Un nou academic evanghelic – Dr. Ciprian Terinte

Dr. Ciprian Terinte

Dr. Ciprian Terinte (al patrulea de la stânga la dreapta), alături de Pr. Stelian Tofană,
Dr. John Tipei, IPS Laurenţiu Streza (la stânga fotografiei), plus Pr. Vasile Mihoc
şi Pr. Dumitru Abrudan (la dreapta fotografiei)

Emanuel Conţac anunţă pe blogul său că colegul lui de catedră la Institutul Teologic Penticostal din Bucureşti, Ciprian Terinte a susţinut cu succes şi a primit cum laude, titlul de Doctor în teologie, la Facultatea de teologie ortodoxă “Andrei Şaguna” din cadrul Universităţii “Lucian Blaga” din Sibiu. Sincere felicitări!

Teza sa de doctorat, legată de eclesiologia paulină, a avut titlul Concepţia Sfântului Apostol Pavel despre Biserică, din perspectiva metaforelor sale eclesiologice şi a fost coordonată de Pr. Prof. Dr. Vasile Mihoc, unul dintre cei mai prestigioşi biblişti din România. Alături de Pr Mihoc, comisia de examinare a fost constituită din Pr. Prof. Dr. Stelian Tofană (un fin cunoscător ale teologiei evanghelice şi un adevărat prieten al evanghelicilor din România), IPS Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului şi Pr. Prof. Dr. Dumitru Abrudan.

Desigur, reacţiile fundamentaliştilor penticostali, pentru care obţinerea unei diplome la o şcoală ortodoxă înseamnă trădarea identităţii penticostale de către tânărul doctor în teologie, n-au ezitat să apară. Dumnezeu să-i ierte, că nu ştiu ce fac!

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “Un nou academic evanghelic – Dr. Ciprian Terinte”

 1. Sunteti oripilat? Inseamna ca n-ati intilnit niciodata un crestin ortodox autentic, sau n-ati avut ochi sa-i vedeti, din pricina prejudecatilor sectare.
  In al doilea rind, a judeca o intreaga comunitate eclesiala prin prisma exclusiva a unei experiente particulare este dovada de ignoranta, nu de intelepciune.

  Like

 2. sunt oripilat sa vad aceste comentarii de catre anumite persoane in acest blog..hmmm..despre mine va pot spune ca din momentul din care am devenit crestin , domnul isus hristos a facut minuni..asta s-a intamplat in United Kindom in urma cu 6 luni ..viatza mea a luat o intorsatura pozitiva din orice punct de vedere…intrebari.1).de ce biserica ortodoxa nu a reusit sa faca aceasta schimbare pentru mine ???2)de ce de cate ori intram in biserica ortodoxa din tara mi se parea foarte plictisitor mesajul preotului ? deci va rog din suflet nu confundatzi predicarea expozitiva care este pe intelesul tuturor si care are efecte benefice cu religia..dumnezeu sa va binecuvanteze!

  Like

 3. Dgara domnule ‘Pur si simplu’,
  Ma bucur ca ati recunoscut agresivitatea dvs., voluntara sau nu, impotriva domnului Doru Radu (care, a propos, daca cititi acest blog, veti vedea ca este de cele mai multe ori pe pozitii diferite de ale mele), asa cum sunt si eu gata sa recunosc asprimea limbajului meu. Cu o amendare insa. Daca cititi atent ceea ce am scris, veti intelege ca atunci cind am vorbit de ‘gunoaie’, m-am referit nu la oameni, ci la grosolania si la lasitatea care se raspindesc ca o pecingine (sau, daca doriti, ca SIDA) in bisericile noastre. Faptul ca unii dintre noi suntem influentati de acestea ar trebui sa ne ingrijoreze, nu sa ne faca a ne autojustifica. Vorba aceea, ‘cine se scuza, se acuza’ (acest lucru este valabil si pentru mine, si pentru dvs.)
  In ce privetse decizia de a vizita sau nu, ori de a comenta pe acest blog, ea va apartine in intregime si oricine respecta regulile lui este binevenit, indiferent daca este pentru sau impotriva ideilor promovate aici.
  Cind despte domnul Ioan Pop, el a plecat demult de pe aceste ‘meleaguri’ si va asigur ca nu-i duce nimeni lipsa.

  Like

 4. Nu cred ca l-am injurat pe Dl Radu ci am dat dovada de putin “umor involuntar” , recunosc ca probabil a fost cu tenta agresiva.
  Nu l-am injurat!(vezi gunoi, Sida,) ci doar l-am COMPARAT.Si ar fi trebuit sa fie onorat ca l-am pus pt o clipa sa lupte la categoria supergreilor(Dorz,Tutea).

  Lui Hristos i-au spus ca are drak, eu am vb de likurici(animalushul ala dupa care alearga copii prin iarba seara)S-a simtit ofensat pentru asta?Scuze!

  Cat despre continuarea dvoastra:
  “Ma intreb cun de s-au adunat in bisericile noastre asemenea gunoaie……sida spirituala…”

  Este contrastant cu TOT ce ati scris l-a inceput.

  Imi cer scuze pentru tulburarea pe care v-a creat-o cuvintele mele, fapt ce va impins sa folositi un limbaj abject. Va anunt ca acest mic incident nu ma va oprii sa poposesc incontinuare la dvoastra acasa(pe blog) si va promit ca nu am sa mai iau de prietenii dvoastra, ci am sa-i las sa vorbesca a…

  P.S.

  Nu am nimica in comun cu persoana care va hartuieste pe acest blog, numitul I.P., si va spun inca o data ca imi cer scuze si va marturisesc ca citesc cu placere postarile dvoastra.

  Like

 5. Dl Doru Radu citind ce ati scris nu ma pot abtin sa nu spun: […]
  ____________

  Imi pare rau dar am fost nevoit sa sterg restul acestui mesaj, pentru ca nu pot gazdui pe acest blog atacuri la persoana in stilul deja consacrat de Ioan Pop. Exista destule locuri in care pocaitii se pot injura intre ei. Persona nu este acel loc.
  In plus, repet, pentru a nu stiu cita oara, si eu si domnul Doru Radu scriem ceea ce scriem, bine sau rau, sub numele noastre adevarate.
  Daca cineva este in dezacord cu ceea ce spunem, este liber sa afirme acest lucru, cu argumente daca se poate. Iar daca critica este violenta, excesiva sau la limita injuriei, atunci ma astept cel putin ca cel ce o formuleaza sa aiba curajul barbatesc si crestinesc de a semna in clar.
  Acest blog este alergic la lasitate si badaranie, inclusiv, sau mai ales, in versiunile ‘pocaite’ ale acestora. Ma intreb cun de s-au adunat in bisericile noastre asemenea ‘gunoaie’. Ele ar fi trebuit sa fie rejectate automat de sistemul nostru imunitar. Sau am fost afectati cumva de un soi de SIDA spirituala si nu mai putem deosebi disputa de idei de atacul plin de nesimtire la demnitatea celor care gindesc altfel decit noi?

  Like

 6. vaisamar;
  Suneti tinar; sper sa gustati o intimplare c-un umor involuntar.
  Imediat dupa Revolutie, o foarte dinamica si conservatoare biserica penticostala din Arad a organizat o evanghelizare la Palatul Cultural c-un misionar…francez. Au anuntsat in ziar si s-au trezit ca n-au decit traducatori de engleza. O delegatie m-a rugat insistent sa traduc. Mi-a fost frica, NU pt ca eram ordinat prezbiter dupa baptisti, ci pt ca si putina terminologia religioasa ce-o stiam era in engleza. Cum o sa ma descurc? M-au rugat sa nu le ruinez evanghelizarea. Am acceptat cu groaza, dar nu mi-am putut stapini o ironie: “e totsusi ciudat ca la dumneavoastra mai totsi vorbesc in limbi si apelati la unul fara daruri ca sa traduca”… n-au gustat prea tare replica mea, dar altul mai bun n-aveau. Am acceptat fara recompensa din dorintsa de-a sprijini Lucrarea Domnului indiferent de ce grupare se facea si din simpatie pt pastorul lor, un om vorbit de bine.
  Cu chiu cu vai am tradus; la sfirsit, am intermediat rugaciunile pt primirea darului Duhului. M-am rugat cu disperare in sinea mea: ”Doamne asculta teologia lor si nu pe-a mea; nu vreau sa stau in calea binecuvintarilor Tale pt acesti oameni sinceri; poate eu sunt cel gresit”…
  Biserica aceea-i azi o prezentsa puternica in Aradul evanghelic…
  Concluzia: daca e-atit de greu pt un pirlit de translator – care –si are si el convingerile sale – cit de greu o fi pt pastori, episcopi, teologi? A avea convingeri nu-i chiar fundamentalism. Iar uneori ajuta si relatiile personale + o personalitate placuta (ma refer la pastorul penticostal).
  Ma bucur ca lucrurile s-au mai schimbat! Aveti toata simpatia mea!
  PS: printre traducerile mele am ajuns sa traduc si in biserica d-lui Tipei din Arad, probabil tatal teologului de mai sus (poate fi si coincidentsa). Dimensiunile miscarii evanghelice romane sunt totusi sufocante, iar pretentiile mari.

  Like

 7. Rectorul ITP John Tipei a fost parte dintr-o comisie, dar la Institutul Teologic Protestant. Într-adevăr, nu cred că ortodocşii ar permite unui protestant să fie parte dintr-o comisie a lor.

  Da, era o vreme… Era o vreme cand multe se faceau si se desfaceau. Acum sunt vremuri un pic altfel.
  ___________

  Nu se stie niciodata, Manu. Pentru asta insa este nevoie sa trecem de la injuraturi antiortodoxe la a le mai citi cartile. Pe acelea care merita, caci au si maculatura de doi lei cit incape.

  Like

 8. Ar fi fost o leaca de minune sa fi facut parte din comisie si un penticostal. O minune care ne-ar fi bucurat. Si in fotografie e o minune…Pe fundamentalistii penti nu i-as condamna atit de tare. Era o vreme cind crediciosi sinceri din aceasta confesiune nici nu intrau intr-o bis. ortodoxa. Nu poti sa cultivi oamenilor duminica de duminica ideea ca credintsa lor e cea adevarata si sa le ceri loialitate doctrinara si apoi sa te-astepti ca ei sa zica: pai nu-i chiar asa! Chiar daca scopul predicilor nu-i incrincenarea ideologica, urmarind intarirea convingerilor, predicile vor conduce la o rezerva macar fatsa de altii. Mai ales ca in mare parte crediciosii penticostali nu cred ca cei ce nu manifesta “semne” au Duhul Sfint. Iar daca nu-L au e bai mare! Fundamentalismul a devenit un bau bau ce ignora orice background bun sau rau. Ce-ar fi sa-l definim, totusi!

  Like

 9. O precizare: Dr. John Tipei n-a fost parte din comisie. Fotografia induce în eroare. Mi-a scăpat din vedere să precizez asta. Un membru al comisiei (pr. prof. ortodox) n-a putut veni, fiindcă a fost bolnav.
  _______________

  OK. Am sa fac corectura.

  Like

 10. Un anume “tovarăş”, care se semnează “Cristian”, dar de fapt este acel ubicuu şi lunecos Ioan Pop (cine oare îi mai poate ţine rîndul falselor nume sub care umple spaţiul virtual cu elucubraţiile lui) încearcă să-şi plaseze şi aici producţiile îndoielnice ale minţii sale tulburi. Îi spun şi pe această cale că nu este binevenit aici. Îl invit să ne caute (sau, mai bine, să se caute) în altă parte.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: