Orthodoxie vs ortodoxie – 6 – Predicarea

Orthodoxie vs ortodoxie

Pe urmă, aş fi foarte bucuros dacă măcar odată pe lună aş avea parte de o predică demnă de obrazul ortodoxiei şi de tradiţia patristică…

Din păcate, mai toate predicile de calibru mi-a fost dat să le aud in biserici catolice şi în temple protestante. Cuvântările majorităţii preoţilor ortodocşi pe care i-am ascultat până acum fie sunt râncede, fie nu miros a nimic. O limbă de lemn mânuită adesea cu ridicolă vehemenţă, citate de lemn, interpretate după o hermeneutică de lemn, fraze însăilate după reţete de seminar, de cazarmă stătută. Transcrieţi o asemenea cuvântare, puneţi-o lângă o cuvântare a unui ofiţer comunist şi veţi rămâne stupefiaţi de similitudini.. Parcă ar fi extrasă din paginile României mari. De fapt, dacă stăm şi ne gândim bine, Vadim Tudor nu-i decât sinteza perfectă între ortodoxismul păşunist, foarte prezent pe meleagurile mioritice, şi triumfalismul cazon de sorginte sovietică… (p. 24–25)

* * *

Calitatea predicii este una dintre marile probleme ale bisericilor noastre, fie ele ortodoxe ori evanghelice. În perioada comunistă predica a fost descurajată în mod sistematic în bisericile ortodoxe, ceea ce a dus la o degradare a acestei practici apostolice, ea dispărând adesea din cele mai multe biserici, atunci când nu era înlocuită cu o formă de propagandă cvasi politică.

După căderea comunismului predicarea a fost reîncurajată în bisericile ortodoxe. Existenţa unor predicatori de primă mână în ortodoxia românească, precum Patriarhul Daniel sau Mitropolitul Anania de la Cluj, ca să nu menţionăm decât ierarhii, a constituit o încurajare în plus. Cu câteva flori însă nu se face primăvară. Vechea generaţie de preoţi, formată sub comunism, şi adesea îngenuncheată de vechiul regim, este pierdută pentru exerciţiul isagogic. NU acelaşi lucru se întâmplă însă, din fericire, nu tânăra generaţie de preoţi. Unii dintre aceştia, mai ales cei şcoliţi pe lângă biblişti de primă mărime, precum Pr. Vasile Mihoc sau Pr Stelian Tofană, vădesc o foarte bună cunoaştere a Scripturii şi un talent oratoric deosebit. Recent am asistat, împreună cu prietenul meu ortodox american, Dr. Bradley Nassif, la predica din Duminica mironosiţelor, la Biserica Sf. Nicolae Domnesc din Iaşi. Nici eu, nici Brad n-am ascultat de multă vreme o predică atât de consistentă ca cea rostită de Pr. Costin Naclad, parohul acestei biserici.

Predica este, în mod tradiţional, unul dintre punctele forte ale bisericilor evanghelice. Totuşi, în ultimele decenii se observă, din păcate, o scădere îngrijorătoare a calităţii predicării în bisericile noastre. Desigur, situaţia nu este însă atât de gravă cum este, de exemplu, cea din Marea Britanie, unde cu greu poţi auzi o predică decentă între evanghelici. Nu am încă o explicaţie pentru această situaţie şi sunt sigur că unii dintre coreligionarii mei vor contesta că avem de-a face cu o criză în acest domeniu. Oricum ar fi, cred că ar fi de mare folos să avem un studiu serios cu privire la chestiunea dezbătură aici.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Orthodoxie vs ortodoxie – 6 – Predicarea”

 1. De cand judeci tu calitatea predicii ortodoxe?Tu esti doar un eretic si un apostat asa ca nu-ti baga nasul in spiritul ecumenismului si nu mai fi un subtil batjocoritor al celor cu adevarat sfinte.Apropos pt tine ce este cu adevarat sfant?Ti s-a dat nas si acum tu un supid blasfemiator emiti sentinte si cataloghezi preotii.Sa stii ca nici aia pe care ii citezi nu ar trebui sa fie mandri de faptul ca ii citezi.Pt ca un mare predicator era ala care te-ar fi schimbat.Ironia este ca ai un nume jenant de orthodox pe care il necinstesti.Macar schimba-l.Si mai stii ceva neoereticule?Nu mai cocheta cu ortodocsii cand tu esti un pion otravit iar fraierii care te cunosc si te tolereaza iti dau apa la moara.Penibil si trist personaj esti.
  ________
  Multumesc frumos, preacucernice, pentru binevoitorele sfaturi, rostite, fara indoiala cu toata iubirea crestineasca de care sunteti in stare. Dumnezeu sa va rasplateasca din belsug pentru asa marinimie!
  Si, daca cele de aici va smintesc, cautati alte spatiim], mai potrivite pentru fanatismul pravoslavnic pe care-l dovediti.

  Like

 2. Da,predici excelente la catolici,la piaristi,la greco-catolici,o pace serafica in catedrale,sentimentul sacrului,o liniste de inceput de lume.
  De acord ca evanghelicii au multe de invatat de la bisericile traditionale

  Like

 3. Se pot spune multe despre predicile evanghelicilor. Cate ceva a spus Andrei Plesu.

  Exista practica asta (invatata si copiata, cred eu) a strigarii predicii, a apelului la psihic.

  Personal al vrea sa simt si “incomunicabilul tainei”, vorba lui Teofil Stanciu, in predicile (si scrierile) noastre, cu toata pasiunea mea pentru apologetica (sau in virtutea ei).

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: