Libertatea presei, un ‘trofeu’ baptist

Doug Weaver publică pe site-ul Associated Baptist Press un foarte interesant articol în care  argumentează că baptiştii au jucat un rol esenţiat în promovarea libertăţii presei în societăţile occidentale.

Acest lucru poate părea straniu unora dintre noi, care ştiu că preluarea controlului în ce mai mare denominaţie baptistă, Southern Baptist, de către o facţiune fundamentalistă din cadrul acesteia s-a realizat şi prin restrângerea scandaloasă a libertăţii presei din cadrul acestei confesiuni.

El n-ar trebui totuşi să ne surprindă, dacă ne aducem aminte de eforturile susţinute ale conducerii anterioare a Uniunii baptiste din România de a reduce la tăcere orice opoziţie şi de a împiedica în mod activ discutarea deschisă a problemelor din cadrul confesiunii, adesea justificată prin faptul că aceasta ar putea aduce atingere imaginii (serios cosmetizate) a Uniunii. Ca şi când autoritarismul cu care era condusă această confesiune ar fi fost o mărturie vrednică de Evanghelie. Acesta este motivul principal pentru care am încurajat dintru început dezvoltarea unei prese evanghelice alternative (mai ales în spaţiul electronic – de la SSJ şi Revista Adoramus, până la blogosfera evanghelică actuală; vezi Romania evanghelică). În acest sens, privesc drept un soi de “poetic justice” faptul că însuşi Paul Negruţ are astăzi un blog (chiar dacă unul care nu permite comentarii).

Orice aţi crede despre cele ce am spus mai sus (şi ştiu bine că unii dintre prietenii mei sunt profund deranjaţi când îndrăznesc să spun că împăratul este gol-puşcă), vă încurajez să citiţi acest articol şi vă asigur că va fi cu folos. El poate fi găsit AICI.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

6 thoughts on “Libertatea presei, un ‘trofeu’ baptist”

 1. Iata un motiv ca sa fiu mindru de baptistii mei… Despre Conventiei de Sud, dac-au folosit mijloace nedemne pt a-i schimba pe cei de dinainte sunt de condamnat. Scopul nu scuza mijloacele. Dar trebuie sa stiti ca “inainte” a fost mult putregai la sudisti. Iar “astia” pe care ii condamnati au adus schimbari in bine ce s-au simtit pina jos la nivelul meu de simplu om de biserica. Si asta nu-i mic lucru. In rest, din experientsa mea am vazut ca asociatiile, conventiile, uniunile de biserici cad in pacatele birocratice ale corporatiilor. Aceleasi intrigi, preocupari pt scaune, sapaturi, birfeli, sforaraie, incorectitudini fianciare, nepotisme ca peste tot. Plus ceva politica preluata de la partidele politice. Cu cit mai mare organizatia si mai veche cu-atit mai asemanatoare cu “lumea birocratica”. Ba de multe ori gasesti mai multa disciplina contractuala si etica de business la corporatiile pagine. Probabil din frica, doar nu din sfintsenie. Motiv pt care sunt pt ca organizatiile acestea sa aiba doar un rol: reprezentativ, de-a facilita dialogul si colaborarea inter-bisericeasca, pt proiecte comune clar definite, etc. Pacatele astea se-ntilnesc mai nou si pe la marile misiuni mondiale. Nu ca sa v-o platesc, dar cunosc misionari ce s-au desprins de World Vision tocmai datorita birocratizarii. Asta nu-nseaman ca toti de la WV sunt rai. Singurul conducator pe care l-am intilnit in viatsa a fost Samuel Kamelissen (spelling?) si despre el numai de bine am auzit. Concluzia? Pina la urma doar Biserica fost infiintsata de Domnul si nici ea nu ca sa fie o organizatie. In rest, organizatii omenesti, mai mult sau mai putsin eficiente sau onorabile.

  Like

  1. Nu pot spune decit Amin la aproape tot ce spuneti.
   Cit priveste birocratia WV, va asigur ca o cunosc foarte bine si ma lupt cu ea in fiecare zi. Dar atunci cind Dumnezeu te cheama la ceva, nu te impiedici de citiva birocrati nenorociti si nici de citiva secularisti paginizati. Mergi inainte si intaresti dimensiunea spirituala, iar birocratia si secularizarea vor da inapoi sau vor pleca.
   Sanatate.

   Like

  1. Asta este experienta mea. Nu o spun cu mondrie, caci nu e meritul meu, ci mila Domnului. Intr-o regiune (a WV) dominata din pacate, la nivel managerial, de occidentali si mai ales de americani, minunea ca continui in aceasta slujba, in ciuda faptului ca gura mea mare ma face neplacut moltor amatori de political correctness, este in mod clar lucrarea Domnului.

   Like

 2. Cred ca vreti prea mult fratilor. Ce? Ati vazut comentarii la epistolele apostolului Pavel?
  In bisericile evanghelico-protestante care s-au nascut din “comentarii” s-ar parea ca nici Duhul Sfant nu are voie sa “comenteze”. Sunt permise “comentarii” numai daca respecta ierarhia administrativa. Duhul Sfant nu poate sa aleaga o persoana din afara (ierarhiei) prin care sa “comenteze”.
  Totusi la o privire mai atenta apostolul Pavel lasa sa se intrevada ‘comenatriile critice si situatiile negative, demne de condamnat din bisericile de atunci.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s