Obama – catre o lume fara arme nucleare – UPDATE

barack_obama2

Într-un discurs susţinut astăzi în faţa unei mulţimi  de mii de oameni în piaţa Castelului de la Praga, Preşedintele Obama a chemat comunitatea mondială la o lume fără arme nucleare. El a adăugat că Statele Unite au “responsabilitatea morală” de a deschide drumul către acest ideal, dar fiind că este singura naţiune care le-a folosit până în prezent.

Obama a avertizat împotriva oricărei naivităţi cu privire la acest subiect şi a subliniat că acest ideal nu va fi atins probabil în timpul vieţii lui. El rămâne însă, oricum, un ţel a cărui realizare se merită a fi urmărită. (Citiţi AICI textul integral al discursului.)

Preşedintele îşi împlineşte astfel promisiunea făcută în mai multe rânduri în cursul campaniei electorale americane.

Desigur, acest discurs pacifist nu are cum să bucure pe vulturii politicii agresive duse până nu demult de neoconservatorii americani, cu susţinerea necondiţionată şi entuziastă a Dreptei Religioase americane. Ce legătură are acest soi de militarism cu Evanghelia păcii predicată de Isus Cristos continuă să fie o enigmă pentru mine.

NOU! Cititi AICI un articol Associated Baptist Press despre sustinerea nenuclearizarii de catre un  numar de tineri teologi evanghelici.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

16 thoughts on “Obama – catre o lume fara arme nucleare – UPDATE”

 1. Fie sa se-ajunga la asa ceva…dar idealul acesta este utopic si ma indoiesc ca este altceva decit propaganda ori naivitate;mai degraba prima. China este la ora actuala intr-un proces mult mai accelerat de nuclearizare decit se crede. In plus n-are nici-un acord de reducere cu nimeni. ..Ooops, am uitat de acordurile lor cu Coreea de Nord, Pakistan si Iran. Iar rusii cu Putsin petrol sa-u apropiat de reducerea focoaseleor nucleare tot mai tare.
  Discursuri frumoase si Much ado for nothing.

  PS- lansarea recenta de rachete din partea lui Kim Ir Sen jr. rasplatita cu vorbe goale la ONU fara riposta militara americano-japoneza spune mult. (La riposta ma refer la doborirea rachetei cu pricina si nu la bombardarea Pheninaului).

  Like

 2. Discursul pacifist nu-mi da bucurie evanghelica pt ca este doar un mod de-a ne arata “ocupatsi” cu bune intentsii si nimic altceva. Sunt convins ca nu credeti ca China le dezvolta -cu o viteza demna de respect- cu singurul scop de-a le fi distrus ulterior, dupa ce va fi cheltuit citeva miliarde si va fi semnat acordurile de reducere. .Totul mi se pare apa de ploaie…

  Like

 3. I agree.
  Vedetis dvs. si eu suflu in iaurt… precum dvs. Obama merge la vara la Moscova; protocolul spune ca musai sa gaseasca ceva comun. Altfel nu merita banii… si cum cu scutul anti racheta cu Iranul & Coreea, ori cu NATO spre est nu gasim nimic genial de facut ramine distrugerea (care s-a inceput de mult) a armelor din generatia veche, ruginite si depasite tehnologic… Daca va da satisfactie ma bucur pt dvs. Pt mine-s slogane vechi.
  In plus ma sperie altceva: “Obama said that one of the great strengths of the United States” is that it does not consider itself “a Christian nation or a Jewish nation or a Muslim nation. We consider ourselves a nation of citizens who are bound by ideals and a set of values. I think modern Turkey was founded with a similar set of principles.” Intr-adevar Turcia nu se considera musulmana-avind acelasi set de principii; in plus, Obama o declara medel pt lume. Oare de ce s-or fi scarpinind frantsuzii in cap si nu modelul turc vor in UE… Sper ca crestinii din Turcia sa gaseasca viatsa cit mai buna in acesta tsara model… Interesant e ca pe linga atita pacifism si intselegere la Mr. Preident, noi Evanghelicii parem agresivi. Well, well, minunate vremuri traim ,cum zicea Dan Desliu.

  Like

  1. Cred ca ceea ce faceti este sa puneti cuvinte in gura lui Obama si asta nu este onest din punct de vedere intelkectual. Obama nu a dat Turcia drept exemplu de democratie, ci a accentual statutul ei de stat secular.
   In rest, noi evanghelicii nu ‘parem’ agresivi, ci chiar suntem. Ceva a devenit pervertit in evanghelia noastra si astfel, din Evanghelia pacii’ a devenit, vorba lui Pavel, ‘o alta evanghelie’, sau, mai pcecis, o ideologie, cea a neoconservatorilor.
   Repet, prin felul in care argumentati nu faceti decit sa justificati ca am avut dreptate in afirmatia din fenalul acestui post.

   Like

  2. Cred ca ceea ce faceti este sa puneti cuvinte in gura lui Obama si asta nu este onest din punct de vedere intelkectual. Obama nu a dat Turcia drept exemplu de democratie, ci a accentual statutul ei de stat secular.
   In rest, noi evanghelicii nu ‘parem’ agresivi, ci chiar suntem. Ceva a devenit pervertit in evanghelia noastra si astfel, din Evanghelia pacii’ a devenit, vorba lui Pavel, ‘o alta evanghelie’, sau, mai pcecis, o ideologie, cea a neoconservatorilor.
   Repet, prin felul in care argumentati nu faceti decit sa justificati ca am avut dreptate in afirmatia din fenalul acestui post.

   Like

 4. Obama nu e prost (nici geniu)> Discursul sau are o anumita subtilitate ca sa se poata apara in fatsa republicanilor de-acasa si sa dea apa la moara la islamistilor din Turcia/Orient…de-asta a fost creat [Obama] in laboratoarele democratsilor, avind radacini islamice… Acestora si restului lumii, inclusiv entuziastilor europeni, Barack le-a transmis un mesaj clar: voi suntetsi bine, noi trebuie sa ne schimbam… Nimic din vechile presiuni pt persecutati, democratie, etc… America nu mai e teocratsie (inteleasa gresit de evanghelici) in schimb dvs. putetsi ramine republici islamice ca noi va intselegem…Raminind la bombe. ..STARR I si II si alte initsiative n-au fact mare isprava. Clinton s-a batut pe piept ca a schimbat cu chinezii directia rachetelor..toate astea-s paleative care trebuie sa arate un asa numit proges si sa spele obrazurile subtsiri… nimic de fond! Evanghelia isi propune sa schimbe oamenii; politica asta nu va schimba nimic in bine, opinie personala…

  Like

  1. Eu sunt gata sa lupt nu numai pentru dreptul meu de a avea o opinie, ci si pentru dreptul dvs. de a avea o opinie diferita de a mea, indiferent daca acestea sunt corecte sau nu. Aceasta este, cred eu, esenta democratiei pluraliste.

   Si mai sunt gata sa lupt pentru dreptul meu de a nu ceda ispitei scenariilor oculte si malefice care, zice-se, ar conduce lumea (de parca diavolul si nu Cristos ar fi pe tron).

   Like

 5. Sperantsa mea este sa ‘inspir’ teologi care sa nu se “rusineze” ca-s cretini in spatiu public inclusiv politic. Adica: ei sa incurajeze bisericile -evanghelice in cazul asta- si sa creeze o opinie de masa ca nu trebuie sa ne cerem scuze ca suntem tsari ,dpdv cultura,l crestine cu populatie majoritar cerestina si ca pe baza perceptelor moral-sociale evanghelice putem construi societati deocratice-prospere in care cei de alta religie pot sa se-nchine liberi, sa acceada la functiile publice cele mai inalte si la propietati/businessuri nerestrictiv, etc. FArA sa ne tot cerem scuze ca din greseala mai avem SI apucaturi crestine. Chestia asta si la ONU si pe fasta.. Din pacate se alege remorcarea la politici polpulist-stingiste… America pierde in influentsa mondiala. Din pacate nu Europa cistiga.. Presa de stinga din SUA incearca sa ne explice ca noi neocon n-am intseles ca traim intr-o lume post-America si ca Obama nu trebuie acuzat ca o cultiva… Asta-i problema noastra; el a fost ales presedintele SUA si nu Mesia mondial cum se crede.
  Cine-i pe tron.? Cristor, dar D-le DM, dar stapinitorul acestei lumi este Satan…ceea ce da loc la multe scenarii..
  PS_ din motive de graba am aparut ca Dorin (numele meu oficial) dar sunt aceasi persoana cu Doru RADU. Multsumesc pt atentsie.

  Like

 6. Zambesc cand citesc comentariile tale (destul de lungi) Doru Radu.

  Locuiesc aici in State si vreau doar sa precizez ca afirmatiile pe care le faci sunt de natura conspirativa (fara substanta in realitate, in afara de bucati luate de ici de colo si peticite ca sa dea senzatie de o anumita coerenta).

  Ai fost prea expresiv si ai lasat sa se simta inclinatiile tale de dreapta extrema (politic vorbind) si fundamentaliste (d.p.d.v. religios).

  Oare cere prea mult Danut sa dorim pacea si binele comun in lumea in care traim? Oare trebuie sa fim atat de fatalisti si pesimisti incat sa renuntam la aceste idealuri? Modelul american este bine cunoscut in lume, deci nu trebuie sa ne dam cu caramida in piept cand ne aflam la masa mondiala, ci dimpotriva umilinta si inaltarea altora sunt trasaturi de caracter mult mai puternice (cu impact mai mare) decat impunerea proprie si atitudinea “eu sunt cel mai tare in parcare” deci trebuie sa faca toti ce fac eu. Nu este asta o pozitie mai aproape de principiile crestine?

  Trebuie sa ne re-evaluam in continuu teologia din care izvorasc atitudinile noastre economice, politice, eclesiale s.a.m.d.

  Like

  1. Draga Florin, domnul Radu cred ca poate sa-ti fie tata. De aceea, orice ati discuta, si orice opinie, pentru sau contra, ai exprima, cred ca este mai elegant sa folosesti pronumele de politete. Doar o sugestie. Daca el iti permite sa va tutuiti, asta e altceva, dar nu cred ca s-a intimplat inca asta. Cel putin facem noi, romanii. Si cred ca obiceiul acesta bun merita pastrat si peste ocean. Iarta-mi, te rog, mustrarea. Am facut-o ca unui fiu.

   Like

 7. Stimate Florin:
  Scuze pt comentarii lungi si incoerente.. Subiectul acesta-i greu nu doar pt Obama…
  -putetsi sa va adresatsi mie cum doriti; tineretea dvs. ma onoreaza.
  Problema-i in primul rind teologica: omul NU se naste bun/neutru cum cred umanistii/Obama, ci pacatos- chiar daca nu credeti in total depravation. Ce i-ar face pe oameni dintr-odata buni la nivel national/mondial ca sa renuntse la arme? Ce i-ar putea face sa renuntse la pacatosenia lor funciara? Sunt econominst si nu teolog. Pot sa va spun (desi stitsi) ca resursele scad vertiginous iar populatia creste veritiginos. Criza de resurse (inclusiv apa sau spatiu), de alimente, energie, finantse este acuta pe zone geopolitice intinse… Previziunile futurologice sunt ca dimpotriva relatiile mondiale le vor acutiza si tsarile isi vor apara cu dintsii resursele.. Ca economist: daca criza mondiala nu se rezolva curind vom asista la al III-lea razboi mondial… State mari implodeaza (Mexic/Pakistan) din varii motive.. Credeti daca vreti intr-un viitor roz. Nu cred ca Scriptura va da motive-indiferent de escatologia ce-o acceptati ..Economistii cred ca sunt solutii dar trebuie eforturi/resurse mult mai mari. Ei sunt carturarii cei mai sceptici cu global warming. Ei spun ca niciodata nu s-au risipit sume/resurse atit de mari pt probleme ipoteice cu efecte probabil zero (influentsare efectiva a climei globale) folosind solutii, neincercate de nimeni , asa cum se face astazi detrunindu-se resurse de la crize ce-ar putea fi controlabile…. (Banii se risipesc si pe arme+razboiul stelelor)… Ce i-ar face pe oameni sa se schimbe? Frica? Sunt numai 2 care-i pot uni pe oameni: Cristos, de buna voie si Anticrist, cu fortsa… Fisti optimist daca vretsi, dar problema e ca omeneirea fara D-zeu n-are solutii!! ..Secretarul apararii, Gates, spunea ieri ca viitorul razboiului (are viitor?) va fi trupe mici sustinute de la distantsa de rachete balistice. Hmm, de ce l-o fi contrazicnd pe Obama? Ce-a urmarit Obama? Pt mine nu—i important daca-i sincer ori ba. Pe linga politica, cred ca el face ce cred socilogii umanisti: din cind in cind oamenilor trebuie sa li se dea cite un ideal frumos ca sa nu se panicheze si sa li se para ca sunt solutii si ei sunt parte la solutii. Asa au aparut initiative precum: sa facem dragoste si nu razboi, sa stingem becu’ de ziua Pamintului, sau propunerea de mai sus. Singurul effect este cite un concert la Londra, televizat si internetizat pe mapamond. Atit! Si eu m-am amuzat; dar de Obama nu de dvs. imagindu-mi cum se vor grabi rusii sa-si distruga armele nucleare…V-aduceti aminte de cinismu’ cu care au stins gazu’ tocma’ de Anu’ Nou cind in Ucraina crapau pietrele de frig? N-au putut astepta o saptamina?.. Ce i-ar face sa se schimbe? Poate ar trebui sa mai reflectati la natura umana neregenerata. Sigur, ca virsta ma face mai sceptic, dar exemple va pot da cu duiumu’…Ce sa faca Crestinii? SA nu se opuna ca-si strica imaginea precum subsemnatu’. Dar nici sa nu le ia in serios! Sunt apa de ploaie.. mai bine le propunea,Obama, islamistilor si chinezilor de la conferinsta de azi sa inceteze torturarea crestinilor ca si el a inchis Guantanamo Bay… dar asta nu aducea simpatie mondiala!
  Nice talking to you! No hard feelings!
  PS-scuze , D-le DM, pt lungime

  Like

 8. Iata ca rusii nu-s atit de rai precum i-am acuzat eu mai sus.. atita doar ca experientsa noastra est-europeana + ajutorul fratsec acordat Iranului ma face sa-i cred fatsarnici..Pt cei mai buni la suflet precum Florin ori Dl. Manastireanu, iata si putsin balsam:
  “Russian President Dmitry Medvedev admitted to President Obama during their summit meeting last week that American intelligence estimates about the pace of Iran’s progress toward nuclear weapons capability have been more accurate than Russia’s, a senior U.S. official told FOX News.
  As a result, Moscow is now said to be open to “much more severe” punishment for Tehran if the regime there persists in enriching uranium into 2010.
  These gestures have included Obama’s videotaped greeting marking the Iranian new year holiday of Nowruz, and Clinton’s invitation for Iran to attend an international conference on Afghanistan that was held in The Hague on March 31.
  The official, who plays a key role in the administration’s Iran policy, requested anonymity because he was not authorized to discuss it publicly.
  During their closed-door meetings at London’s Winfield House on April 1, Medvedev told Obama, according to the source, that “your assessments have been more right than ours” about how quickly Iran’s nuclear program has progressed. Such an admission by the Russian president startled those present, and is significant.
  It shows that Moscow shares the sense of alarm about Iran’s nuclear program exhibited by American and Israeli leaders; and it reflects renewed confidence abroad in American intelligence data, which many countries derided in the aftermath of the U.S.-led invasion of Iraq.”
  … si pe de-asupra informatsia e din Fox News.. nu prea apreciata de stinga crestina… si evident tot raul vine de la razboiul din Iraq..

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s