Orthodoxie vs ortodoxie – 7 – Laicii si reforma

Orthodoxie vs ortodoxie

Reforma ortodoxă trebuie începută din sânul însuşi al „cadrelor” Bisericii. Laicii pot contribui într-o oarecare măsură, dar nu decisiv. Poate doar pe post de consilieri fantomă, de „eminenţe cenuşii” în dosul patrafirului. Îmi vine greu să-mi imaginez cum ar putea arăta un Luther pe plaiuri dâmboviţene. Cert este însă că o asemenea apariţie riscă oricând să fie provocată de situaţia descrisă mai sus. Congelarea nu face decât să prelungească o criză, nu să o rezolve. Dar congelarea a devenit aproape a doua natură a BOR. Aproape nimic nu mişcă, aproape nimic nu respiră normal, aproape nimic nu palpită. Tradiţionalismul fals vestejeşte tot ce întâlneşte-n cale, înăbuşind în primul rând adevăratul spirit tradiţional, autentica tradiţie a Bisericii. (p. 25)

* * *

Este interesant să auzi un ortodox vorbind de „reformă”. În ce mă priveşte, mă îndoiesc că există vreun risc să apară în România vreun Luther. La noi toate „reformele” sfârşesc în penibil. Sau în băşcălie. Să fim sinceri, indiferent de aceea ce crede domnul Puric, cu suspectul şi amnezicul lui optimism naţionalist, românii nu au vocaţie reformistă. Conservatorismul şi laşitatea (de genul „capul plecat, sabia nu-l taie”) par să fie trăsăturile noastre naţionale cele mai proeminente. Şi, în ciuda pretenţiilor contrare, intoleranţa.

În ce-i priveşte pe evanghelici în ultimii 20 de ani s-a clericalizat enorm de mult (în sensul dominaţiei exagerate a pastorilor asupra celor neordinaţi/nehirotoniţi). Tradiţia activismului laicilor continuă totuşi să aducă roade. Ea este puternic înrădăcinată în doctrina preoţiei tuturor credincioşilor, care, deşi acceptată teoretic de toate tradiţiile creştine,  inclusiv catolicii şi ortodocşii, este trăită în mod plenar mai ales de protestanţi. Mă tem însă că dacă actuala dictatura a clericilor continuă în bisericile noastre, vom ajunge curând mai clericali decât bisericile istorice.

Cât despre tradiţie şi traditionalism, repet cuvintele extrem de semnificative ale lui Jaroslav Pelikan din superba sa carte The Vindication of Tradition, pe care mă mir că nimeni nu s-a gândit încă s-o traducă în româneşte (mai ales că autorul s-a convertit la ortodoxie în ultimii ani ai vieţii sale; vezi AICI un articol pe această temă). Poate măcar de data asta mă aude cineva. Cuvintele lui Pelikan sună astfel:

“Tradiţia este credinţa vie a celor morţi.
Tradiţionalismul este credinţa moartă a celor vii.”

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Orthodoxie vs ortodoxie – 7 – Laicii si reforma”

 1. -citatul din Pelikan e de speriat intrucit mi se pare de adevarat.
  -ma tem si eu ca nu se poate face o reforma in ortodoxie…. dar nu ma amestec pt ca nu e ‘zona” mea. Imi pare rau1 In final, ceea ce la om e cu neputintsa … la Dumnezeu…Cred ca rugaciuni pe tema asta a celor din “zona” respectiva ar ajuta.
  -cit ii priveste pe baptisti, grozav ce se potrivesc cele 7 p-cte ale lui JPS. Parca nu s-a schimbat nimic din sec XVII. De-acord si cu regretata clerizalizare sesizata de DM. As putea adauga si profesionalizarea si corporation-arizarea (stiu ca nu exita termenul in romaneste)…Totusi, credintsa-n preotia universala fac ca sansele de corijare la evanghelici sa fie mai mari! In plus, din cind in cind Domnul mai da cite-o trezire prin unele locuri si se mai dreg lucrurile, etc. … apoi pe-alocuri exista “biserici” in biserica…., etc.

  Like

 2. Alex, il cheama Ferenc Visky. Si spune bine ceea ce spune. El insusi fiind pietist, este un bun promotor al acestei corectii a scolasticii protestante.
  Pietismul a promovat, cel putin la inceput, un crestinism holistic si foarte implicat social. Din pacate, in generatiile urmatoare s-a retras de pe scena publica. N-am apucat sa studiez mai atent conditiile si motivele acestei nefericite retrageri (poate tu stii mai bine asta, ca istoric), dar ea, precum si inclinatia spre ‘privatizarea credintei’ sunt responsabile pentru numele nu tocmai bun pe care-l are aceasta idee religioasa in spatiul contemporan.

  Like

 3. intr-una din cartile lui wiski (mai mult ca sigur nu se scrie asa), acesta il mentioneaza pe Jakob Philip Spener ce propunea la 1665 un remediu pentru depopularea si clericalizarea bisericii (la circa 150 de ani de la declansarea reformei!):
  1. Este necesara o cunoastere mai aprofundata a scripurilor,
  2. Trebuie realizata preotia universala,
  3. Invatatura crestina trebuie transpusa in viata de toate zilele,
  4. Este necesara evitarea disputelor religioase,
  5. Trebuie reformat procesul de formare a pastorilor,
  6. Predicile trebuie sa aiba un caracter de trezire spirituala,
  7. Trebuie exercitata disciplina bisericeasca.

  din practica am descoperit ca acest lucru intimpina opozitie, atit in bis bapti cit si in cea penti. in cea penti credinciosii nu inteleg despre ce este vorba pentru ca dimensiunea spirituala a credintei lor este paralela in mare parte cu aceste sapte puncte.
  as putea explica dece daca exista doritori)

  in cea bapti s-au spus atit de multe, incit inca ceva ce seamana cu ce s-a mai spus nu are nici un impact. aici trebuie mai intii demolat puternic si asezata noua fundatie.

  dar poate nici jps nu a avut cea mai buna combinatie de masuri.

  dupa cum ziceai danut, e putin probabil ca cineva va face o reforma in bis ortodoxa din motivele enumerate. cei ce au incercat au sfirsit rau. si in ale noastre e cam tot asa. daca proprietarul; butikului vrea face reforma, daca nu e bine si asa. atentie: reforma nu inseamna schimbare ritmului muzicii, atragerea tinerilor, schimbarea programului de duminica sau altele de genul asta. reforma costa.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: