Kiril de Smolensk – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse

patriarhul-kiril

Patriarhul Kiril

Din pricina ultimei mele călătorii, mă aplec târziu asupra acestui eveniment extrem de important pentru ortodoxie. Sunt uimit însă cât de puţină atenţie a fost acordată acestui eveniment, în presă şi pe bloguri.

Textele publicate de media catolică şi de cea a Consiliului Mondial al Bisericilor accentuează angajarea ecumenică a lui Kiril, prin care acesta se apropie, ca profil, de Patriarhul Daniel.

Desigur, comentatorii nu uită să menţioneze critica adresată de Kiril Bisericii Ortodoxe Române pentru reînfiinţarea Mitropoliei Basarabiei, dar aceasta nu este nicidecum surprinzătoare. În mod evident, Kiril nu este nicidecum un democrat, aşa cum nu este aprope niciunul din ierarhii ortodocşi. Avem de-a face, în definitiv, cu un sistem ierarhic, asemănător monarhiei, în spaţiul politic.

Presa aminteşte, de asemenea, că la fel ca şi predecesorul său, Kiril a fost şi el agent KGB. Cu alte cuvinte, ca şi în cazul celorlalte biserici din spaţiul postcomunist. Biserica Ortodoxă Rusă rămâne însă sub spectrul trecutului. Depăşirea acestui serios handicap nu va fi posibilă probabil decât în viitoarea generaţie de patriarhi.

Interesant este însă că, cel puţin de data aceasta, Putin a primit o lovitură serioasă, deoarece preferatul său, mitropolitul Klimis, de Kaluga şi Borovsk, n-a întrunit sufragiile Sfântului Sinod. Este clar că noul ţar rus va avea un concurent serios în propria ţară, ceea ce este foarte bine pentru toată lumea.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: