Interviu cu Daniel Ciupe – Despre cadrele culturale – 1

daniel-ciupe

DM: Daniel, te rog ca pentru început să ne spui câte ceva despre tine.

DC: M-am născut în urmă cu aproape 49 de ani (în octombrie) într-un „sat din Ţara de sub Munte”… undeva în Sălaj, de unde în 1965 am „emigrat” la Oradea, unde locuiesc şi azi. Mă apropii de încheierea celui de-al şaptelea ciclu din viaţa mea. Am făcut Liceul de Electrotehnică, apoi Facultatea de Electromecanică din cadrul Universităţii Oradea (1985) iar în 1994 am făcut un curs la School of Management de pe lângă Universitatea Cranfield din Marea Britanie. În perioada ’87-89 am fost în celebra „şcoala a profeţilor” organizată “underground” de Biserica Baptistă nr. 2 din Oradea. Asta înseamnă că (încă) mă identific cu mişcarea baptistă, deşi l-am întâlnit pe Cristos în mişcarea Oastei Domnului prin anii 1975. În perioada 1981-1991 am fost implicat în Corul de Cameră condus de bunul şi regretatul meu prieten Relu Toşa. În 1991, împreună cu el şi câţiva prieteni din acest cor, am înfiinţat Fundaţia Charis, locul unde lucrez şi în prezent ca director. În perioada 1991-1997 am mai fost implicat în Organizaţia Tineretului Creştin Baptist din România, ca secretar general. În 1997, prin departamentul de misiune al Fundaţiei Charis am înfiinţat Biserica Baptistă Sfânta Treime Oradea, biserică pe care am slujit-o în ultimii doisprezece ani, ultimii ani ca prezbiter. Recent m-am retras din slujirea în această biserică şi „ce va fi în viitor nu s-a arătat încă”. Sunt căsătorit cu Simona (41 de ani, de profesie contabilă). Avem două fete, două flori deosebite: Emanuela Cristina (17 ani, elevă în clasa a X-a , la Colegiul Naţional Mihai Eminescu, clasa de română-engleză) şi Rebeca Monica (19 ani, elevă în clasa a XII-a , Colegiul Naţional Mihai Eminescu, clasa de română-engleză).

DM: Mulţumesc. Ajunge, deocamdată. Tema despre care aş vrea să discutăm aici este aceea a „cadrelor culturale”. Te rog să ne spui ce au fost acestea şi cum anume s-a născut această idee, din ceea ce-ţi aduci tu aminte.

DC: Din ce-mi aduc aminte, în perioada ’88-89 ideea cadrelor culturale a fost generată de studiul lui Beni Fărăgău „Istoria Binecuvântării lui Dumnezeu”. Se pare că totul a pornit în jurul discuţiei pe “mandatul cultural” dat de Dumnezeu omului în Genesa şi a relaţiei acestui mandat cu „mandatul spiritual” dat de Dumnezeu omului prin Cristos. Din acea „frământare” sau  „discuţie” s-a ajuns la concluzia că ar fi de dorit să ne aplecăm asupra „cadrelor culturale”, în relaţia lor directă cu Scriptura. Era o întrebare care frământa pe mai mulţi în acea perioadă. Întrebarea suna cam în felul următor: „în ce măsură cadrele culturale pot fi un vehicul eficient pentru Evanghelia lui Cristos ?” Sigur, abordarea „cadrelor culturale” era posibilă în măsura în care cei implicaţi într-un anumit segment cultural erau dispuşi să sape „mai adânc” şi să încerce a descoperi această relaţie. Aşa au apărut rând pe rând în acel grup oameni de diferite profesii, cei mai mulţi profesionişti ai domeniului pe care şi-au propus să-l abordeze. Trebuie să mai fac o precizare şi anume că nu am participat de la primele întâlniri. Am venit parcă pe la a doua sau a treia întâlnire, la provocarea lui Relu.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Interviu cu Daniel Ciupe – Despre cadrele culturale – 1”

 1. Am primit astazi pe acest blog un comentariu calomniator la adresa prietenului meu Daniel Ciupe.
  Banuiesc ca autorul acestuia n-a citit sau n-a vrutsa tina seama de pagina Avertizare aflata mai sus Il invit s-o faca macar acum.
  Acest “curajos” comentator, semnat GhitaP, si ca el sunt puzderie intre evanghelici, nu numai ca nu-si asuma sub numele intreg mizeriile pe care le ventileaza, fara a aduce nici un fel de argumente, dar da, evident, in mod intentionat, si o adresa email gresita. Curat murdar, coana Joitica.
  Asa fiind, si deoarece mesajul trimis acestuia pe privat mi s-a intors, ii spun public acestui calomniator ca nu permit asemene porcarii pe blogul meu.
  daca aveti rufe murdare de spalat cu Daniel, aveti curajul de a i-o spune in fata. Cel putin asa va cere scriptura, in care banuiesc ca pretindeti a crede, dar pe care, in realitate o calcati in picioare.
  Din pacate, asa cum spuneam, asemenea apucaturi sunt moneda curenta in logosfera evanghelica, dar ele nu par sa deranjeze deloc pe cei, ca Ted Pope si Rodica Botan, care incearca sa dea lectii de deontologie internautica doar celor cu care se intimpla sa nu fie de acord.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s