O aventura afghana – 4 – Cateva date generale

Înainte de a merge mai departe cu povestirea, cred că este bine să vă dau câteva date despre această ţară, despre care se ştie destul de puţin la noi. Sursa principală este CIA World Factbook. Cu toată alergia mea la serviciile secrete, când vine vorba de date vrednice de încredere, CIA-ul este de neegalat. N-au ştiut ei de Nine Eleven şi de absenţa armelor de ucidere in masa în Iraq, dar când ştiu ceva. Ştiu bine. Iată, deci câteva date.

Afghanistanul are o suprafaţă de circa trei ori mai mare decât România şi o populaţie de peste 33 de milioane de locuitori, majoritatea fiind pashtun şi tadjici, alături de un număr de minorităţi.

Sub raport politic, ţara este o republică islamică. A avut o istorie frământată, fiind multă vreme sub mandat britanic. După obţinerea independenţei şi o scurtă perioadă democratică, a fost ocupat de trupele sovietice din 1979 până în 1989. Talibanii (o mişcare islamistă fundamentalistă) au ajuns la putere în 1996 şi au fost înlăturaţi în 2001, în urma ocupării Afghanistanului de către forţele aliate conduse de Statele Unite, ca răspuns la atacurile teroriste din 11 septembrie.

Ahmad Shah Massoud

Eroul naţional afghan este Ahmad Shah Massoud, cel mai important lider al luptei împotriva ocupaţiei soivietice şi apoi împotriva regimului taliban. A murit la 9 septembrie 2001, în urma unui atac sinucigaş, cu doar două zile înaintea atacului asupra turnurilor gemene din New York. Găsiţi AICI un interesant articol despre el din National Geographic.

După alegerile prezidenţiale din 2005 şi parlamentare din 2005, regimul lui Hamid Karzai, a încercat, fără succes. Pacificarea ţării. În preajma noilor alegeri prezidenţiale din vara acestui an, talibanii sunt în ofensivă şi riscă să răstoarne guvernul ales democratic, pentru a impune un sistem islamic radical. Tocmai de aceea atenţia noii administraţii americane se îndreaptă acum cu predilecţie spre această ţară.

Suprafaţa acestei ţări este acoperită în cea mai mare parte cu munţi sterpi şi greu accesibili, cel mai înalt vârf fiind aproape de 7.500m înălţime. Din pricina războiului civil care durează de peste 30 de ani, Afghanistanul este una dintre cele mai sărace ţări ale lumii, cu un nivel de educaţie al populaţiei sub orice limită (72% din populaţie este analfabetă), ceea ce îi face pe afghani foarte uşor de manipulat de către talibani şi liderii militari tribali, care controlează cea mai mare parte a celor 34 de provincii ale ţării.

Producţia de opiu şi contrabanda cu acest drog către Europa şi America este principala sursă economică a populaţiei. Încercarea de a lichida recoltele de mac şi de cânepă sau de a le înlocui cu producţia de şofran n-au dat nici un fel de rezultate. Rata şomajului este de circa 40%. Afghanistanul nu are rezerve de petrol, dar are gaze naturale, insuficient exploatate. Electricitatea este strict raţionalizată şi întreruperile de curent sunt mult mai lungi şi mai dese decât cele de la noi din vremea comunismului. Nici o casă ori instituţie nu poate supravieţui fără un generator serios.

Graniţa cu Pakistanul este reprezentată de mulţi greu accesibili ce asigură ascunzători greu de detectat pentru forţele talibane, care acţionează nestingherit de ambele părţi ale frontierei, adeseori cu acordul tacit al armatei pakistaneze, ceea ce complică enorm situaţia în zonă şi face ca problema Afghanistanului să poată fi rezolvată decât „la pachet“ cu aceea a Pakistanului. Tocmai de aceea Richard Holbrook, trimisul special al preşedintelui Statelor Unite în zonă răspunde de ambele state. El are acolo o sarcină mult mai dificilă decât cea pe care a avut-o în timpul războiului din Balcani şi începutul a fost extrem de ezitant şi cu greşeli care ar fi putut fi uşor evitate. Să sperăm că va învăţa repede cu stau lucrurile acolo şi că va avea acolo cel puţin succesul din Iugoslavia, atâta cât a fost.

Pentru o listă de site-uri web cu informaţii despre Afghanistan căutaţi AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: