Persecutia Bisericii in Romania comunista. Cazul evanghelicilor

pwjgXmcwhJJh5qrJ6a

Dupa amanari determinate de factori obiectivi, am reusit sa armonizam programul majoritatii participantilor la workshopul de istorie orala intitulat Persecutia Bisericii in Romania comunista. Cazul Evanghelicilor.

Acest workshop se va desfasura la Iasi in zilele de miercuri 10 si joi 11 iunie 2009, in Iasi, la sediul YWAM Iasi din str. Sipotel, 31.

Aceasta intilnire este parte a unui proiect mai amplu, desfasurat sub auspiciile Centrului pentru studierea istoriei protestantismului romanesc, creat in anul 2008 de Societatea Academica a Romanilor Evanghelici.

Mai jos gasiti atasat in format PDF programul acestui seminar.

Workshop Istorie orala Iasi_Program_iunie 2009

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

42 thoughts on “Persecutia Bisericii in Romania comunista. Cazul evanghelicilor”

  1. Ca sa vezi ce #independenti’ mai erau si sfintii astia. Fratele Filoveanu o fi fost un sfint (nu l-am cunoscut, deci nu ma pot pronunta), dar dvs. ar merita sa va preocupati de teme mai productive pentru viata spirituala decit presupusa ‘independenta’ a sfintilor. Si, poate incepeti explorind conceptul de ‘interdependenta’.

    Like

  2. Pe fratele Jiloveanu din conducatori cultului penticostal l-au omorat,fiindca nu vroia sa intre in cult,ci era independent,asa cum erau sfintii Bibliei.

    Like

  3. danut,
    se pare ca ai atins un viespar sau chiar mai multe…

    tre sa dam cu un RAID bun ce omoara pina si ouale lor. DEFINITIV! parca flitul din anii 60 nu mai mere ca s-au adaptat la el.

    invita-i miercuri la temeshvar sa incaseze RAIDUL in direct!

    Like

  4. Stimate frate baptisto-anglican

    Va fac urmatoarea marturisire si il iau ca martor pe Dumnezeu ca spun adevarul, dupa cum este scris: “vorba voastra sa fie “da, da”, “nu, nu”, ce trece peste aceste cuvinte vine de la cel rau.”

    Va marturisesc, ca eu am plasat textul respectiv exclusiv pe blog-ul pastorului Laurentiu Balcan, la articolul “Tendinte ale mediului evanghelic“, iar cineva care a vrut sa-si rada si sa ne incaiere pe amandoi, a preluat textul de pe site-ul respectiv si l-a plasat pe site-ul dumneavoastra fara stirea si acordul meu. Deci, acest individ a reusit, Slava Domnului, din plin sa rada de amandoi si sa va faca sa pacatuiti adresandu-mi cuvinte grele si supunandu-ma unei aspre judecati pe care nu o merit. Dar eu va iert in numele Domnului Isus Cristos, pentru ca stiu ca ati facut aceasta din nestiinta.

    Orice alte comentarii, pana la proba contrarie, consider ca sunt de prisos.

    Ma rog Domnului sa aiba totusi mila de Biserica Sa, pentru harul in care a ajuns si felul cum raspandeste lumina in lume.

    Like

  5. Domnul meu,
    Daca ai ceva de spus, fa-o explicit si, daca nu cer prea mult, cu argumente.
    Si, sa nu uit, daca ai demnitate, semneaza in clar.

    Like

  6. “Daca nu moare firea pamanteasca si tot ce-i al nostru vom ramane doar smecheri “pocaiti”, pacalindu-ne pe noi insine!”

    Like

  7. ‘Personajul’ care semneaza ‘Strajerul’, dar isi da o adresa falsa de email, a trimis un nou mesaj, in care continua atacurile murdare la adresa domnului Iosif Ton.
    In ce ma priveste, cred ca mi-a ajuns. De aceea nu mai are ce cauta aici.
    Vazind acest lucru, a apelat la mijloacele devenite clasice intr-un alt caz, la fel de patologic (vorba ceia, ‘nu spui, cine; persoana insemnata’), adica a inceput sa trimita emailuri la cine are si cine nu are nevoie.
    In acest ultim mesaj tipul sugereaza, aberant, ca toti cei care ar fi studiat disciplinele sociale sub comunism ar fi spioni. Curata paranoia.
    I-am raspuns acestui ‘tovaras’ in privat, dar, eviodent, adresa fiind fictiva, mesajul mi-a revenit. Il redau mai jos, pentru conformitate, mai ales pentru cei care au primit mesajele lui imunde:

    Domnul meu, nu vad motivul pentru care sa poluez blogul meu cu aberatiile dvs legate de Iosif Ton. Asa ca va raspund pr privat.
    Este clar ca vorbiti de cai verzi pe pereti si habar n-aveti despre lucruri elementare legate de sistemul de educatie din Romania.
    Acea lege n-a fost valabila inainde de 1973. Astfel, in 1972 Paul Negrut a putut studia psihologie. In 1973 eu n-am putut.
    Ce anume m-a facut sa doresc a studia spciologie-psihologie? Unui on cinstit, i-as raspunde simplu: Dorinta de a-l sluji pe Domnul.
    Dvs insa va spun sa mergeti sa va cautati la un medic, pentru ca suferiti de delir. Vedeti spioni peste tot.

    Ati incercat vreodata sa cititi aberatiile pe care le scrieti?

    Oare toti studentii care au studiat filosofie, psighologie, sociologie, istorie au fost spioni. Cred ca trebuie sa mergeti sa va cautati. Aveti probleme grave.

    Acesta este ultimul meu mesaj catre dvs. Nu obisnuiesc sa-mi pierd vremea cu oameni bolnavi ca dvs.

    Dumnezeu sa aiba mila de sufletul dvs. pustiu si de mintea dvs. tulbure.

    danut

    Like

  8. Domnul meu, vad ca perseverati. Evident, este dreptul dvs.
    Daca insa vreti sa cunoasteti adevarul, ceea ce ma indoiesc, trebuie sa stiti ca patima justitiara nu tine loc de inteligenta si nici de minima informare.
    Daca v-ati fi facut ‘temele’, ati fi aflat ca in 1973, atunci cind am dat eu examen de admitere la Facultatea de studii economice a Universitatii din Iasi, intr-adevar Partidul a luat decizia de a impiedica accesul celor nesiguri pentru regim, inclusiv a celor din familii evanghelice, la unele discipline sociale (filosofie, istorie, sociologie, psihologie). Tocmai de aceea n-am putut da examen de admitere la sociologie-psihologie, asa cum as fi vrut si a trebuit sa ma multumesc cu stiintele economice, pentru care nu aveam nevoie de recomandare de la Partid, desi nu aveam nici o vocatie pentru aceasta meserie, dar era cel mai aproape de preocuparile mele sociale. Deci domnul meu, mai cititi. Si mai verificati-va informatiile. Altfel riscati sa va treziti cu un proces de calomnie. Dar cred ca sunteti deja constient de acest lucru si de aceea va ascundeti, cu ‘curaj’ in spatele anominatului.
    Dati-mi voie, domnul meu (australian, nu-i asa?) sa va intreb unde erati dvs. atunci cind eu imi riscam libertatea opunindu-ma regimului comunist din Romania?
    Vreti sa stiti daca am colaborat cu Securitatea? Raspunsul este simplu. Si intreit.
    1. cititi documentele din dosarul meu de urmarire informativa – multe dintre ele se afla deja pe acest blog si altele vor urma
    2. intrebati despre mine pe oricare dintre cei care m-au cunoscut in perioada comunista, in liceu, armata, facultate sau serviciu
    3. oficial, va puteti adresa CNSAS, cerind dosarele deschise de Securitate pe numele meu.
    Ma tem insa ca nu veti face nimic din toate acestea. Caci pe dvs. nu adevarul va intereseaza.
    Nu m-as mira deloc sa fiti un nemernic de securist, care incearca sa pescuiasca in ape tulburi.
    Din pacate pentru dvs. insa, eu nu am nimic de ascuns si nimic de care sa ma tem.
    Sa fiti sanatios si virtuos, caci lumea e plina de lichele.

    Like

  9. Domnul meu,
    Mai intii, nu vad legatura dintre acest text si comentariul dvs. Regulile de bun simt ale blogurilor cer ca comentariile sa se refere la textele publicate, nu la luna si la stele.
    In al doilea rind, cu siguranta am mai citit acest text pe un alt blog. Ma intreb, doar atit puteti? Sau v-ati propus sa ‘plantati’ acest text pe toate blogurile care va accepta. Daca asta vreti, atunci va doresc succes.
    Observ apoi tonul doct, superior, cu care ne dati lectii de media. Nu va suparati, ce anume va califica sa faceti asemenea consideratii ex cathedra. Aveti cumva vreun doctorat in comunicare sau ati scris cumva vreun tom doct pe aceasta tema, care sa fi fost validat de expertii in domeniu? Daca nu, cred ca ar trebui sa fiti putin mai modest.
    Ideea ca cei care au bloguri fac asta pentru un cistig material este aberanta si vadeste ignoranta dvs. in materie. Eu nu cunosc nici macar un singur blogger evanghelic in Romania care sa fi cistigat vreun sfanţ din blogul sau. Si nici eu n-am cistigat nimic din asta. Ah, am uitat, in afara premiilor oferite de domnul Alin Cristea. Nu spun ca n-ar exista cazuri de oameni care cistiga din bloguri. Dar daca fenomenul ar fi atit de raspindit cum credeti dvs., am sti si noi.
    Apoi, afirmatiile pe care le faceti dvs. aici au un asemenea grad de generalitate incit nu pot folosi nimanui. Daca vreti sa faceti o analiza a fenomenului bloggeristic intre evanghelicii romani, un asemenea demers este oricind binevenit. In acest caz, dati va rog exemple concrete, ca sa putem intelege ce vreti sa spuneti, si, eventual, sa invatam si noi cite ceva. Ceea ce ati scris aici nu poate folosi nimanui.
    In acelasi timp, in scrisul dvs. razbate suparator scenarita care domina mentalul evanghelic dintr-o anumita parte de lume. Conform acestui mental patologic, nu exista oameni cinstiti, care vor pur si simplu sa comunice altora ceea ce gindesc, pentru a-i influenta si, eventual, a invata de la ei. Dupa dvs. si cei care gindesc ca dvs., tot cei ce scriu sunt ‘vinduti’, ‘inregimentati’, ‘manupulati’. Domnul meu, nici cel mai aprig hipercalvinist nu indrazneste sa picteze o asemenea imagine intunecata a lumii. Cheer up, man! Va spune asta un pesimist. Slava Domnului, mai exista inca frumusete si adevar in lume, chiar daca dvs. nu aveti ochi sa le vedeti.

    Like

  10. Foarte putini cunosc si inteleg felul cum lucreaza mass-media la modul general. Nimic nu se face la voia intamplarii; totul este calculat inainte de a fi asternut pe hartie La fel cum presa laica-cotidiana, print si on-line, este in slujba/sustine unui partid politic sau a unei persoane controversate, tot asa si presa crestina din mediul virtual/on-line, este impartita si functioneaza dupa principiul presei laice. Unii dintre blogheri incearca chiar constituirea de aliante/fronturi comune pentru a se sustine reciproc in discreditarea unor persoane care ii deranjeaza in lupta din rasputeri dupa audienta/rating. De obicei cine-si face pagina personalizata si-o face pentru popularitate, pentru a-si mentine functia ce o are sau pentru a-si deschide portite spre alte functii, pentru a putea informa sau dezinforma (influenta) masele in functie de interesele pe care le dicteaza unele grupuri din care fac parte blogherii!!

    Chiar daca nu mi-am facut blog, totusi din blogurile si site-urile pe care le-am vizitat pana acum, am tras cateva concluzii: unii din cei care-si fac pagini personalizate le fac pentru a-si expune si sustine propriile idei (a-si face reclama) si pentru a acoperi pacatul (a tine gunoiul sub pres), altii pentru a mentine directia turmelor de naivi/creduli inspre o destinatie fictiva (sa le mentina ca frunza dusa de valul apei, si sa fie indiferenti la tot ce se intampla in jurul lor) si a-si mari bugetul personal in functie de audienta; unii isi fac bloguri pentru a arata ca religia lor este mai buna decat a altora, si a cenzura mesajele celor care ii deranjeaza si nu le respecta opinia/punctul lor de vedere, iar altii posteaza subiecte/stiri rumegate gata, prezentate dintr-un anumit punct de vedere hotarat de administratorul blogherului, pentru a mentine aproape de ei pe cei care nu mai pot deosebi binele de rau si au nevoie de altii ca sa gandeasca in locul lor.

    Am gasit si bloguri care nu ascund/acopera/tolereaza pacatul si sunt si bloguri care ascund adevarul si dezinformeaza folosindu-se de minciuna. Am mai gasit si blogheri care atunci cand nu cenzureaza bine subiectele de stiri cand le posteaza au fost nevoiti sa le stearga/radieze din cauza presiunilor facute de cei care observa ca turmele/multimile pe care altadata le aveau la picioare, acum s-au diminuat foarte mult, si odata cu ele s-au redus substantial si veniturile.

    Eu am aratat intr-un fel cum lucreaza in prezent presa crestina din mediul virtual; cine va mai stii in functie de ce interese se grupeaza in viitor!!

    Oricine ar fi, si orice ar face, mai intai de toate se gandeste la profitul pe care il va scoate din afacere!!

    “Înţeleptul vorbeşte de idei, inteligentul de fapte, iar oamenii de rând de ceea ce mănâncă.” Proverb mongol

    Like

  11. Locuiesc in Turda, jud. Cluj.
    Astept si eu sa vad cum pot fi de folos in acest proiect.

    Like

  12. Draga Daniel,
    Ma bucur de aceasta oferta. Trebuie neaparat sa gasim modalitati de a atinge diaspora. Sper sa ajung in iarna aceasta in citeva centre din State. Poate apucam sa ne vedem. Oricum, pina atunci trebuie sa pregatim cit mai bine lucrurile.
    N-am primit acest mesaj. Adresa Adoramus imi joaca fest. Incearc-o te rog pe cea de gmail. user name-ul este danutm.
    Te rog sa retrimiti mesajul pe aceasta adresa. Multumesc.

    Like

  13. Stimata doamna Malidia Faur,

    Multumim pentru aprecieri si pentru sprijinul pe care sunteti gata sa ni-l oferiti. Suntem bucurosi sa va vedem interesul manifestat si disponibilitatea de a participa la un astfel de proiect. Asa cum deja a mentionat domnul Danut Manastireanu, dorim sa formam mai multe centre care sa se ocupe cu realizarea de interviuri, iar cu materialele astfel adunate sa se poata crea o arhiva.
    Ceea ce va rugam este sa ne transmiteti din ce zona a Romaniei sunteti si sa ne furnizati mai multe date de contact, pentru a va putea include in lista noastra cu posibili colaboratori si, de asemeni, pentru a va putea invita atunci cand va fi organizat un nou workshop de initiere in istoria orala.

    Like

  14. Stimata doamna,
    Multumim pentru aprecierile si incurajarea dvs.
    Acesta este si gindul nostru. Crearea unui numar de centre in care asemenea training-uri sa aiba loc si apoi care sainitieze realizarea de interviuri la standarde profesioniste, care apoi sa fie stocate intr-o baza de date centralizata, fiind ulterior transcrise si valorificate intr-o multitudine de forme.
    Va vom tine la curent pe acerst blog si pe blogul Istorie orala cu privire la evolutia acestui proiect.
    Multumim pentru rugaciuni. Ele sunt absolut esentiale caci sarcina, asa cum spuneati, este uriasa.

    Like

  15. Va felicit ca ati transpus de pe hartie in practica acest gigant program “Persecutia Bisericii in Romania comunista. Cazul Evanghelicilor.”
    Am prins copilaria si tineretea in Biserica din Romania comunista.Stiti ca memoria timpurie ramane !.Cred ca aveti material de prima mana atat fratii si surorile de varsta respectabila cat si…cei care inca se mai cred tinerii!
    Ar fi interesant ca cei care au format deja o celula de lucru la Iasi,sa formeze multe alte celule pe zone in tara.
    Suntem gata sa invatam si sa lucram!
    Dati-ne de lucru!
    Doamne ajuta!
    Doamne da izbanda!

    Like

  16. Stimate domn,
    Mai intii, multumim pentru aprecieri si incurajari. Nu le privim ca pe ceva de apucat, mai ales ca vin de la un reprezentant al unei biserici istorice.
    In ce priveste riscul partialitatii, vreau sa va amintesc faptul ca un demers recent legat de martirii crestini din perioada comunista i-a ocolit neelegant pe evanghelici. Atunci nimeni dintre ortodocsi, catolici, uniti, reformati si luterani n-a protestat impotriva acestei crase nedreptati.
    Acest lucru ne obliga la un act de justitie, acoperind prin acest efort golurile istoriografice existente cu privire la aceste comunitati intens marginalizate in tot cursul istoriilor lor, cu largul concurs al bisericilor istorice. Mi se pare cel putin sadica acuza da partialitate atunci cind ceea ce incercam noi este sa ne cunoastem si sa ne onoram proprii martiri. Acest lucru nu-l poate face nimeni altcineva.
    In acelasi timp, va asigur ca avem respect si pretuire petru toti martirii crestini din perioada comunista, indiferent de apartanenta lor confesionala. Pentru mine personal, episcopii uniti, si, in particular Vasile Suciu, care i-a fost mentor matusii mele, reprezinta repere de eroism si spiritualitate crestina. In ceruri, in definitiv, nu va fi decit ‘o turma si un pastor’.
    De asemenea, va asiguram ca ceea ce planuim noi este un demers absolut profesionist. Istoricii si ceilalti specialisti implicati in acest proiect, unii dintre ei cu publicatii si o bogata expoerienta in domeniul istoriei orale, sunt, sper, o garantie in acest sens. Nimic mai putin nu poate face dreptate acestui subiect atit de important. Si nici nu are fi demn de Dumnezeul nostru.
    In cele din urma, cred ca este cel putin lipsit de sensibilitate, pentru cineva care traieste in confortul Americii, sa fim acuzati de diletantism doar pentru ca nu avem la dispozitie resursele si mijloacele care sunt de la sine intelese in Occident. Ma tem ca ati uitat prea curind de unde ati plecat. Si, nu uitati, asa cum bine spunea Noica, ‘cine vrea sa faca cultura, o poate face si la luminare’.

    Like

  17. Iata o initiativa meritorie care, in opinia noastra, trebuie tratata cu multa atentie si intelepciune.
    Indiscutabil toate cultele, indiferent de denominatie, au fost supuse mai mult sau mai putin persecutiei marxist-staliniste in perioada comunista. Dar ce putem sugera autorilor acestei initiative este sa le indreptam atentia spre primejdia ca acest subiect si aceasta actiune sa nu cada in pacatul superficialitatii si, mai ales, sa nu faca mai mult rau decat bine compromitand mediatic un subiect care sta la temelia luptei pentru Biserica si libertate religioasa, colectand materiale si subiecte in mod preferential, numai pentru un cult sau altul.

    Si in final, la fel cum am mai mentionat in nenumarate randuri cu alte ocazii, sa nu uitam principiul universal valabil de analiza, bazat pe formula:
    “Interpretare in context istoric, ordinea cronologica a evenimentelor si aplicarea principiului de interpretare cauza si efect. ”
    Gaselnita aceasta pe care o raspandesc de cativa ani pe unde am acces, ramane, in opinia mea, singura formula care nu poate exclude nici un element necesar unei analize competente.

    Personal urez succes acestei actiuni dar folosesc ocazia sa va indrept atentia si asupra aspectului “ergonomic” al organizarii unor astfel de intalniri.
    Stand tolaniti pe “divane turcesti” cu imposibilitatea de a lua notite, cu computerul pe picior sau ingramadit cu un caietel pe genunchi, dovedim dilentantism si ineficienta, punandu-ne in situatia de a reinventa masa si scaunul.

    Sper ca sugestiile noastre nu vor fi ignorate si, mai ales, sper ca organizatorii sa considere un numar cat mai mare de participanti la aceste studii si, subliniez, alaturi de deschiderea unei data bank care sa cuprinda o documentatie organizata profesional pe aceasta tema.

    Vasile Bouleanu, B.R.U. Chicago/USA – Moderator al:
    http://groups.yahoo.com/group/Free_Press_Romania/

    Like

  18. Domnul meu,
    Imi cer iertare de la dvs. si de la domnul Pop pentru aceasta confuzie. Trebuie sa recunoasteti ca semanati ca doia picaturi de apa: la stil si la abordare. Confuzia ar fi putut fi evitata daca aveati buna cuviinta de a semna in clar mesajele dvs.
    In rest, ceea ce am scris ramine valabil. Acesta este ultimul dvs. comentariu pe care il voi permite aici.
    Cit despre lucrurile care m-ar arde pe mine la picioare, spre deosebire de dvs. viata mea este la vedere si nu am nimic de ascuns.
    Colaborarea mea cu Iosif Ton, asa marunta cum a fost, ca si disputele mele cu el, sunt si ele la vedere si nu am nici un motiv de a ma rusina de ele. Atunci cind cineva traieste la lumina, asa cum am facut eu, nu are de ce se teme. Si nici nu are motive sa recurga la amenintari, asa cum faceti dvs, intr-un stil care aminteste de metodele Securitatii.
    Daca m-ati cunoaste, ati vorbi poate cu mai multa grija. Nu pareti insa a fi dintre cei care ‘se tem de Dumnezeu si se rusineaza de oameni’. De aceea, mai bine vedeti-va de ‘razboaiele’ dvs. si lasati-ne pe noi sa ne vedem de ale noastre.
    Iar la urma Dumnezeu le va judeca si pe unele si pe celelalte.

    Like

  19. Ati facut o mare eruare domnule Danut Manastireanu. Eu sunt Strajerul, Petru RUSU din Melbourne, Australia, nu sunt JIP de care va temeti ca va cunoaste bine (,,,,) Nu stiu acum cum va reactiona el la mesajul dvs. Sper sa nu-l stergeti ca sa aiba la ce raspunde.

    Din cate vad va cam arde la picioare focul care se aprinde > Colaborarea dvs stransa cu IT va pune intr-o pozitie de complicitate cu cei care ne-au condamnat la moarte eroii. Cred ca deja v-ati dat examenul. Am sa tin eu conferinta dvs aici online pe forumurile amintite. Tineti-va bine ca scolile care le-ati absolvit nu va vor ajuta la nimic in momentul can Dumnezeu isi intinde mana.

    Nu aveti unde fugii!. Daca v-ati construit casa pe stanca veti avea adapost, daca nu veti fi luat de marele val care tocmai l-ati pornit.

    Istoria Romaniei este scrisa de comunisti si vad ca vreti sa le continuati lectia care v-au predat-o.

    DATI MASCA JOS,
    Strajerul,
    Petru RUSU
    Melbourne*Australia.

    Like

  20. Domnul meu,
    Nu sunteti binevenit sa va purtati AICI razboaiele dvs.
    Aici purtam ‘razboaiele’ noastre.
    Va dorim numai bine.
    PS Si, in principiu, nu agreem pe cei care, pentru diverse motive, isi ascund adevaratul nume. Am facut exceptie de la aceasta deoarece stim cine sunteti si stiu si cititorii ca cel care semneaza cu o mie de nume, este domnul Ioan (Nelu) Pop, din Cluj
    De asemenea, am afisat mesajele dvs, in ciuda faptului ca ne injurati fara jena pe toate canalele. Eu unul as fi sfios sa ma afisez pen blogul cuiva pe care l-am atacat, indiferent daca pe drept sau nu.
    Se vede insa ca dvs. nu va incurcati cu asemenea ‘nimicuri’. Se pare ca aveti ‘razboaie’ mai importante de purtat si, probabil, ‘scopul scuza mijloacele’. Eu insa nu cred in acest dicton machiavelic si va mai spun odata ca nu sunteti binevenit la aceasta masa.
    Va doresc sanatate si virtute.

    Like

  21. NOTA!

    Ultimul mesaj postat de doua ori apare truchiat!> Va rog puneti/postati varianta complecta.

    Vazand ca mesajul meu a fost truchiat l-am postat a doua oara dar aceasi problema sa petrecut, probabil ca este o oarecare eruare din procesul de postare.

    Varianta complecta o gasiti pe mai multe forumuri!:

    http://groups.yahoo.com/group/Timpul_adevarului/message/46

    http://groups.yahoo.com/group/strajerul/message/2343

    http://groups.yahoo.com/group/Free_Press_Romania/message/6398

    Inteleg ca nu sunt welcome sa dezvalui adevarul ” marelui rau” introdus de biserica baptista in cea penticostala fiind vorba despre oameni care-i cunoasteti si ati colaborat strans cu ei!.

    Daca va rasganditi postati-mi o invitatie pe care o sa o onorez online. Daca nu veti reveni asupra ultimului dvs mesaj voi intelege ca aveti prioritatile dvs si eu voi continua dezvaluirile mele pe cele trei forumuri care va vor sta la dispozitie si posibil de marturie.

    DUMNEZEU ESTE DREPT SI LUCREAZA DUPA ADEVAR !!!

    Like

  22. Stimate domn,
    Dvs. puteti intra in orice fel de dezvaluiri doriti. Este dreptul dvs. si o puteti face prin canalele dvs. de comunicare.
    Obiectivul proiectului nostru este unul diferit, si anume, pastrarea memoriei bisericii persecutate sub comunism.
    Deci, va dorim succes in demersurile dvs, si va rugam sa ne permiteti sa-l urmam pe al nostru, fara a incerca sa ne trageti in directiile dvsd. predilecte. Este loc destul sub soare si pentru unii si pentru altii.

    Like

  23. Domnule Dorin Dobrincu!,

    Imi pare bine sa va vad involvat in acest poroect!

    Trebuie sa recunosc ca v-am facut o radiografie(Google) a activitatii dvs pentru a cunoaste reduta pe care luptati. Am inteles ca aveti infrastructura necesara sustinerii acestui proect si ma bucur sa va vad alaturi de profesioniostii acestui domeniu al cercetarii.

    As vrea acum sa meditati adanc la problema care as vrea sa o expun in fata dvs a celor care va ocupati de acest proect.

    Eu cred ca este bine si de maxima importanta sa cunoastem trecutul, efectul si consecintele activitatii eroilor nostri si mai ales a dusmanilor nostri. Se vorbeste mult de ceea ce a fost si nu-i rau, dar!, atentie!, dusmanii nostrii si implicit dusmanii bisericii asta vreau ca noi sa ne preocupam de trecut ca sa uitam de prezent

    Eu zic ca cunoasterea prezentului este de mai mare urgenta/folosinta decat cunoasterea trecutului, deoarece fortele intunericului care sau ascuns in Sfanta Sfintelor nu au renuntat la pozitiile lor precedente, dimpotriva ei si-au consolidat pozitiile si continua premeditat sa duca bisericile noastre spre rapa coruptiei, desfraului si pierzarii. acesta este proectul dusmanului nostru comun, deavolul, care-i foloseste.

    Mi-a placut mult un articol recent scris de Pastorul Paul Negrut > http://negrutpaul.wordpress.com/2009/06/05/alegerile-europarlamentare-si-biserica/ < in care a reusit sa descrie planul minitios al serviciilor secrete care a avut succes tocmai datorita complicitatii clerului bisericilor noastre, complicitate care continua si culmea ca nimeni nu reuseste sa trezeasca turmele crestine carte sunt controlate cu voia lor de catre lupi duplicitari imbracati in sutane/piei de oaie.

    Ma doare cand vad lupii cum taie, mulg si sfasie tot ce vor ei din turme!. De mai bine de opt ani de zile trag semnale repetate de alarma dar culmea ca lupii fiind multi si bine organizati tin turmele in control si nu multi au curajul sa-i infrunte.

    Sfanta Sfintelor a ajuns cuibul/clubul unor grupuri de interese si a unor secrvicii secrete care opereaza in voie in majoritatea bisericilor noastre, in special cele din Diaspora. Infiltratii sau policalificat si specializat in spionaj economic si informativ si Biserica lui Christos sufere pierderi grele.

    Vreau sa stiti ca stiu ce vorbesc!, incepand cu anul 2000 am inceput sa vad si sa inteleg adevarul ingroziotor care-l traim, adevar care daca ar fi cunoscut in intregime ar ingrozii bisericile noastre. Va provoc prin mesajul meu nu uitati de prezent, daca va doare de ceea ce au indurat eroii credintei noastre nu fiti nepasatori la strigatele victimelor actuale, sfasiate de lupii.

    Crestini autentici de pretutindeni trezeti-va/uniti-va!

    Strajerul

    Like

  24. Aceasta initiativa – Persecutia Bisericii in Romania comunista. Cazul Evanghelicilor – este parte a unui program mai amplu de constituire a unui corpus de surse (de la documente de arhiva, presa si pana la marturii s.a.m.d.) absolut necesare pentru analizarea istoriei comunitatilor evanghelice din aceasta tara. Pana acum s-au produs destul de multe interviuri mai bine sau mai putin bine conduse, dupa criterii diverse, s-au publicat cateva carti de memorii, cateva carti continand documente, unele lucrari de mai mari sau mai mici dimensiuni care privesc istoria evanghelicilor, in mod deosebit cea care acopera perioada comunista. Insa eforturile sistematice, ”strategice” daca vreti, au lipsit sau, mai corect, nu s-au manifestat decat in cercuri restranse. Aceasta este o initiativa privata, a unor oameni care au inteles sa-si puna energiile, cunostintele si resursele (de diferite tipuri) in slujba unei intreprinderi absolut necesare.

    Este poate firesc sa existe neincredere fata de proiectul in discutie. In acelasi timp, cei care incearca sa faca un anumit lucru au sanse mai mari sa esueze prin comparatie cu aceia care nu fac ceva datorita indoielii. Deocamdata suntem la inceput si – cum altfel? – ne dorim sa izbandim in ceea ce intreprindem.

    As dori sa preciez ca toti cei care au un interes pentru un proiect de genul celui despre care vorbim pot intra in dialog cu noi. Avem doar cateva conditii, dintre care amintesc: interes pentru tema, disponibilitatea de a face interviuri cu oamenii care ar avea ceva de spus despre ce s-a intamplat cu ei sau cu comunitatile lor (evanghelice) in perioada comunista, seriozitate si rabdare.

    Like

  25. Calea biruintei noastre a fost incununata de succes numai presarind-o cu jertfe de singe si multe lacrimi, si inainte de 1945, dar mai ales dupa 1945. Asa cum a fost cazul multor frati din judetul Arad, respectiv din comuna Soimos – azi e orasul Soimos – unde au fost arestati fratii Partenie Pera si Mihai Olar; ei au fost dusi la Jandarmerie unde au foarte aspru torturati iar fr. P. Pera a decedat in acele conditii; astfel el a devenit prima nestemata pe coroana Domnului. Au mai fost persecutati si alti frati care fusesera trimisi la Curtea Martiala din Sibiu si apoi respectiv la Timisoara, dar din pricina rugaciuniilor fierbiinti ale celor ramasi in urma lor, acestia au fost eliberati pt ca autoritatile nu aveau suficiente dovezi de acuzare.

    Dupa razboi, incepind cu anul 1945 am avut alte necazuri, as putea zice mult mai apasatoare pt ca Comunistii ne-au impus conditii foarte grele de supravietuire prin decizia fortuita de acordare a recunoasterii legale a tuturor cultelor din Romania, urmare a Hotararii ministrilor de externe a Aliatiilor, reuniune ce s-a tinut la Moscova pe data de 16-26 Decembrie 1945. Aprobarea data de Guvernul Romaniei s-a facut pe 5-6 Martie 1946, dar noua, Penticostalilor din Romania ni s-a cerut si impus ca nu mai avem voie sa mai comunicam cu oricine de peste hotare, decat numai cu aprobarea Autoritatiilor Comuniste, iar in caz contrar acea biserica sau acel pastor vor fi persecutati. Totodata nu ne-a mai fost permis sa distribuim Biblii si carti de cantari sau alte carti religioase, in caz contrar acestia vor fi pedepsiti cu torturi si ani grei de puscarie. Asa a fost cazul fratiilor C Caraman , Emil Bulgar , E. Bodor, s a .

    Dar nestematele din coroana D-lui Isus au continuat si prin fratele I Jiloveanu care a murit din cauza ca el coopera cu misionarii straini si distribuia Biblii si carti de cantari; bine’nteles ca moartea lui a fost datorata torturilor din beciurile Securitatii Bolsevice di Romania.
    Dar noi, Penticostalii am mai avut si alte interdictii;
    – nu ne era permis sa botezam pe nimeni altii, numai pe copii nostri si orIce act de cult trebuia in prealabil aprobat de conducerea Departamentului Comunist al Cultelor,
    – la fel ni s-a interzis ca in biserici sa nu dam friu liber vorbirii harismatice in limbi straine sau prorociilor,
    – era interzis sa ne mai rugam pt bolnavi in public sau sa invatam poporul despre darul vindecarilor,
    – nimeni din ai nostri nu mai aveau voie sa fie angajati in servicii publice, numai daca faceau o declaratie de lepadare de crediinta si de cooperare cu autoritatile comuniste;
    – la fel ni se interzicea ca fii nostri sa urmeze cursuriile universitatiilor, etc.

    Dar DOMNUL sa fie slavit pentru ca ingradirile acelea ne-au dat mai multa binecuvintare. Cu cit ei ne persecutau cu atit noi ne inmulteam mai mult; desi noi eram foarte mult persecutati, dar si lucrarile divine se inmulteau cu atit mai tare.

    ISUS E BIRUINTA NOASTRA!

    G.C. NADASU

    Like

  26. Suntem deschisi sa primit orice fel de sugestii.
    Ne rezervam insa dreptul de a decide care anume sunt cele pe care le vom urma si care nu.
    In final, imi rezerv, cu orice risc, dreptul de a ‘cenzura’ in continuare orice comentarii indecente si orice atacuri la persoana, conform regulilor deja stabilite si afisate pe blog. Cui nu-i place, este liber sa plece, si sunt singur ca nimeni nu-i va duce lipsa aici.

    Like

  27. Ma bucura raspunsul dvs si faptul ca nu m-ati cenzurat, acest fapt ma face sa cred ca intentiile cu care ati pornit in acest proect sunt genuine.

    Cred ca aveti o vasta experienta cu privire la fantomele epocii de aur care si-au schimbat masca/garda odata cu asa zisa revolutie din 89 si datorita faptului ca acesti manipulatori de opinie continua sa faca ravagii si victime in societatea romaneasca transfigurand si calcand in picioare tot ce le sta in cale, v-ati vazut siliti (cred eu) sa puneti degetul pe rana fiarei intrate in Sfanta Sfintelor, bisericile crestine.

    Ca unul care am fost fortat sa gust pelinul si amaraciunea provocata de pandemia de IUDA care sunt urmasii/complicii fantomelor, colaboratorilor reactivati in noile structuri ale societatii si implicit in bisericile crestine, trebuiue sa spun ca o mare parte din vechii colaboratori ai serviciilor secrete romane & Co sunt inca activi, bine mascati si in pozitii superioare de conducere in majoritatea bisericilor comunitatilor romane de pe mapamond.

    Cred ca proectul si intentia dvs!, a celor care participati cu buna credinta la examinarea ranilor provocate de infiltrati/colaboratori “secu” din era comunista, trebuie sa se extinda si la prezent, in special la partea de infrastructura a acestora care sa perpetuat si continua sa se pozitioneze pe principalele culuare politice existente.

    Sunt multe semnale de alarma trase din mai multe turnuri de veghe dar foarte curios ca turmele crestine continua sa urmeze multi lupi imbracati in sutane si nu putine oi/credinciosi cad prada acestor lupi care fac totul pentru a ramanea mascati si pozitionati in fruntea lor. In sensul acesta demersul dvs cred ca este binevenit si de o deosebita necesitate.

    Doamne ajuta

    Like

  28. ne mai dai si alte detalii dupa ce se termina?
    __________

    Sper s-o pot face, Alex. Numai sa-mi permita timpul. Pina atunci, daca este sa parafrazez Scriptura, intreaba si ti se va raspunde.

    Like

  29. Domnul meu,
    Este dreptul dvs. sa va indoiti. Ba chiar, as spune, o doza sanatoasa e indoiala este necesara oricarui demers stiintific serios.
    In ce ne priveste, nu suntem minati de o anumita ideologie (fie ea si una anticomunista), chiar daca cei mai multi dintre noi au simpatii liberale din punct de vedere politic (in sensul liberalismului european, nu al celui caricatural ilustrat la noi de PNL).
    De vreme ce natura criminala, daca nu chiar diabolica, a comunismului este un fapt indubitabil, noi nu avem nimic de dovedit. Dorim doar sa aducem la lumina marturiile celor care au suferit pentru Cristos (dar si, pe cit posibil, ale celor care n-au vadit aceeasi masura de eroism).
    Ceea ce comunismul a reusit sa faca este sa stearga cit a putut, memoria istorica a Bisericii. Nimani n-a facut-o cu atita succes pina acum. Noi ne-am trezit tirziu, dar mai bine mai tirziu decit niciodata.
    Facem aceasta de dragul adevarului si al nepotilor nostri, care au nevoie vitala de modele. Scriptura ne invata sa ne onoram eroii. Si asta vrem sa facem.
    Nu ne intereseaza prea mult, cel putin deocamdata, situatia bisericii dupa 1989. Dar poate ca va veni si vremea aceea.

    Like

  30. Sunt curios daca intentia dvs este reala si daca veti da posibilitatea victimelor fantomelor comunisto-securiste sa va marturiseasca experientele si marturiile lor.

    Va pot pune la dispozitie probe care demonstreaza ca vechile practici comunisto-securiste continua si astazi in bisericile crestine! si o mare parte din infiltratii vechiului sistem sunt la carma bisericilor noastre.

    Strajerul,
    Pettrusu

    Like

  31. Si inca ceva, Daniel, Va trebui sa gasim modalitati de a aduna marturiile celkor din diapora, caci avem acolo pe unii dintre ‘actorii’ cei mai importanti din perioada comunista.

    Like

Leave a comment