La inceput, omul l-a creat pe Dumnezeu

atheist campaign

În anii ’70 citeam o carte foarte interesantă, intitulată După chipul şi asemănarea omului, scrisă de liderul comunist, şi specialist în istoria religiilor Ambrogio Donini. În aceasta, autorul italian promova ideile aşa-numitului ateism ştiinţific, într.un mod mult mai articulat academic decât eram obişnuit de la penibilii propagandişti ai regimului comunist din România.

Site-ul de ştiri Hotnews ne anunţă astăzi că un mesaj publicitar ateist care sintetizează ideea acestei cărţi este promovat zilele acestea pe autobuzele din Chicago, aşa cum se întâmplase anul trecut, cu alte mesaje de propagandă ateistă, mai degrabă hedoniste, afişate pe autobuzele din Londra. Acolo, mesajul, mult mai inspirat, zic eu, şi mai puţin dogmatic – ce vreţi? chiar şi ateiii britanici sunt mai stilaţi decât cei din America! – suna astfel: “Dumnezeu probabil nu există. Deci,  nu mai fiţi îngrijoraţi, co bucuraţi-vă de viaţă” (There’s probably no God. Now stop worrying and enjoy your life.)

Aşa cum am afirmat şi altă dată, sunt gata să susţin libertatea ateilor de a-şi promova ideile, atâta vreme cât aceasta respectă libertatea altora de a gândi şi a promova alte opinii. Ştiu că o asemene atitudine nu intră în vederile fundamentaliştilor, de orice culoare ar fi aceştia. Iată încă un motiv pentru care nu sunt fundamentalist.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “La inceput, omul l-a creat pe Dumnezeu”

 1. Eu as merge chiar mai departe si as spune ca le sustin libertatea chiar si daca ei nu mi-ar intoarce favorul. Sigur asta nu inseamna ca as inceta sa lupt pentru dreptul meu de a ma exprima (atata timp cat o fac inteligent si, sigur, cu respect – ceea ce, din nefericire, este una din carentele fundamentalistilor).

  Like

 2. Nu cred cå avem dreptul så clasåm drept “fundamentalisti” pe cei care cred în mod consecvent cå omul a fost creat de Dumnezeu, nu Dumnezeu ar fi creatura (imaginarå) a omului. As spune cå “fundamentalisi atei sau fundamentalisti cu conceptii teiste sunt peste tot, si – mi-as permite så spun cå solutioanrea controversei ar putea fi råspunsul: La ce foloseste necredinta si la ce foloseste credinta?
  Serban Constantinescu
  ___________

  Domnul meu,
  Mai intii scuze pentru afisarea intirziata a comentariului dvs. Nu stiu de ce a intrat la spam si abia acum am observat. N-a fost cu intentie, ci dinneatentie si prea multa oboseala.
  A propos de comentariu acum, eu cred ca avem dreptul sa calificam drept fundamentalisti pe toti cei care vorbesc si se comporta in mod fundamentalist, indiferent de doctrinele pe care le proclama.
  Doctrina corecta, in egala masura cu cea falsa, nu este acoperire pentru agresivitate si intoleranta.

  Like

 3. Cineva spunea : Opinia ta e gresita si a mea este corecta. Dar…as fi gata sa mor ca tu sa-ti poti exprima opinia. cred ca apare citata si in “Jurnalul fericirii”…Ioan spune…”El a venit la ai sai si ai sai nu L-au primit…”

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: