Augustin Ioan despre arhitectura evanghelica – Update!

augustin_ioan

Domnul Conf. univ. dr. Augustin Ioan este arhitect si unul dintre putinii oameni de cultura din Romania care sunt preocupati de filosofia si teologia arhitecturii (un alt exemplu este domnul Petre Guran, care se apropie de acest domeniu dinspre teologie).

Intr.un numar recent din revista Dilema veche, domnul Augustin discuta problema arhitecturii evanghelice (daca nu cumva aceasta sintagma este un oximoron). Textul publicat reprezinta un fragment din eseul cu care autorul contribuie la proiectul Omul evanghelic, ce va fi publicat cindva in cursul acestui an.

Va invit sa cititi acest text, in anticiparea volumului aflat in pregatire sub coordonarea Societatii Academice a Romanilor Evanghelici.

Update

Un al doilea text al domnului Augustin, pe aceasta tema, poate fi gasit AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Augustin Ioan despre arhitectura evanghelica – Update!”

 1. As indrazni sa il adaug la acest demers pe arhitectul Gheorghe Petrescu, pasionat de aceeasi abordare crestina a arhitecturii, care are in portfolio un numar impresionant de biserici construite in Romania dupa proiectele sale in timpul comunismului. Actualmente cetatean american, arhitectul Petrescu a lucrat in Romania, iar din 1988 in Germania, inainte de a se muta in Statele Unite ale Americii, unde s-a specializat in arhitectura skyscraper (zgarie-nori). Cel mai recent proiect al sau, Boston Tower, include si o capela la unul din cele mai inalte nivele ale turnului. Iar in faza de proiect se afla Universitatea Martin Luther, in statul PA. Incurajeaza prin articolele pe care le publica popularizarea conceptiei arhitecturale crestine.

  Like

 2. Arhitectura, ca orice expresie artistica, este o reflectie a lumii interioare, a convingerilor si a ideilor. Analiza profesionista a d-lui Augustin Ioan asupra arhitecturii romanesti, in speta cea evanghelica, nu face decat sa arate carentele teologiei evanghelice care se regaseste in aceasta arhitectura. ARHITECTURA NU POATE FI MAI BUNA DECAT TEOLOGIA CARE O INSPIRA!!!

  Like

  1. Dar poate fi mai proasta. Uita-te la prostul gust care caracterizeaza cele mai multe dintre constructiile eclesiale ortdoxe de dupa 1989.

   Like

 3. cum e teologia? catedrala mintuirii neamului? unde s-a mai pomenit in ortodoxie sa fie un neam mintuit prin constructii? in socialism sau in egiptul exodului! traim in romania si asta le ia tot timpul (lor nu mie!)
  ___________

  Draga Alex,
  Nici eu nu ma dau in vint dupa acest concept. In curind voi transcrie opiniile lui Cristi Badilita despre aceasta.
  Cred insa ca responsabilitatea noastra este sa fim criti in primul rind fata de propria traditie, asa cum si facem. Datoria de critica cele criticabile din ortodoxie, este in primul rind a ortodocsilor.
  Altfel riscam sa ne porcim reciproc (sport in care si unii si altii avem traditii ‘venerabile’).

  Like

 4. probabil ca ar fi interesant si un studiu sociologic referitor la arhitectura evanghelicilor. intimplator am aflat ca interiorul ‘acelei’ biserici din oradea care contrasteaza cu modernul sau exterior s-a datorat unul lider de opinie, mai in virsta, ce si-a asumat alegerea respectiva pe gustul virstei sale. aceasta a generat ochi intorsi peste cap la virf unde gusturile eram mai rafinate. dar e adevarat, interiorul, cu exceptia vopselei de ulei ce lipseste, este aidoma majoritatii cinematografelor proletare din anii 50-60.

  apoi al doilea caz cu mascarea cu diferite elemente a formelor existente, un alt caz era al unei biserici din arad, la care s-a facut ceva ca sa ii dea un pic de ‘inaltime’. in domeniu spiritual insa i s-a dat un picaj accentuat. tot liderii au stiut mai bine ce a trebuit.

  deloc remarcat faptul ca multe dintre cladirile de intilnire a bisericilor din satele transilvane sunt tributare secolului 19 cind au aparut constructii dupa model maghiar si german.

  personal as opta pentru o biserica romaneasca evanghelica cu un spatiu mai sacru (de ce nu si cu icoane) in care sa nu domine albul orbitor al iconoclasmului reformist.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s