Susan Boyle – Cenusareasa din Scotia – UPDATE

O poveste uimitoare face furori de vreo doua săptămâni în spaţiul virtual.

Dacă n-aţi ascultat încă extraordinara interpretare a unei arii din musicalul Les Miserables, de către o total necunoscută, în cadrul concursului Britain’s Got Talent, un show de genul American Idol, în Statele Unite sau, dacă vreţi, ceva oarecum de genul Dansez pentru tine de la noi, aţi pierdut jumătate din viaţă. Vă invit deci s-o recuperaţi repede şi apoi să reveniţi la textul meu. Acest clip de pe You Tube a fost vizionat deja de peste 30 de milioane de ori.

Susan Boyle, născută într-un sat nu departe de Edinburgh, în urmă cu 46 de ani, trăieşte acum la Blackpool. A fost cea mai mică dintre nouă fraţi, a învăţat cu greutate la şcoală şi a fost mereu ţinta batjocorii celor din jurul ei. N-a fost căsătorită niciodată (şi, adaugă ziariştii, de-a dreptul oripilaţi de această revelaţie, n-a sărutat-o nimeni niciodată). Supraponderală, cu părul vâlvoi, este evident că nimeni  dintre creatorii de imagini (prestidigitatorii media ai vremurilor noastre) nu şi-a bătut capul s-o facă pe Susan cât de cât mai uşor de înghiţit de către public. Ea era, în mod evident, cum zic americanii, the underdog, omul venit de jos, rătăcit cumva pe acolo, dar fără nici o şansă de succes. Aparent, Susan Boyle pierduse chiar înainte de a concura.

Lucrul acesta este evident şi pentru cei trei membri ai juriului, care se uitau la ea cu uimire şi ironie, ca la cineva venit de pe altă planetă. Asta, până când Susan a început să cânte. Atunci când am auzit vocea ei, absolut neverosimilă atunci când o puneai alături de imaginea concurentei, prima impresie a fost aceea că este o farsă şi că era vorbe de o înregistrare. Dar nu era deloc aşa. Cei din juriu, ca şi publicul, la fel de sceptic la început, s-au lăsat imediat vrăjiţi de glasul acestei cenuşărese scoţiene şi au aplaudat la sfârşit în picioare această uimitoare performanţă.

Din seara aceea, numele Susanei Boyle a făcut înconjurul planetei. Milioane de oameni i-au văzut clipurile care circula ca un virus pe internet. Membrii juriului o invită la cină, modelul ei muzical, faimoasa cântăreaţă Elaine Page, care a cântat în filmul Evita, a invitat-o să cânte împreună un duet. Televiziunile o caută în permanenţă. După acea seara, viaţa necunoscutei din Scoţia s-a schimbat definitiv. Ce anume se va întâmpla cu ea pe viitor, şi, la fel ca în cazul „fenomenului Busuioc”, de la noi, cine anume va mai şti ceva despre ea trei ani de acum încolo, este o altă poveste.

Este legitim însă a ne întreba ce anume a făcut ca această poveste să captiveze imaginaţia atâtor milioane de oameni de pretutindeni. Cotidianul USA Today încearcă să ofere câteva răspunsuri la această întrebare. Ele sunt inspirate din reacţiile oamenilor de pretutindeni la această incredibilă poveste. Iată-le:

 1. Răzbunarea – cei care au văzut programul televizat (sau clipul pe internet) au fost agasaţi de sarcasmul cu care a fost tratată Susan de juriu şi de public. Ei au privit succesul concurentei ca pe răzbunarea cuvenită faţă de această necuviinţă.
 2. Surpriza – nimeni nu se aştepta la succesul acestei fiinţe care parcă fusese predestinată să rămână o necunoscută.
 3. Vinovăţia – probabil că mulţi dintre privitori au avut aceeaşi reacţie faţă de Susan ca şi cei din juriu sau din public (în definitiv, de cele mai multe ori fiecare dintre noi îi judecă pe ceilalţi după aparente, cel puţin în primă instanţă). Surpriza pe care a reprezentat-o vocea ei incredibilă i-a făcut să se simtă extrem de vinovaţi şi, ca urmare, s-au solidarizat imediat cu ea.
 4. Ruşinea – deşi o reacţie pe care de dispariţie în lumea noastră „dezinhibată” şi „emancipată”, este normal ca oamenii să se simtă ruşinaţi atunci când, la fel ca în acest caz, fac judecăţi morale greşite.
 5. Psihologia – atunci când cineva de depăşeşte aşteptările, aceasta, spun unii dintre comentatorii acestui fenomen, ne pune într-o stare de exaltare emoţională neobişnuită.
 6. Speranţa – într-o lume deprimată de criza economică profundă prin care trecem cu toţii în prezent. Împlinirea visului Susanei de a cânta, cu succes, în faţa unui public larg, a adus speranţă în inimile multor oameni deprimaţi. Ceea ce s-a întâmplat cu Susan se poate întâmpla, în definitiv, cu oricare dintre noi.
 7. Distracţia – Cu atâta disperare în jur, din pricina crizei, oamenii au nevoie uneori de a fi distraşi de la îngrijorările care îi macină. Această mică poveste de succes i-a făcut să uite, pe moment, de durerilor lor. Şi asta nu este deloc de lepădat.
 8. Puterea – felul în care această femeie de aproape cincizeci de ani a reuşit să concureze cu nişte tineri plini de energie şi talent şi, mai ales, să-i învingă, a dovedit multora că există în om puteri nebănuite care, în momente providenţiale, îl pot ridica deasupra banalităţii cotidiene.
 9. Autenticitatea – spre deosebire de ceea ce se întâmplă în concursurile de acest gen, din America sau de aiurea, Susan nu s-a prezentat cu o imagine construită artificial, potrivit normelor penibile din media actuală (nu vă oripilează concursurile ridicole de la noi în care fetiţele sunt îmbracate ca nişte vampe şi cântă cântece „de oameni mari”, unele dintre ele cu aluzii senzuale dintre cele mai transparete?). Susan a avut curajul de a fi ea însăşi, oricât de lipsită de strălucire era personalitatea ei, absolut banală. Şi a câştigat cu vocea ei, care nu este deloc banală.
 10. Spiritualitatea – nu ştim încă mai nimic despre viaţa spirituală a Susanei. Putem spune însă, fără a greşi prea mult, că performanţa ei i-a apropiat într-un fel de Dumnezeu pe toţi cei care au primit darul credinţei. Atunci când Dumnezeu ridică „din ţărână” o făptură dispreţuită în ochii lumii, acesta este, în mod implicit, un triumf al harului. Într-o lume dezgustător de pragmatică, în care oamenii, transformaţi în mărfuri, sunt preţuiţi doar prin prisma a ceea ca produc, succesul acestei necunoscute ne provoacă la o trăire profetică, neînrobită de „spiritul acestei lumi”.

Aşa cum spunea unul dintre comentatorii citaţi de USA Today, povestea Susanei Boyle subliniază încă odată adevărul îndemnului rostit de Isus cu două mii de ani în urmă: „Nu judecaţi după înfăţişare, ci judecaţi după dreptate” (Ioan 7:24).

UPDATE! Susan Boyle a ajuns in finala competitiei Britain’s Got Talent, cintind o melodie din musicalul Cats.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

9 thoughts on “Susan Boyle – Cenusareasa din Scotia – UPDATE”

 1. Daniel, locuiesc intr-un sat apropiat de Susan (5 km), si ea este cunoscuta in jur. Cinta la unul din cluburile locale de cind a fost tinara. a avut o apratie la TV prin 1990zeci cu Barrymore, dar acel infatuat a ignorat performanta ei cu copilariile lui.
  Si apelativul Cenusareasa nu i se potriveste mr Logik!

  Like

 2. Daca cineva ar indrazni o statistica… Cati dintre marii artisti, savanti, conducatori de state, au ca origine familii modeste, dar, care au cunoscut viata plina de har, traita in mijlocul naturii… Acolo unde inveti ca a trai este lupta intru perfefectiune. Susan Boyle este un asemenea exemplu. Dar si un avertisment dat celor care episodic hotarasc asupra vietii, “pepiniera de talente nu este inconjurata de un gard plin de orgolii”.

  Like

 3. Foarte frumoase si intersante observatii in articolul d-voastra, referitor la Susan Boyle.

  O total nesemnificativa precizare daca imi permiteti la ceea ce spuneati:
  “….în cadrul concursului Britain’s Got Talent, un show de genul American Idol, în Statele Unite sau, dacă vreţi, ceva oarecum de genul Dansez pentru tine de la noi,…”

  “Britain’s Got Talent” din UK, e “America’s Got Talent” in Statele Unite, iar in Romania nu este echivalent, inca, din cate stiu eu.

  “American Idol” din US, este ceea ce in UK e “X Factor”, iar in Romania poate ca “Superstar” (sau ceva de genul asta, daca mai exista eminisunea)

  “Dansez pentru tine” din Romania, in UK este “Strictly Come Dancing”, iar in US nu stiu daca exista echivalent.
  _______________

  Tocmai de aceea am spus ‘ceva oarecum…” pentru a avea un termene de comparatie relativ. Desigur, show-ul britanic este de cintat, in vreme ce cel romanesc este de dans. Ambele sunt insa competitii populare. Ca orice comparatie, si aceasta are limitele ei. DM
  _______________

  Cel care castiga Britain’s Got talent, va performa in fata Reginei/casei regale (anul asta va fi doar printul Charles) in cadrul evenimentului “Royal Variety Show”.

  In ultimele etape ale competitiei voteaza doar publicul si nu membrii juriului – va fi interesant sa vedem cum vor vota pt Susan Boyle, si cat de departe va ajunge. Sa castige, ar fi intr-adevar un final frumos al povestii Cenusaresei din Scotia 🙂

  Like

 4. de acord cu toate de mai sus. tuturor ni s-au umezit ochii.
  sa vedem acum cum va face fatza acestei schimbari extraordinare. sper sa faca fatza.

  in contextul celor scrise de usa today as vrea sa va intreb sau sa lansez, cu asentimentul gazdei un alt subiect de discutie: ce se intimpla cu cei care au talent (nu numai artistic), sau in limbajul nostru ‘talant’ si nu sunt pusi in valoare in tara noastra. de exemplu pentru noi ar fi lista celor cu studii academice in domeniul teologiei. sunt talanti pierduti pentru romania?ar trebui sa analizeze usa today lipsa de reactie?

  ca sa citez elena marin alexe: …a fost inzestrata de dumnezeu…nu pot sa ma intreb insa cum de nu a fost remarcata pina acum?

  Like

 5. Am auzit-o si eu pe aceasta doamna care sincer vorbind a fost inzestrata de Dumnezeu cu o voce, pe care multi asa zisi cantareti si-ar dori-o….Nu pot sa ma intreb insa cum de nu a fost remarcata pana acum?

  Like

 6. O poveste fara-ndoiala grozava. Si pare sa aiba dreptate fraza de mai sus (reprodusa aici):
  “Putem spune însă, fără a greşi prea mult, că performanţa ei i-a apropiat într-un fel de Dumnezeu pe toţi cei care au primit darul credinţei. Atunci când Dumnezeu ridică „din ţărână” o făptură dispreţuită în ochii lumii, acesta este, în mod implicit, un triumf al harului.”
  ..Hmm. Da, Dumnezeu conduce lumea dupa Har si NU dupa Dreptate..dupa dreptate trebuia sa ne termine de mult (pe mine primul)… De multe ori cind citesc Cintarea Mariei (Magnificat) care e de fapt in mare inspirata de cintarea Anei, ei bine, ma gindesc la un imn al revolutsiei sociale, in care, din cind in cind, Dumnezeu ii ridica din tsarina pe cei saraci si slabi si-i “scoate pe cei bogatsi cu miinile goale”.. bogati pot fi in multe feluri… Uneori ma gindesc ca si criza actuala sau globalizarea au saracit AMerica si au imbogatit zone “uitate de noi”… si aceasta rasturnare poate fi “opera” harului lui Dumnezeu; poate si a judecatii Sale peste USA.. Oricum, revenind, povestea Susanei e una din cele mai faine din ’09 si poate fiind voluntara la biserica, dinsa era si crestina…
  Chiar daca din alte p-cte de vedere, frumoasa mi se pare chestia cu Miss. California, tavalita in noroi pt ca s-a trezit ca are oarece morala… Chestia e interesant pt ca in povestea populara scorpia-i frumoasa si cea nobila-i urita… in viatsa e mai variat… iar Dumnezeu nu e cu sigurantsa spectator pasiv…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: