Eterna si (nu prea) fascinanta Romanie


Sursa: Romania libera

În Epistola sa către marele vornic Constantin Dudescu, din 18 august 1759, Constantin Dapontes făcea o radiografie a societăţii româneşti:

“Om bun nicăieri, cei răi pretutindeni, desfrânaţi aici, tâlhari acolo, nedrepţi deasupra, răpitori dedesupt, avari de-a dreapta, fuduli de-a stânga, linguşitori în urmă, mincinoşi înainte, netrebnici în lăuntru, netrebnici în afară, netemători de Dumnezeu în tot locul, temători de Dumnezeu nicăieri. Învidia împărăţeşte, avariţia domneşte. Lăudăroşenia se cinsteşte, desfrânarea place. Îmbuibarea se glorifică, condamnarea domneşte, trupul se zeifică, fecioria se dispreţuieşte, credinţa se alungă, smerenia se goneşte, adevărul nu se aude, dreptatea nu se vede, mila s-a pierdut, rugăciunea s-a uitat, postul s-a lepădat, legea a slăbit, Evanghelia a încetat, iar Scriptura toată este delăsată, profeţii au murit şi tot cuvântul drept; au fugit cele bune, goale sunt cele rele şi toate rele”.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Eterna si (nu prea) fascinanta Romanie”

 1. anul trecut am citit viata lui rembrandt. era vorba de secolul 17 si am fost socat sa constat ca radiografia societatii olandeze de atunci se potrivea aproape perfect cu cea romaneasca din 2008, mai ales in aspectele negative.

  in acelasi timp as vrea sa nu uitam ca la alegerile din sua cind au candidat nixon si jfk, nixon a facut o analiza la rece a situatiei precare in care se afla tara, spre deosebire de kenedy ce a avut un discurs optimist cu accent pe ce lucruri bune se vor face in viitor pentru ca oamenii buni conteaza. jfk a fost ales presedinte punind bazele progresului american pentru urmatorii 20 de ani.

  ce ne ramine noua acum? vorba scripturii, sa dam la o parte pacatul care ne inconjoara atit de lesne si sa facem ce trebuie sa facem cu dragoste, si cu nadejdea ca lucrurile vor merge mai bine.

  Like

 2. de-acord cu Alex aici:
  “ce ne ramine noua acum? vorba scripturii, sa dam la o parte pacatul care ne inconjoara atit de lesne si sa facem ce trebuie sa facem cu dragoste, si cu nadejdea ca lucrurile vor merge mai bine.”

  Like

 3. Super Dl. Nadaban … corect! Stiti ” popoarele sunt gandurile lui D.zeu pe Pamant …” oare ce Gand o fi poporul asta ? ( curios, da’ nu vreu sa mor repidi ! )

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s