Kevin Rudd – un om politic remarcabil

KEVIN RUDD AWB PRESSER

Urmărind imaginile zguduitoare ale catastrofalelor incendii din Australia, am fost uimit din nou de imaginea plină de naturaleţe şi de căldură umană a unuia dintre cei mai remarcabili oameni politici contemporani. Kevin Rudd, primul ministru al Australiei, a apărut de nenumărate ori în media în ultimele zile cu ochii în lacrimi sau încurajând cu genuină emoţie pe cei loviţi de acest teribil coşmar.

Desigur, cei obişnuiţi cu circul politic de pe Dâmboviţa şi cu lacrimile făţarnice şi îndelung studiate ale politaştrilor noştri, ar putea fi ispitiţi să reacţioneze cu cinism. Nimic însă n-ar putea fi mai greşit în ceea ce-l priveşte pe Kevin Rudd.

Liderul Partidului Laburist Australian a devenit prim-ministru la 3 decembrie 2007, după o victorie zdrobitoare împotriva lui John Howard, a cărui politică externă, de un servilism penibil faţă de administraţia Bush, a acoperit Australia de ridicol în ultimii ani.

Iniţiativele remarcabile ale lui Rudd, care este un credincios anglican activ şi ale cărui valori religioase sunt fundamentale pentru felul în care face politică, l-au condus în prezent la un nivel de susţinere populară fără precedent în Australia.

Astfel, prima acţiune a guvernului de centru-stânga al lui Kevin Rudd, la câteva ore după ce a depus jurământul, a fost aceea de a semna Tratatul de la Kyoto, pe care predecesorul său refuzase cu obstinaţie să-l accepte, pentru a nu-l supăra probabil pe „stăpânul” de la Casa Albă.

Cea mai larg popularizată dintre iniţiativele lui Rudd a fost aceea de a cere iertare aborigenilor australieni, în numele guvernului şi poporului australian, pentru „generaţiile furate” în acţiunea de decimare şi marginalizare a populaţiei indigene din Australia de către colonişti. Îmi aduc aminte şi acum, cu profundă emoţie, de acest eveniment, de o mare încărcătură simbolică, petrecut la 11 februarie 2008. Eram in Thailanda, alături de un coleg australian (unul dintre prietenii mei cei mai apropiaţi din World Vision) şi eram amândoi cu ochii în lacrimi. În ziua aceea m-am simţit mândru că sunt creştin (vă rog să mă credeţi că nu mi se întâmplă prea des, căci, în munca mea, văd aproape în fiecare zi grozăviile produse cu inconştienţă şi fără nicio mustrare de conştiinţă de aşa-zişi creştini, în ţările în care slujesc).

Ultima iniţiativă despre care vreau să vă vorbesc este cea numită Summit-ul Australia 2020, în cadrul căreia Rudd a adunat in aprilie 2008 peste 1.000 de personalităţi australiene dintre cele mai remarcabile, pentru a pune în discuţie zece direcţii fundamentale pentru viitorul ţării sale.

În aproape doi ani, Kevin Rudd a făcut mai mult pentru Australia decât au făcut incompetenţii noştri politicieni în aproape douăzeci de ani, pentru România. Australia nu figurează prea des în presa noastră. Îndrăznesc totuşi să sugerez politicienilor români, pe această modestă cale, că ar putea găsi la antipozi un exemplu vrednic de admirat şi de urmat, dacă ceea ce pretind este adevărat, şi anume că au intrat în politică pentru binele ţării noastre, nu pentru propriile lor buzunare. În ce mă priveşte, încă n-au reuşit să mă convingă. Şi dacă circul acesta balcanic continuă, primit ca la viitoarele alegeri să mă folosesc de dreptul meu democratic de a nu merge la vot şi de a-i descuraja şi pe alţii să facă la fel. Poată că măcar atunci se vor trezi. Sau poate nu. Să vedem.

Cei interesaţi pot găsi AICI mai multe detalii despre primul ministru al Australiei.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

17 thoughts on “Kevin Rudd – un om politic remarcabil”

  1. Stimate domn, aveti in principiu dreptater, atita vreme cit
    1. valorile si principiile dvs nu sunt contrare Evangheliei
    2. drepturile legitime ale strainului (aproapele meu) nu sunt calcate in picioare in numele drepturiloe ‘mele’ (egoiste).
    Asta daca sunteti crestin. Daca nu, puteti face ce va ingaduie constiinta, caci si aceea e lasata de Dumnezeu, chiar daca semnalele ei pot fi neglijate sau ea insasi poate fi pervertita.

    Like

  2. Ati incercat sa imigrati intr-o tara araba (musulmana) si sa va cereti dreptul la credinta sau la comportament si valori europene? Nu va recomand! Inca se mai taie capul pe acolo pentru astfel de “crime”.
    In tara tatalui meu vreau sa am dreptul sa traiesc dupa principiile si valorile mele nu ale “musafirilor”. Macar din politate daca nu din motive de etica sau drept.

    Like

  3. Sam, toti avem dreptul la scepticism, dar, in egala masura, cred ca toti oamenii au dreptul la prezumtia de nevinovatie.
    Si chiar daca Rudd nu va reusi in bunele lui intentii, e bine totusi ca incearca. Politastrii nostri nici macar nu incearca sa mimeze bunavointa.

    Like

  4. Nu sunt foarte informat in privinta lui Rudd . Am scris doar legat de impresia pe care mi-a dat-o prezentarea facuta asupra lui. Sunt de admirat actiuni ca scuzele adresate aborigenilor, atitudinea fata de suferintele provocate de incendii, Kyoto, atitudinea fata de Irak si USA, capacitatea de a face compromisuri fara de care nu ajungea de fapt unde este acum. Si probabil multe altele.
    Am insa doar o antena defecta care prinde doar tendintele de generalizare fortata acolo unde se aplica doar individualitatea adica la problemele de constiinta. Si aici ma tem sa nu ajunga la vorba aia cu intentiile bune. Inca sunt sceptic in ce priveste capacitatea unui crestin autentic de a duce in spate o tara fara sa ajunga sa compromita fie credinta lui fie tara

    Like

  5. Draga Sam,
    Daca comentariul tau este legat de ceea ce spune Rudd, atunci nu este corect. El nu vorbeste nicaieri de faptul ca Australia ar fi o ‘tara crestina’, concept pe care si eu il resping ca fiind dubios din punct de vedere teologic. El spune doar ca crestinii si principiile crestine se afla la temelia acestei tari, ceea ce cred ca este corect.
    In ce priveste patriotismul, cred ca exista forme legitime ale acestia. E, intr-adevar, pacat ca acest concept s-a demonetizat la noi, mai aled din pricina nationalistilor fascistoizi care ne-au napadit manastirile.

    Like

  6. Din nou se confunda patriotismul (nationalist?) cu crestinismul. Tara crestina? Unde am mai auzit asta?

    Like

  7. Asa e, nu ne-ar place.
    supararea mea e pe conducatorii nosti din “lumea libera”.
    -ei ar trebui sa respecte pe cei ce i-au ales; in majoritate alegatorii-s macar simpatizanti ai crestinilor (chiar si-n UE) daca nu chiar crestini
    -de bine de rau, drepturile musulmanilor + emigrantsilor din Orient sunt incomparabile cu cele din tsarile lor. Sunt musulmani prin parlamentele noastre, prin guverne si administratii locale. Nici vorba ca crestinii sa aibe acelasi tratament in Islamul ultimilor 20 de ani.
    -guvernele tsarilor islamice ar trebui tsinute “accountable” dupa charta drepturilor omului pe care ele insele au semnat-o
    -nu puteti nega ca islamicii din Orient au devenit mai fundamentalisti (urmarindu-si proprii cetateni) in ultimii ani si mai violentsi. Ba chiar femeile din generatsia a treia de emigrantsi din America au devenit mai fundamentaliste decit mamele lor!
    -Problema nr. 1: majoritatea alesilor nostri au fost nu doar secularizati ci anti cresitni; la fel majoritatea universitarilor. Ateismul lor a fost mai degraba anti-crestinism, anti-biserica si anti-clericalism justificat cu pacatele inchizitiei etc. PE fondul acesta, au fost complet nepregatiti la avalansa islamica din propriile tsari, impunind masuri de adaptare culturala fata de acestia care practic favorizeaza penetrarea lor sociala si mai mult. Ex. simple: Brisitsh Airways da afara angajati ce poarta cruciulitse, sau steaua lui David, in schimb incurajeaza angajati orientali sa-si poarte insemnele religilor proprii- cica-i multiculturalism. Ex. din astea-s cu duiumul. Ca Evanghelic, nu cred ca fortsa crestinismului sta-n simboluri, dar e-o dovada ca multiculturalismul e mai degraba un eufemism pt prostie…
    -Nu stiu cum e in UE/Aussie, dar in America s-a renuntsat la cererea candidatilor la cetatsenie de-a renuntsa la loialitatea fatsa de vre-o putere/leader strain, tocmai pt a nu-i supara pe urmasii lui Dalai lama, etc. Nu ca ar ajua la mare lucru, dar nici macar la modul formal, cei venitsi nu-si asuma macar o formala acceptare a tsarii de adoptie.
    -S-a ajuns ca-n tsari excelente precum Suedia, Norvegia, zone din Germania si SUA sa se trezeasca cu ghetouri de emigrantsai ilegali unde politia nu se avetureaza. Acestia isi fac legea lor clocind teroristi cu duiumul. Si America are rezervatii de indieni dar acestia nu pra au teaba nimanui; isi vad de-ae lor…Noroc ca-i mai supara cite-un evanghelist….
    -Si n-o sa-mi spuneti ca daca vre-un descreierat olandez isi batea joc de fundamentalistii americani si dovedea cu texte din VT ca violentsa-i permisa la crestini, il intorceau acasa de pe Heathraw ca sa nu-l supere pe Bush/Obama!

    Like

  8. Si mie mi se pare ca ceea ce spune Rudd, chiar daca foarte transant, este absolut corect. Fiecare tara are regulile ei. Cui nu-i place, n-are dacit sa stea acasa la el.
    Numai ca, vedeti, atunci cind musulmanii aplica aceeasi regula in tarile lor, nu ne mai place, nu-i asa?

    Like

  9. Citatul de mai jos e din Rudd si e preluat dupa Branzei. Sper ca e corect. El seamana cu punctele de vedere exprimate de Howard si EVIDENT sunt absolut de-acord cu ele. Dumnezeu sa-l tina tare pe fr. Rudd:

    “Muslims who want to live under Islamic Sharia law were told on Wednesday to get out of Australia , as the government targeted radicals in a bid to head off potential terror attacks..
    Separately, Rudd angered some Australian Muslims on Wednesday by saying he supported spy agencies monitoring the nation’s mosques. Quote:
    ‘IMMIGRANTS, NOT AUSTRALIANS, MUST ADAPT. Take It Or Leave It. I am tired of this nation worrying about whether we are offending some individual or their culture. Since the terrorist attacks on Bali , we have experienced a surge in patriotism by the majority of Australians. ‘
    ‘This culture has been developed over two centuries of struggles, trials and victories by millions of men and women who have sought freedom”
    Intr-adevar de astfel de leader-i ar avea nevoie si SUA si cu, voia dvs., chiar si batrinul continent.

    ‘We speak mainly ENGLISH, not Spanish, Lebanese, Arabic, Chinese, Japanese, Russian, or any other language. Therefore, if you wish to become part of our society . Learn the language!’

    ‘Most Australians believe in God. This is not some Christian, right wing, political push, but a fact, because Christian men and women, on Christian principles, founded this nation, and this is clearly documented. It is certainly appropriate to display it on the walls of our schools. If God offends you, then I suggest you consider another part of the world as your new home, because God is part of our culture.’

    Like

  10. Faptul ca e crestin conservator e incurajator, iar faptul ca e curjos in chestia cu casatoriile homo e o dovada ca este cum ziceti dvs. ..
    Australia e insa intr-una din cele mai periculoase pozitii geo-politice: este atit in catara chinezeasca cit si cea a islamizarii. Data fiind populatia-i redusa si teritoriul imens, cit si izolarea geografica, ea are nevoie de sprijin in securitatea proprie. De-aici dragostea lui Howard de Bush. Sondajul facut in fiecare an arata ca America a devenit ceva mai putin agresiva in ochii oamenilor; din pacate pt Australia, China si tsarile islamice apar in ochii acelorasi intervievati ca tot mai agresiva. Recentul foc apocaliptic din Australia a porvocat teama in rindul serviciilor secrete: este aceasta urmatoarea arma Al-Queda?… Ramine de vazut ce va aduce politica Rudd in privintsa securitatii Aussie. Pt noi e doar chestie politica, pt ei insa… Sper sa isi dea seama de faptul ca incarcerarea pastorilor pt ca critica homosexualii si pe musulmani nu este pe placul Domnului, chiar daca e pe placul liberalilor… Din pacate societatea australiana se paginizeaza bine mersi.. Ii doresc succes indiferent de confesiune, tot crestin e daca crede in Domnul Iisus….Chestia cu drepturile domestice ale homo. poate fi un compromis politic, dar e mai complicat decit pare la prima vedere si mai ofensiva decit pare.
    PS: in ce priveste defunctul tratat de la Kyoto, el este defunct nu doar pt ca nu l-au semnat americanii/chinezii/indienii.. ci si pt ca urmeaza a fi rescris.

    Like

  11. Desigur, faptul ca Rudd este anglican prin optiune, ca si mine (de fapt, este nascut romano-catolic) este important pentru mine, dar nu este nicicum cel mai important si nu aceasta m-a facut sa scriu acest text.

    Like

  12. Rudd este social-democrat, nu socialist – distinctia este extrem de importanta.
    In ce priveste casatoriile homosexuale, Rudd a fost extrem de curajos. In acelasi timp, trebuie sa adaugam un lucru care s-ar putrea sa nu placa unora si anume acela ca, in acelasi timp, a inlaturat toate discriminarile la care cuplurile homosexuale erau supuse in Australia. Stiu bine ca intru cu asta pe un teritoriu minat, din pricina homofobiei care domina lumea evanghelica, dar, oricum ati lua ceea ce am scris aici, faptele sunt fapte.

    Like

  13. Intr-adevar e un model de urmat de toti politicienii nu doar de cei de la noi, a reusit sa imbine in politica sa tot ceea ce e bun atat din socialismul modern(in domeniul economic si al apararii drepturilor omului) cat si din conservatorism(in ceea ce priveste refuzul sau de a accepta legalizarea casatoriilor intre homosexuali)
    Trebuie doar sa continue pe calea care a pornit

    Like

  14. Multumesc pentru atentionare. Am scris aseara foarte tirziu si mi-a scapat. Am facut corectura.
    Alegerea lui Rudd poate fi comparata cu aceea a lui Blair in Marea Britanie, in perioada trecuta.

    Like

  15. AS avea o mica corectie de facut, Kevin Rudd e liderul Partidului Laburist Australian nu a partidului Liberal. Ati facut o mica confuzie, John Howard era liberal.
    Oricum e surprinzator ca un partid de stanga, socialist si-a ales un lider crestin, si unul destul de conservator in problemele morale(cum ar fi casatoriile dintre homosexuali)

    Like

Leave a comment