Profesorul Douglas Farrow s-a convertit la catolicism

L-am cunoscut pe Dr. Douglas Farrow in perioada in care preda teologie la King’s College London, sub ‘bagheta’ regretatului teolog britanic Colin Gunton.

I-am fost apoi ghid si gazda in Oradea, atunci cind a venit sa predea un curs de teologie la ceea ce se numea atunci Institutul Biblic Emanuel. astazi Universitatea Emanuel. Ne-am plimbat atunci ore intregi pe strazi, discutind teologie.

In cele din urma, cindva la mijlocul anilor ’90,  in micul apartament pe care-l ocupa cu familia lui in sudul Londrei, in care am fost invitat intr-o seara la cina, am avut, intr-o discutie purtata cu el, revelatia cheii hermeneutice a tezei mele de doctorat, conceptul de perichoresis, ca mijloc de evidentiere a consecventelor (si inconsecventelor) trinitare ale eclesiologiei lui Dumitru Staniloae. Pentru aceasta ii voi ramine vesnic indatorat.

Prof. Farrow era interesat de patristica, si implicit de ortodoxie. Teza lui de doctorat, publicata de T&T Clark sub titlul Ascension and Ecclesia: On the Significance of the Doctrine of the Ascension for Ecclesiology and Christian Cosmology, republicata recent, este o mostra de teologie contemporana angajata in dialogul cu sursele patristice.

Doug a plecat in cele din urma in Canada si nu ne-am mai vazut, desi am ramas permanent in contact. El este acum profesor la McGill University in Montreal.

Cu ceva timp in urma am primit de la el cartea lui intitulata Recognizing Religion In A Secular Society: Essays In Pluralism, Religion, And Public Policy.

Astazi am aflat, de la prietenul meu Lucian Turcescu, care preda si el in Canada, ca Doug Farrow s-a convertit nu demult la catolicism. Sincer sa fiu, nu sunt foarte surprins, deoarece stiam ca este anglican high church. Acest ARTICOL al lui, publicat in 2005 in revista First Things, editata de un alt protestant convertit la catolicism, John Neuhaus, pare sa indica ca dezamagirea legata de cursul actual al anglicanismului este cea care l-a determinat sa faca acest pas radical.

Douglas Farrow este un activist incomod. A fost asa ca anglican si a ramas astfel dupa convertirea la catolicism. Puteti vedea lucrul aceste din citeva articole, publicate de el in 2007 si 2008 si dintr-un articol recent, pentru a carui semnalare multumesc Prof. Turcescu, si in care se comenteaza implicarea lui Douglas Farrow intr-o actiune de advocacy in favoarea unei scoli catolice din Montreal.

Din cele de mai sus puteti intelege, sper, ca Prof. Douglas Farrow este un personaj fascinant, care ar putea fi un model pentru ceea ce inseamna a face teologie angajata in secolul al XXI-lea.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “Profesorul Douglas Farrow s-a convertit la catolicism”

 1. ,,On revient toujours a son premier amour”,moncher.
  Qui pourrait t`oublier,not me,indeed.
  Que Dieu te benisee,mon frere anglicain,voila…

  Like

 2. error:,,qui pourrait t`oublier”et pas ,,qoui pourrait te pardonner” or ,,who could forget you”

  Like

 3. Well, nobody is perfect…
  but you are very funny,
  you really have a sense of humour.
  Be blessed, my everlasting friend,
  I really don’t know who could forgive you,
  not me, indeed.

  Like

 4. Am mai auzit si de alti anglicani care s-au convertit la catolicism. Se pare ca sunt din ce in ce mai multi cei care pleaca din Biserica Anglicana.
  Presupun ca nici nu e de mirare avand in vedere liberalismul conducerii acestei biserici , mai ales a celei din Anglia si SUA.
  Probabil ca anglicanii ,,high church” o sa migreze mai devreme sau mai tarziu cu totii la catolici si evanghelicii ,,low church” o sa isi creeze propria lor biserica anglicana. Deja anglicanii evanghelici si-au facut o organizatie a lor: GAFCON (Global Anglican Future Conference) iar in SUA exista o noua provincie anglicana pt. membrii mai conservatori. peste nu mult timp s-ar putea sa se desprinda de Comuniunea Anglicana.
  Spun si eu ce am citit pe net.

  Like

 5. Multumesc, Daniel. Nu cred ca merit aceste cuvinte bune.
  O corectie totusi. Wurmbrand nu a scris niciodata despre mine (ce bine pentru smerirea mea!) si nici nu ar fi avut motiv. Citatul acela (si el mult prea pozitiv) este din Alin Cristea.
  Postul despre Soljenitin este AICI.
  Cit despre gusturile noastre artistice diferite, ce sa facem? Nimeni nu-i perfect. Ma refer la mine 🙂

  Like

 6. Ori de cite ori aud diversele etichete
  cu care esti catalogat,
  unele,,pro”,altele ,,contra”,
  imi amintesc de spusele lui Wurmbrandt:
  ,,DM e mai apreciat inafara,decit in tara lui”
  [poate parafrazez]
  Si…oare unde e comentariul
  de la moartea lui Soljenitin?
  Oamenii care au avut curajul
  sa dea mina cu moartea,
  nu prea au fost agreati
  decit postmortem.
  E suficient sa nu fii ingust,
  ca sa ti se lipeasca o tinichea de coada.
  Spuneai tu cindva
  ca romanii nu stiu sa dialogheze civilizat :
  nu stiu sa discute idei,
  ci transforma polemica
  in atac la persoana.
  Ma bucur de articolul acesta,
  ca si de…aproape toate celelalte,
  cu mici exceptii,mai…nude,indeed.

  Like

 7. Multumesc pentru aprecieri.
  Fiecare dintre noi trebuie sa-si poarte cu barbatie convingerile. Cu cit acestea ne costa mai mult,m cu atit sunt mai valoroase.
  In ce-i priveste pe evanghelici, nu toti sunt orbi fata de dimensiunea istorica a credintei. Evanghelicii din traditiile protestante megisteriale sunt altfel si, din fericire, la fel sunt ‘noii evanghelici’, asa cum ii numea regretatul Robert Webber.

  Like

 8. Draga Danut,
  Nici nu ma mir,
  tinind cont
  de organizarea dezorganizata
  a evanghelicilor…yeah…
  Sa nu uitam
  ca neo-protestantii nu pot face abstractie
  de 2000 de ani de istorie crestina,
  desi isi atribuie toti
  faptul de a avea originile in Biserica Primara.
  Danut,desi ecumenismul tau declarat
  ti-a creat multe animozitati,
  continui sa apreciez
  caracterul adesea exhaustiv
  al postarilor de pe blog.
  Felicitari!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: