Studentii si evanghelicii – noile arme americane?

LePost

Super site-ul francez Le Post publica ăn data de 9 mai 2009 un foarte interesant articol intitulat “Nouvelles “armes” américaines: Les étudiants, et les évangéliques!“. Articolul, care evidenţiază multe dintre obsesiile paranoice ale stângii franceze cu privire la to ceea ce vine din America, nu este lipsit totuşi de adevăr, chiar dacă multe dintre lucrurile pe care le rosteşte sunt confuze şi de o subiectivitate strigătoare la cer (este vorba de spaţiul francez, deci nici nu se putea altfel).

Autoarea, cu numele de blogger Eva R-sistons, se prezintă astfel:

Journaliste-écrivain. Mes blogs, liste en dessous. Divorcée, 3 enfants adultes (2G, 1F), franco-russe, vit à la frontière espagnole. Etudes littéraires, Sorbonne, licence lettres modernes… Diplômée Ecole Supérieure Journalisme Carrière notamment à l’ex ORTF. Presse écrite, radio, TV. Journal parlé et télé, animatrice, chroniqueur, reporter, productrice documents TV Passions : La vie ! L’Espagne, les sports (voile, marche, vélo, jeux ballons, ping-pong, etc), aime animaux, la danse (pasos, valses, tangos, rythmes…), la musique (opéras, musique classique et légère, musique du monde..), les Arts, les engagements humanitaires, la politique et la géo-politique, les blogs, les voyages etc etc Gaullienne de gauche. Humaniste, citoyenne du monde, universaliste, croyante ouverte, femme de paix, engagée contre le libéralisme financier, les guerres, les communautarismes, la désinformation, le choc de civilisations.

Vă invit să citiţi acest text, ca un exerciţiu de pluralims, pentru a înţelege felul în care riscă să fie interpretate cele mai bine intenţionate eforturi ale noastre de-l mărturisi pe Cristos. ESte, de asemenea, o bună ocazie de a ne întzreba dacă nu cumva, împreună cu Evanghelie, promovam şi altceva, incompatibil cu aceasta, cum ar fi hainele culturale în care s-a îmbrăcat ea într-o anumită societate. Vă doresc o lectură iluminatoare.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

5 thoughts on “Studentii si evanghelicii – noile arme americane?”

 1. SUA , e departe de a avea un regim perfect, da urmareste doar interesele companiilor sale, da incearca sa submineze regimurile care ii sunt impotriva. Dar oare ,,favoritii” ei nu fac la fel. Parca Rusia si Venezuela nu fac aceleasi lucruri pt. companiile lor, cu aceleasi arme.

  Like

 2. Domnisoara uita ca acesti agenti ai imperialismului american, fac acte caritabile , ajuta oamenii in nevoie , salveaza vieti. In timp ce regimurile ,,alese democratic” produc suferinta propriilor cetateni.
  Poate ca au fost alese democratic dar nu se comporta democratic. E interesant cum trece de usor peste abuzurile ,,democratice” ale acestor regimuri. Oare executarea in strada a membrilor Fatah de catre luptatorii Hamas , e democratica.

  Like

 3. Nu prea am inteles care e legatura dintre evanghelici si planurile de hegemonie mondiala ale Washingtonului. Adica cum activitatile misionare ale evanghelicilor sunt o modalitate de a extinde influenta americana. Mi se pare exagerat si neconform cu realitatea. Dar cum spunea Pavel , evanghelia e o nebunie. Si intr-un fel asa e , ce om normal la cap ar merge departe de casa sa vorbeasca despre un om care a trait acum 2000 de ani si sa incerce sa convinga pe toata lumea ca acest om a fost fiul lui Dumnezeu , care a murit si inviat. Atitudinea ei vizavi de evanghelici imi aduce aminte de cea a comunistilor din Romania . Si ei ii acuzau pe evanghelici ca sunt unelte ale imperialismului american, si misionarii americani veniti in Romania erau spioni, ca ce alt motiv ar avea sa aduca biblii si literatura religioasa in Romania decat ca sa distruga regimul comunist si sa dea apoi tara pe mana maleficilor de capitalisti.

  Like

 4. Asa mi se pare si mie. Dar asta nu inseamna ca tot ce spune este o prostie, cu tot extremismul si prejudecatile ei sectare (ma refer la ‘secta’comunista).

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: