Ortodoxie si evanghelism – Coperta a doua

ortodoxie-si-evanghelism1

S-au scris multe cărţi cu privire la Biserica Ortodoxă, acoperind toate aspectele legate de credinţă şi viaţă. Bisericile evanghelice au fost analizate, cuantificate şi descrise în numeroase publicaţii. Evanghelicii redescoperă valoarea patristicii, care stă la baza tradiţiei ortodoxe. Există cărţi care răspund obiecţiilor evanghelice faţă de Biserica Ortodoxă şi altele care înregistrează date despre călătoria protestanţilor înspre ortodoxie. Există câteva dialoguri publicate între ortodocşi şi celelalte tradiţii creştine. Cu toate acestea, ceea ce lipseşte este un volum care să aducă împreună apărători ai fiecărei poziţii pentru o interacţiune reciprocă. În această carte, fiecare autor a scris un capitol despre propria lui perspectivă cu privire la compatibilitatea evanghelismului cu ortodoxia. Fiecare capitol este urmat de reacţii ale celorlalţi autori la opinia autorului respectiv şi apoi răspunsul acestuia din urmă la reacţiile lor. Acest schimb de perspective face posibilă atingerea unui nivel mai adânc al discuţiei teologice.

Ceea ce face ca această interacţiune să fie cu adevărat interesantă este faptul că autorii sunt personali în scrierile lor. Unul dintre aceştia a crescut în Biserica Ortodoxă, a fost convertit la o cruciadă a lui Billy Graham, a studiat în seminarii evanghelice şi ortodoxe şi este acum diacon ortodox. Doi dintre autori s-au convertit, părăsind tradiţia părinţilor lor. Unul dintre aceştia, crescut într-un mediu evanghelic, a devenit ulterior preot ortodox. Celălalt s-a născut ortodox şi s-a convertit la evanghelici în timp ce studia într-o universitate.

Dar aceasta este o carte teologică şi pentru că autorii, care au cu toţii studii teologice, au adus argumente solide pentru convingerile lor. Dacă sunteţi în căutarea unor argumente teologice care să susţină fiecare poziţie, nu veţi fi dezamăgiţi.

James J. Stamoolis

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s