Orthodoxie vs ortodoxie – 9 – Necesitatea destalinizarii Bisericii

Orthodoxie vs ortodoxie

BOR nu are decât de câştigat dintr-o reformă reală şi sinceră, dintr-o reconvertire profundă la spiritul evanghelic, prin tradiţie, prin acea tradiţie autentică, a Părinţilor, nu prin tradiţia kitsch, naţionalist-mioritică, invocată pe toate drumurile din comoditate şi analfabetism. Întârzierea gestului decisiv va grăbi procesul descompunerii, făcându-l poate ireversibil. Degeaba vom destaliniza instituţiile Statului, degeaba vom destaliniza industria şi agricultura, degeaba vom destaliniza universităţile şi cultura, dacă nu ne vom destaliniza mai întâi minţile si sufletele. Dacă nu-l vom destaliniza mai întâi pe Isus care e lăsat să putrezească lent, cu vinovată inconştienţă, în minţile şi sufletele noastre. (Cristian Bădiliţă, Orthodoxie vs. ortodoxie, p. 27)

* * *

Superbă pledoarie pentru schimbare în spiritul Tradiţiei. Nu pot decât să subscriu acesteia, mai ales că, dincolo de detaliile confesionale, ea se potriveşte perfect şi evanghelicilor.

Destalinizarea nu a avut loc nici la evanghelici. Ba, mai degrabă, avem de-a face uneori cu un soi de neostalinism, promovat, printr-o stranie şi patologică inversiune psihologică, de unii dintre foştii „rezistenţi” la înregimentarea comunistă a bisericilor evanghelice (desigur, cu cele mai bune intenţii; acelea de a „salva Biserica” – cu alte cuvinte, am avut şi noi pe unii care au avut, vorba acelui popă cretin, „curajul colaborării”).

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Orthodoxie vs ortodoxie – 9 – Necesitatea destalinizarii Bisericii”

 1. alex;
  Crezi c-a fost multi baptisti in inchisori? Ma tem ca nu. Au fost citiva pastori martirizati ceea ce-i mare lucru; chiar daca 2 sunt absoulut anonimi. Dar in inchisoare n-au fost nici pe departe atit de multsi precum cei din Oastea Domnului, greco-catolici.
  Incurajator ce spunea episcopul.

  Like

 2. impresia mea este ca nimeni nu vrea sa isi aprinda paie in cap cu destalinizarea sau/si desceausizarea. este cit se poate de clar ca fiecare dintre liderii nostri dintre 90 si 2009 au avut alte interese. recontextualizind o expresie mai vache a lui ioan, as crede ca daca ar fi sa discutam despre subiectul asta, nu ar incapea in toate blogurile noastre, sau ale voastre.

  solutia este ca cineva care stie si poate sa investigheze sa se puna sa faca treaba si apoi sa scoata un raport sau o carta pt a lamuri lucrurile.

  daca este o chestie oficiala atunci poate vor exista mai putini care sa zica “cine este fara pacat sa arunce prima piatra” si altele de genul asta. in acelasi timp sunt atit de multe de facut in cultele noastre ca putem sa ne vedem de treaba mai departe si sa murim cu semnul lui cain fara sa ne deranjeze prea tare. de ce oare? ca tot noi suntem cei care spunem ca trebuie sa ne cerem iertare de si la oameni si ne rugam destul de des ‘…si ne iarta noua greselile noastre precum iertam si noi gresitilor nostri.”

  daca il asculti pe wurmbrand vezi ca baptistii au colaborat clasa intii. cu toate astea episcopul hossu, greco-catolic al oradiei mi-a spus intr-o conversatie particulara ca baptistii au fost pentru el o sursa de inspiratie in inchisorile comuniste. in acelasi timp de la un frate din usa am aflat recent aceasta intimplare interesanta: Sa-ti spun o istorie pe care n-ai invatsat-o la UK. Zicea Trutza [unchiul meu, pastor] batrinul ca dupa ce Antonescu a inchis bisericile, Sega [biserica baptista din cartierul shega, arad] a continuat sa se adune o vrreme. Intr-o duminica au venit jandarmii.

  “Totsi au fugit”, povestea batrinul. “Uite peste gardul acela au sarit”, arata el spre rasarit. “Pina si Negrau a fugit”… Negrau ne uimea cu cunostintsele din Scriptura- se zicea c-o stie toata pe de rost…

  Interesant ca memorizarea nu te-ajuta musai la prigoana.

  asa ca au fost si albe si negre. cele albe sa se-adune, cele negre sa se spele…

  sa vedem cine este primul care are curajul sa puna mina pe detergent.

  Like

 3. Dificultatea cu destalinizarea asta sta tocmai in cautarea unei noi identitati. Nu numai ca optiunile sunt variate (ce nu face decat sa ne incurce in alegerea noastra), dar trebuie sa ne debarasam in acelasi timp si de o identitate veche. Ori asta doare pentru ca trebuie sa ne spunem NU si sa admitem ca am gresit.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: