa zicem circa 50 de bucati in fiecare scoala teologica, bineinteles la studenti si profi, pe un pret modic.

    Like

  2. Am sa ma uit cu bucurie. Am predat hermeneutica cu bucurie la Emanuel in Oradea, timp de patru ani, impreuna cu Marius Cruceru si apoi Dorin Axente. La un moment dat planuiam, co Dorin, sa scriem un manual de hermeneutica. Am si sugerat traducerea unor texte esentiale in acest domeniu. Sugestia noastra principala,
    Introduction to Biblical Hermeneutics, de Klein, Hubbard si Blomberg,
    http://www.amazon.com/Introduction-Biblical-Interpretation-William-Klein/dp/0849907748
    n-a fost nici acum tradusa. Dar n-au intrat inca zilele in sac.
    Am sa ma uit cu bucurie la acel text si va spun.

    Like

  3. Domnule Danut Manastireanu,
    Constatand inca o data (daca mai era cazul) cat de subtirei suntem noi romanii in acest domeniu (Hermeneutica), va semnalez ca sunt interesat de el (ea) si chiar am lansat o lucrare in acest sens. Se gaseste pe Site-ul celor de la Resurse Crstine (www.resursecrestine.ro) la “rubrica” Predici – Studii – DAV – manual – Lectia… . Va sugerez sa parcurgeti macar primele 16 lectii. Astept evaluarea dumneavoastra despre aceste lectii pe care ar fi bine sa o trimiteti pe adresa de E-mail (ViorelSilion@gmail.com). Multumesc anticipat. Salutari.

    Like

  4. Premiile criticilor şi istoricilor literari din România
    July 14, 2009

    Duminică seară, la universitatea albaiuliană s-a încheiat colocviul Asociaţiei de Literatură Generală şi Comparată din România. Intitulat „Mai are un viitor istoria literaturii?”, colocviul a cuprins mai multe secţiuni moderate de nume consacrate ale criticii şi istoriei literare româneşti: Mircea Anghelescu, Mircea Martin, Eugen Negrici, Adriana Babeţi, Paul Cornea, Corin Braga, Andrei Bodiu, Liviu Papadima. Dintre cei care şi-au anunţat prezenţa a fost doar un mare absent, academicianul Solomon Marcus.

    Cu această ocazie, au fost acordate şi premiile anuale ale ALGCR: Rodica Ilie – premiul pentru teorie literară 2007 (un premiu raportat care nu s-a acordat în 2007); Horea Poenar – premiul pentru teorie literară 2008; Alexandru Matei, pentru volumul „Ultimele zile din viaţa literaturii” – premiul pentru literatură comparată 2008; Mirela Roznoveanu, autoare a cărţii „Civilizaţia romanului” – premiul pentru literatură comparată 2008; Caietele „Echinox” (editate la Cluj) – un premiu de onoare pentru promovarea literaturii comparate.
    Tot la întâlnirea de la Alba Iulia s-a decis schimbarea conducerii ALGCR: experimentatul Paul Cornea, cel care a condus Asociaţia criticilor şi istoricilor literari de mai bine de 30 de ani, s-a retras, în locul său fiind ales Mircea Anghelescu, un alt cercetător bucureştean.

    Like

  5. Știam despre primul volum (din vremea când lucram la anticariat), dar niciodată nu văzusem volumul II. Acum am înțeles cum stă treaba. Și mai era ceva ce nu știam: de ce autoritate/credibilitate se bucură autoarea. Acum cred că am dedus câte ceva și despre acest aspect.

    Mie unul mi-a prins bine informația. Mulțumesc.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: