Petitie in spijinul cercetarii stiintifice in Romania

Am primit astăzi, din partea domnului Flavius Solomon, de la Institutul de istorie “A. D. Xenopol” din Iaşi solicitarea pentru susţinerea unei petiţii în favoarea cercetării ştiinţifice din România, iniţiată de asociaţia academică Ad Astra, în condiţiile în care proiectul de buget al Guvernului Boc a alocat un procent ridicol, de 0,18% pentru cercetare, ceea ce poate conduce  rapit la dispariţia cercetării ştiinţifice, domeniu care a fost de-a dreptul urgisit în perioada postcomunistă. Se pare că guvernanţii noştri (absolut toţi, fără excepţie) sunt mult mai interesaţi de garnisirea buzunarelor proprii, decât de viitorul acestei ţări, din care, din nefericire pentru ei, nu se pot pricopsi cu nimic.

Redau mai jos mesajul primit să îi invit pe cei care doresc să se alăture acestei iniţiative, semnând petiţia.. Vă mulţumesc.

Dragi colegi,

Asociatia Ad-Astra va organiza maine la Bucuresti o conferinta de presa, la care va fi prezentata situatia din cercetare, in special prin prisma propunerii ministerului finantelor de a se aloca cercetarii doar 0.18% din PIB (in conditiile in care prin lege in 2010 ar trebui sa avem 1%, iar guvernul Taraceanu propunea pentru 2009 8%; pentru comparatie: Germania aloca in acest an cercetarii 3% din PIB). Daca propunerea va fi inclusa in bugetul aprobat de parlament, putem sa spunem adio cercetarii. Multi institute se vor desfiinta pur si simplu, nu vor mai exista finantari pentru proiecte etc.
Azi a fost lansata si o petitie on-line, pe care o gasiti la http://www.ad-astra.ro/phare/petitie/
Va rog sa o semnati, daca sunteti de acord, si sa trimiteti linkul la cat mai multe persoane.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

3 thoughts on “Petitie in spijinul cercetarii stiintifice in Romania”

 1. “să nu mai fie recunoscute ca rezultate ale activităţii de cercetare-dezvoltare, pentru acordarea de titluri ştiinţifice/academice sau justificarea cheltuirii unor fonduri de la bugetul de stat, produse, prototipuri şi tehnologii care nu sunt brevetate sau care nu sunt comercializate”

  Asta inseamna ca teologia si celelalte stiinte umaniste nu vor avea nici o sansa sa mai fie nici bugetate, nici recunoscute drept domenii de cercetare. Pentru ca teologia nu poate fi brevetata, nici comercializata. Ce poti vinde in teologie? (poate doar indulgente)

  Acelasi lucru aici:
  “Solicităm ca evaluarea activităţii de cercetare aplicativă şi dezvoltare tehnologică din România să se facă pe baza produselor şi tehnologiilor brevetate şi pe baza veniturilor obţinute din acestea”.

  Documentul nu tine cont de diversitatea domeniilor de cercetare. Nu intimplator, in universitati mari (UBB, de pilda), performantele facultatilor se evalueaza financiar: facultatea de drept si cea de studii economice, care scot tampiti cu diploma (pt. simplul fapt ca isi platesc studiile) sint facultati bine cotate in sanul Universitatii (doar ele aduc venituri); in schimb, istoria, literele si cele de acelasi fel, care au profesori de clasa, dar nu aduc bani, sunt un fel de cenusarese, iar decanii sint clasati drept incompetenti managerial.

  Petitia cu pricina nu rezolva problemele cercetarii (care trebuie sustinuta de buget), ci justifica reducerea cheltuielilor bugetare, pe motiv ca cercetarea trebuie si se poate auto-sustine.

  Like

  1. Daniel, ai dreptate. Dar teologii şi istoricii şi ceilalţi umanişti nu par să fie deloc interesaţi de a face lobby pentru domeniile lor. Unii se mulţumesc să trăiască din simonie, în vreme ce alţii preferă să devină copiii de casă ai puterii (scuzaţi-mi limbajul, dar asta se cheama pe româneşte pupincurism). Aşa fiind, ne meritam soarta.

   Like

 2. Auzi aici: “Solicităm ca în România să nu mai fie recunoscute ca rezultate ale activităţii de cercetare-dezvoltare, pentru acordarea de titluri ştiinţifice/academice sau justificarea cheltuirii unor fonduri de la bugetul de stat, produse, prototipuri şi tehnologii care nu sunt brevetate sau care nu sunt comercializate.” Ganditorii lui peste, de ce utilizati termeni pe care nu-i intelegeti? Cum stiti voi ca veti breveta un produs sau o tehnologie atunci cand depuneti oferta de proiect? Cate prototipuri sau tehnologii ati realizat si brevetat pana acum? Si cate ati comercializat? Sub ce forma? Ati auzit de transfer tehnologic? Cunoasteti mediul economic din Romania? Stiti precis inca din etapa de oferta ca economia, IMM-urile vor sari sa va cumpere “produsele” si “tehnologiile”?
  Pe de alta parte, daca rezultatele unei cercetari de 2-3 ani de zile (finantate cu cateva sute de mii de euro din bani publici) sunt doar cateva articole in reviste cotate ISI, atunci dati-mi voie sa spun ca le dau dreptate celor ce desconsidera cercetarea romaneasca.
  Petitia voastra va de-credibilizeaza. Este un amalgam de cereri catre guvern si de angajamente penibile prin lipsa de lor de realism. Trebuie cerut un procent decent pentru cercetare, in conformitate cu angajamentele guvernantilor fata de societate si fata de UE. Atat si nimic mai mult. Spuneti-le sa respecte ce au semnat. Restul, este poezie, daca nu cumva reprezinta expresia unor frustrari personale. Asa nu veti obtine nimic. Ad-astra nu este mandatata sa vorbeasca in numele celor 10000-20000 de cercetatori.

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s