Noul blog al lui Mihail Neamtu

Dupa ce a ‘pastorit’ cu succes, vreme de citiva ani, blogul Antiteze (ceea ce va continua sa faca, din cind in cind), domnul Mihail Neamtu a decis sa-si creeze propria pagina web. O gasiti AICI.

Va invit s-o vizitati si, de ce nu, s-o introduceti in Google Reader, pentru a fi informati la zi despre noile postari.

Mult succes tinarului si prolificului autor roman.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

33 thoughts on “Noul blog al lui Mihail Neamtu”

  1. Buna dimineata ! Am citit articolul dvs despre necesitatea de a detine in proprietate privata resursele naturale ale Romaniei .Problema mi se pare mai complicata decit o ilustreaza articolul dvs. Mai intii trebuie sa remarcati si dvs ca “privatizatra” unor zone strategice ale Romaniei s-a facut prin vinzarea acestor resurse catre firme DE STAT din strainatate : Petrom-ul a fost vindut, cu petrol si gaze cu tot, unei companii DE STAT din Austria (OMW) ; gazul, catre EON, care este o companie detinuta de statul francez ; Romtelecom a fost vinduta catre firma omologa detinuta de statul elen , etc. Deci in Romania, resursele strategice, naturale sau tehnologice au fost preluate de firme DE STAT straine., in conditiile in care statul roman fie incaseaza beneficii minime prin contracte oneroase , fie constatam ca multe dintre aceste firme isi exporta intreg beneficiul fie in tara mama, fie catre firme fantoma aflate in tari cu “paradisuri fiscale’; autoritatile romane par sa fie neputincioase in fata exodului profiturilor in afara granitelor .Lucrurile stau la fel si in cazul bancilor care, cu o singura exceptie, isi expatriaza profiturile catre firmele -mama din strainatate. Dacia, singura firma romaneasca beneficiara a unei privatizari de succes, este in fapt proprietatea statului francez pt ca consortiul francez este controlat de statul francez.Stiti si dvs ca francezii ameninta din ce in ce mai des cu mutarea fabricii in Maroc, din motive mai mult sau mai putin justificate .CFR marfa, dupa ce a fost falimentata de “capusele ” romanesti, este vinduta pt o suma modesta unui investitor autohton care va capata astfel monopol absolut pe transportul pe calea ferata .Ma intreb insa ce se va intimpla in cazul unor calamitati naturale, razboi, etc .Se va ruga statul roman de patronul respectiv ca acesta sa-si puna la dispozitie reteaua feroviara pt transportul ranitilor, armamentului, etc ? Pe de alta parte, avem un exemplu de utilizare eficienta a transportului de marfa la vecinii nostri unguri ; in Ungarie nu exista tiruri care sa circule incarcate pe soselele Ungariei ; la ei Tirul, dupa ce a trecut granita, isi depune conteinerul in trenul de marfa si si-l recupereaza la iesirea din tara ; soselele sint astfel ferite de stricaciumi iar reteaua lor feroviara are profit. Sa nu nuita ca Petrom, care era o companie intens capusata inainte de privatizare, este astazi contribuitorul cel mai important la buget, insa restul profitului merge in Austria, tara care beneficiaza astfel, contra unei redevente simbolice, de profiturile uriase obtinute din exploatarea resurselor romanesti de petrol si de gaze .Credeti cumva ca OMW se gindeste sa faca o rezerva “strategica” de petrol in Romania, in caz de criza a petrolului sau in caz de razboi ? Eu ma indoiesc. Industria petrolului, cu traditie de o suta de ani, a disparut astfel din Romania ; astazi, aceasta industrie este revitalizata de compania unei tari care nu are un gram de petrol in subsolul sau…
    Eu cred in aparitia unui stat minimal care sa faca legi si sa vegheze cu ferocitate la aplicarea lor si la egalitatea sanselor cetatenilor sai si care sa aiba grija ca cetatenii sai sa fie educati si sanatosi si sa asigure securitatea cetatenilor si a granitelor. Prin intrarea in UE , Romania nu a beneficiat de civilizatia si de democratia existente in acele tari, ci a devenit o natiune condusa de la Bruxelles ; de acolo, din acele birouri, functionarii UE ne dicteaza ce e bine si ce e rau, fara a sti sau fara a tine cont de particularitatile intrinseci ale Romaniei .Singurul avantaj al intrarii in UE a fost pt romanul obisnuit posibilitatea de a calatori . Dar si acest beneficiu incepe sa se subrezeasca datorita tiganilor romani al caror comportament de grota determina din ce ince mai multe tari sa fie reticenta in a accepta romani pe teritoriul lor.Iar titulatura de “rom” acordata in mod imbecil de statul roman tiganilor nu face decit sa creasca confuzia dintre romani si romi.
    Mai exista o conjunctura internationala care accentueaza suferintele tarii noastre . Ma refer ca cei doi corifei ai UE, Barosso si Merkel care au un trecut comunist bine definit : Barosso a fost membru fondator al partidului comunist maoist portughez, iar d-na Merkel a fost demnitar de frunte al comunistilor est-germani . De aici se poate intelege si simpatia si sprijinul lor pentru alti lideri est-europeni proveniti din rindurile comunistilor si fostei securitati , precum Putin sau Basescu ; fostii tovarasi nu se uita si nu se abandoneaza ….( sper ca nu sinteti atit de naivi ca sa nu stiti ca Base nu putea activa la Anvers ca reprezentant al statului comunist fara a fi ofiter acoperit, chiar daca dosarul sau s-a “volatilizat”)..Lipsa autostrazilor, lipsa unui sistem eficient de invatamint si sanatate, acapararea economiei, a rezervelor solului si subsolului de catre companii straine cu beneficii minime pt statul roman, existenta multor politicieni cu trecut comunisto-securist, infiltrati la toate esaloanele puterii vor duce rapid la o Romanie pseudo-democratica, subdezvoltata, in care curentele politice extremiste vor apare foarte curind ca o reactie de aparare/respingere contra actualelor realitati din Romania.Trecind peste aberatia ca “PNL este cel mai corupt partid”( sugerata de dvs de catre Base, furios ca nu i-a putut inghiti pe liberali), se simte intr-adevar necesitate aparitiei unei forte de dreapta autentice care sa civilizeze si sa aduca prosperitate in tara noastra . Din pacate, eu nu vad inca aceste forte : PNL este “moale”si inclinat spre compromisuri, iar restul fortelor auto-proclamate ca fiind de dreapta nu sint decit “sateliti” ai gindirii lui Basescu ; si cum sa faci politici de dreapta daca ai ca mentor un fost ofiter de securitate si fost aparatnik comunist ?
    Eu personal nu intrevad o schimbare in bine in urmatorii 10-20 de ani, asa ca fiul meu va pleca curind din tara, ca macar el sa se poata realiza intr-o lume normala…
    Cu prietenie, Cristian Babeanu, Bucuresti

    Like

  2. Domnul meu<
    Nu cred ca domnul Neamtu citeste acest blog. Asa fiind. ma tem ca va cheltuiti munitia stingista in mod inutil. Mai bine incercati direct pe blogul sau.

    Like

  3. Am studiat ani de zile, atat politica cat si filosofia, democratia, si altele (nu le mai insir aici).Am 71 ani, pe langa mine esti un pusti, nu numai ca varsta, dar si din toate punctele de vedere, pe care le vrei.
    Am cateva intrebari pentru tine, cu toate ca stiu ca nu vei raspunde corecvt la ele. Esti “colorat” politic.
    1.- Sustii dreapta (sau centru dreapta, care nu exista de fapt), cine decide daca dreapta este mai buna decat stanga.(in acceptia folosirii acestor termeni)?
    In fapt e vorba de liberalism si socialism, nu de dreapta sau stanga.
    2.- Suntem oameni, si traim in comunitati. Care este parerea liberalilor in legatura cu aceasta problema?
    Fiecare pe cont propriu in jungla capitalismului. Se mentioneaza “meritocratia”, egalitatea de sanse (care in capitalism nu exista).
    Meritocratia = cei care au bani mai multi, sunt merituosii, nu cei care se remarca prin ceea ce fac pentru comunitate.
    3.- In liberalism nu exista democratie. Liberalii nu tin cont de parerea multimii (demosului), ei sustin ca sunt cei mai destepti, mai inteligenti, ceilalti sunt prosti, asa ca despre ce democartie vorbim?
    Mai am si alte intrebari, dar ma opresc aici.
    Vai de liberali, si de toti ca ei, daca se sparge USL-ul.
    Asa ca …ciocul mai mic…pe la televiziuni.

    Like

  4. Domnul meu,
    Orice om de buna credinta, si deschis la adevar, intelege ca acuzatia de ‘lipsa de bun simt’ se refera nu la exprimarea unei opinii diferite de a mea sau a lui Mihai Neamtu, ci la maniera obraznica si agresiva in care o faceti.
    Este evident ca ceea ce doriti dvs. nu este un dialog, ci o tribuna de la care sa va clamati convingerile si sa va proferati jignirila la adresa celor care ngindesc altfel.
    Asa fiind, cred ca este inutil sa conrinuam. Nu ma intereseaza discutiile cu oameni ca dvs. In ce ma priveste am incheiat. sanatate.

    Like

  5. Draga DanutM, imi cer scuze pt “lipsa de bun simt” de a-mi exprima o opinie, alta decit a dvs sau a d-lui Neamtu…Ma gindeam, cu mintea mea proasta si “manipulata”, ca un blog presupune un schimb de idei, nu un cor in care toti cinta pe aceeasi voce. De asemeni credeam ca, desi un blog este evident o zona privata, daca apartine unui om politic ( asa cum incearca sa devina dl. Neamtu ), atunci omul politic ar trebui sa suporte si opinii diferite ; daca omul politic nu admite pareri diferite pe blog sau pe site-ul partidului sau, ce va face acest om politic odata ajuns la putere, cu adversarii politici ? Nu stiu cine este Roncea si “haznaua” lui, dar daca astea sint contra-argumentele dvs ( nesimtit, hazna, etc), va sugerez sa va vorbiti singur in fata oglinzii pt ca asa cu certitudine nu va va contrazice nimeni…

    Like

  6. Desi nu vorbitit cu mine, vorbiti in casa mea si este dreptul meu sa intervin.
    Mi se pare lipsit de bun simt sa va aud vorbind de ‘securistul’ Basescu, atunci cind cei pe care ii sustineti il au in spate pe turnaturl Felix si o multime de alti securisti.
    O asemenea atitudine are doar doua posibile expolicatii:
    – fie sunteti sincer, dar complet inselat -ceea ce mi se pare implauzibil;
    – foie sunteti si dvs. de aceeasi teapa cu hotii patentati si securistii pe care ii sustineti.
    In final, daca cu astfel de atitudini faceti comentariile pe blogul domnului Neamtu, nu ma mir deloc ca le sterge. De fapt, asa voi face si eu daca continuati in acest fel.
    De ce nu incercati comentariile dvs. la haznaua lui Roncea. Cred ca acolo se potrivesc mai bine.

    Like

  7. Draga KIKI, nu te poate nimeni impiedica sa fii admiratoarea fostului ofiter de securitate Basescu . Este dreptul tau . Esti probabil foarte tinara, altfel ai fi stiut ca nu puteai fi reprezentant comercial al statului comunist la Anvers fara a fi ofiter de securitate .La fel este evident ca habar nu ai ca Revoluti a l-a gasit pe Base ca membru al ultimului guvern comunist . Dl. Neamtu are, la fel ca tine, tot dreptul sa il sprijine pe fostul ofiter de securitate, pt ca fiind tinar, nu are habar de cit rau au facut oamenilor indivizi de teapa lui Basescu . E bine sa stii ca modelul tau, dl Neamtu, blocheaza accesul pe site-ul oficial al partidului domniei sale, NR, pt cei care il critica, in spiritul democratic al dreptei pe care Neamtu crede ca o reprezinta . Imagineaza-ti ce ar face dl neamtu, daca ar avea putere, cu cei care il critica…

    Like

  8. Domnule Neamtu….nu va lasati !!!!…USL simte latul strangandu-se in jurul gatului de aceea se zbat sa nu se cerceteze neregulile…am fost in ziua alegerilor la Lepsa…nici urma de turisti ,care sa alerge sa puna stampila pe ,,da”,in schimb ,toate gardurile erau pline cu afise cu indemnuri pentru acest ,,da”…Oprisan isi face bine treaba!..sa se duca jurnalistii si sa-i filmeze casa de vacanta,la iesirea din Focsani….sa mai filmeze si casa de la Lepsa a fostului primar de la Tulnici,prietenul bun al lui Ponta ,care a venit cu elicopterul la inmormantarea lui…un cuib de serpi ce trebuie sa fie starpiti!!!

    Like

  9. Buna dimineata si multumesc pt raspuns. Cred ca am facut o confuzie, in sensul ca citind comentariul Dvs pe acest site, care are in capul coloanei poza d-lui Neamtu, v-am asociat cu NR . Scuze. Oricum, dvs ca persoana particulara care are un blog, aveti tot dreptul sa selectati mesajele primite in spatiul Dvs virtual .Eu incercam sa spun insa ca un partid nou, ca NR, care vrea sa se angajeze intr-o batalie politica pt a ajunge in parlament, ar trebui sa accepte si pareri critice ( critice, nu injurii) ; astfel ar dovedi ca sint capabili sa admita ca exista si alte opinii decit cele ale lor .Cenzurind opiniile critice pe propriul site, NR isi dovedesc incapacitatea de a pluralismul de opinii , lucru de altfel vizibil si in prestatiile publice ale d-lui Neamtu .Inca o data scuzele mele pt confuzia pe care am facut-o.

    Like

  10. Sincer sa fiu, eu nu sunt foarte entuziasmat de NR, mai intii pentru ca sunt monarhist, si in al doiulea tind din pricina lipsei de atentie la riscul derapajului neolegionar.
    Nefrecventind acest site, nu stiu daca ei cenzureaza toate comentariile critice (daac este asa, nu e prea democratic) sau doar pe cele ofensatoare si care folosesc un limbaj vulgar. IN al doilea caz, sunt perfect de acord cu ei. ASa fac si eu. Sunt si asa prea multe dejectii in spatiul virtual, ca sa le mai permitem si pe siturile noastre.

    Like

  11. NR blocheaza accesul la site-ul oficial al partidului pt cei care au opinii critice ; ma intreb ce va face NR daca va cistiga puterea ? Ii va aresta pe opozanti ? E ciudat ca oameni tineri, care se revendica la dreapta, au o astfel de mentalitate comunista…La fek se intimpla pe blogul iubitei basescului, adica madam Udrea ; daca ai opinii critice, nu esti acceptat . Incapacitatea d-lui Neamtu de a accepta alte opinii decit ale domniei sale il face perfect compatibil cu base si PDL, dar si cu Stalin si Ceausescu ; cum o putea un om tinar sa faca crize de isterie daca cineva are alte opinii ? Psihiatrii poate vin cu o solutie…

    Like

  12. Domnule Valeriu, mai intii va multumesc pt promptitudine si civilitatea raspunsului ; din pct mau de vedere, atitudinea dvs eleganta si dispusa pt dialog este in contradictie flagranta cu mesajele oficiale ale NR . Dar despre asta , cu voia dvs, voi comenta un pic mai incolo. Mai intii imi permit o scurata analiza pe textul dvs.
    1. Este corect ce spuneti despre concluzia CCR. Dar pt mine, ca simplu, anonim si ne-influent cetatean, nu trebuie ca Base sa incalce “grav” constitutia pt a-mi dori demiterea sa. Din pct meu de vedere, este suficienta o jumatate de pas prin care presedintele sa calce in afara constitutiei, ca sa nu mai merite sa reprezinte Romania. Intiul personaj politic al tarii este, in opinia mea, cel mai constrains si mai lipsit de libertate om, adica trebuie sa aiba o atitudine PERFECTA, IREPROSABILA, de la aspect si limbaj si pina la respectarea “ad literam” a legilor tarii, pt ca natiunea nu poate fi reprezentata , la nivelul ei cel mai inalt, decit de o persoana aflata deasupra umorilor, pasiunilor si slabiciunilor unui om obisnuit ; tocmai de aceea are atitea privilegii atit in timpul mandatului, cit si dupa ; nu mai discut apartenenta d-lui Basescu la fosta securitate si faptul ca Revolutia l-a prins ca inalt demnitar al ultimului guvern comunist , fapt care pare sa nu deranjeze partidul dvs ; pe mine insa, ma deranjeaza ; nu mai vorbesc de apetitul prezidential pt case, de plantarea mezinei ( semi-analfabete ) ca euro-parlamentar , de plasarea “prietenei” Udrea la cel mai banos minister, de verbiajul de mahala ( tiganca imputita, gaozar, etc ) ; daca pe dvs nu va deranjeaza aceste lucruri, va marturisesc ca pe mine ma oripileaza . In ceea ce priveste CCR, va reamintesc ca membrii acestei institutii au fost numiti politic si este imposibil sa nu va amintiti de scandalul din Parlament, cind s-a re-votat pina la 2 noapte pt ca PDL sa isi impuna omul sau, pt a face scorul politic al CCR de 5-4 pt PDL ; ca sa nu mai vorbesc de presedintele Zagrean, care nu a judecat nimic in viata lui pt ca nu a fost judecator, nu a scris nimic in viata lui , dar are marea calitate de a fi fost membru PDL…
    2. Raportul MCV nu explica furtul banilor publici sub guvernarea PDL ( parcuri la tara, telegondole in zone unde nu calca picior de turist, kilometrul de autostrada cel mai scump din lume, etc ) ; acest raport nu explica de ce in plina criza, cind erau taiate in mod brutal veniturile bugetarilor cu 25 %. administratia prezidentiala a alocat 2 mil euro pt vila locuita in prezent de presedinte si inca 1 milion de euro din banii publici de acelasi presedinte pt vila Dante, menita, dupa cum arata actele oficiale, sa fie casa presedintelui al carui mandata va expira in 2014 ;
    3. In ceea ce priveste “lovitura de stat” clamata de D-na Macovei et. Co pe toate canalele, eu nu pot decit sa constat ca autorii “loviturii de stat” sint blamati prin toate mijloacele de catre “victimele loviturii de stat “ si ca aceste victime ( base + PDL ) au deplina liberatate sa se plinga oricui, fara a pati nimic…Deci USL ar trebui sa patenteze cea mai “soft lovitura de stat” din istoria umanitatii….
    In incheiere, va rog sa imi mai acordati citeva minute pt a va comunica unele impresii de alegator despre NR, asa cum le vad eu in calitate de alegator de dreapta :
    1. Unele dintre proiectele politice ale NR sint interesante, inteligente si posibil bemefice pt Romania ;
    2. Aroganta si incapacitatea de a dialoga a NR va bloca raspindirea acestor idei ; cu respect va amintesc faptul ca dvs, ca partid doritor sa intre in Parlament trebuie sa va convingeti electorii cu argumente si respect ; nu electorii sint obligati sa va dea ascultare, ci partidul dvs trebuie sa convinga electoratul , pt a obtine voturi ; conducerea partidului dvs a blocat accesul la site-ul official al Noii Republici pt internautii cu opinii critice si contrare partidului ; aceasta masura este in opinia mea, de-a dreptul imbecila ; arata mentalitatea totalitara a conducerii NR, chiar daca partidul poate avea oameni de calitate, deschisi la dialog ( ma refer la dvs ca exemplu de minte deschisa ) . Ca alegator, ma intreb : daca acum, cind nu aveti puterea, blocati exprimarea opiniilor critice pe site-ul Dvs, ce veti face daca veti dobindi puterea ? Ii veti aresta pe opozanti ?
    3. In final, va semnalez o eroare de strategie : daca vreti sa va propagati ideile si sa cistigati adepti, logica elementara ar trebui sa va dicteze sa nu va aliati cu cel mai detestat om politic, Basescu, si nici cu cel mai antipatizat partid politic ( PDL ) .basescu si PDL, conform tuturor sondajelor, vor fi maturati la lada de gunoi a istoriei si ar trebui sa aveti minima luciditate pt a intelege acest lucru . NR ar trebui sa se prezinte ca o alternativa la PNL , nu ca a 5-a roata la caruta unui om politic si a unui partid detestat de marea majoritate a populatiei…
    4. Cu prietenie, Dr. C. Babeanu

    Like

  13. Puteti fi cumva mai explicit.
    Cit despre ‘transformarile benefice’ aduse limbii romane de inginerii comunisti din Academie, mai ramine de discutat.

    Like

  14. Domnule draga,
    Sint stupefiat complet de atitudinea dumneavostra fata de limba poporului american. vad cu mirare ca Limba Romana si treasformarile ei benefice cu ajutorul academiei romane va lasa rece. Da putem discuta despre americani ca-s mai la moda!

    Like

  15. Desigur, si dvs. aveti dreptul la o opinie, desi trebuie sa remarc ca ea nu vadeste mai multa smerenie decit cel caruia ii se reproseaza l;ipsa ei.
    In ce priveste interventia lui Patapievici, n-o cunosc, asa ca nu ma pot pronunta.

    Like

  16. L-am vazut aseara vorbind cu Patapievici .Explica lumii adevaruri nestiute pana acum utilizand fraze glaciare ,fara savoare oratorica , chiar fara inteles uneori, cu vorbe batoase de atotcunascator. Un tanar cu pretentii de mare intelectual , fara sa-si aminteasca ce spunea geniul spiritului omenesc ,Socrate,: stiu ca nu stiu nimic

    Like

  17. Nu am nimic impotriva neologismelor. Asa cum spui, ele isi au intr-adevar locul (altfel nu ar exista in vocabular). Problema pe care o au am eu e cu abuzul lor, doar atat. Atunci cand exista un cuvant mai “simplu” care poate (atentie, numai daca poate) inlocui un neologism este recomandabil sa se evite acel neologism.

    In cazul lui Mihai e vorba de o inundatie de neologisme. Imi vine greu sa cred ca Mihai nu si-ar putea exprima ideile folosind un limbaj mai simplu (cu cate un neologism pe ici pe colo).

    Like

  18. Florin, in mare, ai dreptate. Marii ganditori, dincolo de uzanta academica, care pretinde sa-si dovedeasca in scris sau vorbire cunoasterea conceptelor stiintifice (mai toate neologice), au fost in stare si sa-si simplifice vocabularul pentru a fi pe intelesul tuturor. Asta se intampla cu marii …ganditori, scriitori, filosofi. Restul…mai asa si mai pe dincolo, mai putintel si mai sarac.
    Insa…
    Iarasi e adevarat ca folosirea neologismelor poate sa nu fie o simpla parada de eruditie, ci doar o folosire in lipsa, adica omul nu cunoaste cuvantul romanesc sau pur si simplu nu exista acest cuvant romanesc pentru realitatea pe care o acopera, si atunci el e obligat sa foloseasca neologismul respectiv.
    Am sa dau un exemplu de toate zilele, si din limbajul economic (unde realitatile se schimba foarte repede, iar conceptele definitorii abia de reusesc sa le acopere): “leasing”. Cum sa-l echivalezi in limba romana? Imprumut contra cost? Alt exemplu: “blog”. Sa-i zici “jurnal”? Dar e mai mult de atat… Altul: “lider” (din “leader”). De c e nu zicem “conducator, sef, cap”? Cocluzia? Multe neologisme, adaptate fonetic limbii romane, ajuta la imbogatirea vocabularului…

    Like

  19. Trebuie sa spun si eu ca limbajul folosit de domnul Mihail Neamtu limitat la cartea Gramatica Ortodoxiei este greu accesibil. Intuiesc ca am nevoie de lecturi serioase din filosofie, sau alta disciplina umana, caci cantitatea de cuvinte de specialitatete e de-a dreptul coplesitoare in cartea respecitiva. De asta am si facut o pauza cu lectura Gramaticii, si am trecut la Ortodoxia lui Badilita si la cea a lui Nassif, si apoi revin la Neamtu. Trebuie tinut cont ca nici cartea nu e pentru oricine, si probabil limbajul ales este pretins de temele abordate.

    Like

  20. Sunt perfect de acord, Danut, ca sunt situatii in care neologismele si jargoanele de specialitate sunt indispensabile, ele trebuie folosite pentru a comunica o idee. Atunci insa cand folosesti neologisme chiar daca ideea respectiva putea fi exprimata in limbaj uzual e cu totul altceva. Sigur ca este o optiune personala (tocmai asta spuneam), dar asta comunica ceva despre persoana care foloseste acel limbaj (si de cele mai multe ori nu ceva legat de gust/preferinta personala).

    Apoi trebuie sa ti cont de publicul caruia ii comunici sau care este expus comunicarii respective. Dupa cum spuneam (si invit cititorii de aici sa urmareasca acea emisiune “Altfel” 7/10/2007, printre altele) atunci cand doi oameni de seama, intelectuali recunoscuti, folosesc un limbaj uzual si constructii de propozitii care pot fi intelese de omul de rand (ca sa spun asa), in aceeasi conversatie in care D-l Neamtu gaseste cu cale sa aleaga un limbaj “sofisticat”, apare un dezacord care incurca pe ascultator in loc sa-l ajute sa participe (de la distanta) la conversatie. Dar am observat aceeasi predilectie in cazul altor emisiuni video inregistrate si in ceea ce a scris Mihai.

    Motivul pentru care am facut publica (aici) observatia mea sigur nu e pentru a ma descarca emotional, ci ca sa scot in evidenta un aspect pe care il consider important in limbajul nostru. Daca Mihai citeste observatiile mele, poate reflecta asupra lor si sa vada daca au vreo valoare sau nu. Ar trebui cel putin sa aprecieze faptul ca un telespectator si un cititor al lui e dispus sa-i ofere impresiile personale.

    In ce-l priveste personal am toata admiratia, avand in vedere timpul pe care l-a dedicat studiilor teologice si filozofice. Mi-ar face mare placere sa vorbim (mai ales ca suntem amandoi aradeni). Mariajul dintre teologie si filozofie este doar unul din subiectele care ma fascineaza.

    Sam, am observat intelectuali romani de seama (Nae Ionescu e unul dintre ei) care m-au impresionat prin capacitatea lor de a exprima idei profunde intr-un limbaj uzual. Ei mi-au dau credinta ca acest mod de exprimare nu numai ca e posibil, dar e si demn de urmat. Atunci cand dorim sa influentam directia culturii unui popor, trebuie sa dezvoltam dexteritatea unui limbaj accesibil, pentru ca fara mase nu poti schimba cultura poporului (e vorba de cultura “poporului” pana la urma, nu doar a unei clase elite, nu?).

    Like

  21. MihaiL Neamtu poate fi mandru ca provoaca reactii. Inseamna ca are impact.
    Limbajul poate fi mai mult sau mai putin pe gustul maselor (ca si cum am putea vorbi de un limbaj al maselor). Aici nu sunt de acord cu Florin.
    Ma oboseste si pe mine limba de lemn nobil (nu spun ca ar fi cea vorbita de Neamtu neaparat) , tot asa ma oboseste si accentul scotian dar ma stradui sa citesc printre randuri daca ma intereseaza mesajul sau omul.
    In rest vorba lui Danut, daca Mihail Neamtu mai are de “crescut” limbaju-i va creste asijderea.

    Like

  22. Mie mi se pare prezumtios, daca nu cumva de-a dreptul pacatos sa judecam pe cineva fara drept de apel fara a-l cunoaste sau a-i oferi dreptul de a se explica.
    Inca una dintre multele fatete ale autosuficientei noastre evanghelice. Pacat, zic si eu.

    Like

  23. D-le Florin:
    Intelectuali, neintelectuali pe totsi ne paste mindria.
    Multi oameni de valoare am vazut, fiind smeritsi; dar si multa arogantsa in lumea academica. Nimic nou sub soare.
    Ba si noi, crestinii, stim ca mindria-i pacat si coabitam cu ea. Pacat!

    Like

  24. Eu, sincer, cred ca exagerezi putin. Si Patapievici a fost acuzat de acelasi lucru. Deci Mihai este intr-o companie ilustra.
    Cred ca acuza are o oarecare justificare, privita din perspectiva culturii generale de la noi. Cind insa tratezi chestiuni de specialitate, este absolut necesar sa apelezi la jargon. Studiile facute pe alte coclauri isi spun si ele cuvintul. Si, in final, poate, un mic teribilism specific tineretii isi poate spune uneori cuvintul.
    Problema esentiala este insa daca cel care foloseste de predilectie neologisme in comunicare reuseste sa… comunica. daca da, e doar o chestiune de gust. Si, vorba latinului, de gustibus et coloribus non disputandum.

    Like

  25. Mi l-am pregatit.

    Nu stiu cum anume poate Mihai sa-mi raspunda, dar m-ar surprinde placut. Ma intereseaza insa ce cred altii despre observatia mea.

    Like

  26. # Antiteze. Admit că e vorba de “engleză americană”, dar a spune doar “americană” (bineînţeles, fără ghilimele) mi se pare o exagerare (într-un CV). Asta mai ales în condiţiile în care îi auzim pe alţii că vorbesc “moldovenească”, nu română. De aici şi reacţia mea.

    Like

  27. Este oare doar impresia mea sau Mihai Neamtu s-a imbatat de neologisme? Am urmarit cateva inregistrari video si am citit putin din ce a scris si ma lovesc la fiecare pas cu o inundatie de neologisme. Pe langa asta, imi lasa impresia unui amor cu limbajul de lemn in felul in care isi contruieste propozitiile. Oare asta sa fie limbajul noului intelectual roman? Daca, Doamne fereste, raspunsul este afirmativ, nu vad o schimbare semnificativa in directia culturii romanesti. Vom vedea cluburi de intelectuali care se for intretine in conversatii de “inalta tinuta” fara sa includa prin limbaj pe omul de rand, care sa nu uitam este majoritar.

    De exemplu, rmarind o inregistrare a emisiunii “Altfel” din 2007, Mihai Neamtu, prin limbajul lui, da senzatia ca el este “intelectualul”, iar Plesu si Liiceanu par a fi niste oameni de rand, din popor. Ciudat!!!

    Parca stiam ca intelectualii nu se disting atat de mult prin limbajul lor cat prin ideile lor.

    As fi interesat de impresiile catorva persoane vis-a-vis de aceasta observatie pe care am facut-o?

    Like

  28. Danut M: este vorba despre un sit mai tehnic, spre deosebire de blogul interactiv, insa mai putin frecventat decit Persona (abia ma apropii de 200,000 hituri)…

    Vaisamar: am ales deliberat sa indic limba americana, desi mai corect era americana-texana. Cititi originalul volumului si veti vedea (mai ales in ultimul capitol) la ce ma refer… Engelhardt Jr este un virtuoz al scriiturii in jargon, cu farmesc insa si enorma eruditie.

    Like

  29. Nici eu nu cred ca americanii vorbesc engleza. Vorba ceia cu ‘two countries (UK & US) separated by a common language’ incepe sa nu mai fie valabila, cind vezi ce fac americanii mai nou cu limba asta.

    Like

  30. Hm… oare administratorul paginii web intenţionează să-şi râdă subtil de M.N., sau M.N. se împuşcă singur în picior? Iată ce citim în listă cărţilor traduse.
    • Hugo Tristram Engelhardt Jr, Fundamentele bioeticii creştine [2000], din americană în română (Editura Deisis, Sibiu: 2005, în colaborare).

    Sau poate că prof. Henry Higgins ştia el ce ştia: “There even are places where English completely disappears; in America they haven’t used it for years.” 🙂

    Like

Leave a comment