O teologie a canalizarii?

steve-de-gruchy

Steve de Gruchy

Prietenul meu Nelu Balaj mi-a semnalat recent un foarte interesant articol care discută un text al teologului sud-african Steve de Gruchy pe tema unei perspective teologice asupra problematicii deşeurilor şi a dejecţiilor produse de societăţile moderne contemporane.

Câţi dintre noi s-au gândit până acum că este posibilă o abordare teologică a acestei probleme? Această problemă, alături de altele asemeena ai au fost abordate cu seriozitate de o serie de teologi de prestigiu (printre care, alături de de Gruchy, Leonardo Boff) la reuniunea intitulată “Water, Earth, Theology – for another possible world”, care s-a desfăsurat recent la Belém, in Brazilia.

De Gruchy conduce School of Religion and Theology (SORAT), University of KwaZulu-Natal, South Africa.


Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “O teologie a canalizarii?”

  1. Absolut de acord. Teologia trebuie să exploreze, cu modestie şi în ascultare de Dumnezeu, dar în egala măsură cu curaj şi îndrăzneală, toate aspectele existenţei, incluziv pe acela al ecologiei.
    Desigur, sub impactul triumfalist al ideologiei neoconservatoare, unii batjocoresc ecoteologia şi bagatelizează dezastrul în care a ajuns lumea din pricina unei teologii pervertite a creaţiei. Natura profund inumană a acestei ideologii a devenit însă evidentă odată cu criza fără precedent prin care trece lumea noastră.

    Like

  2. Desi am ridiculizat aparitia unei Biblii ecologice(Biblia verde) ,cred ca avem nevoie de oameni ca si Anthony Turton(vezi articol), om de stiinta din Africa de Sud care a fost suspendat din functie cand a intentionat sa publice o scriere despre efectele dezastruoase a canalizarii.
    Ca si crestini trebuie sa ducem teologia noastra sistematica,in viata nostra practica. Pentru un crestin care citeste cu atentie Biblia va fi ca ceva natural sa duca cu el valorile morale acolo unde traieste (societate )si munceste.
    Cred ca in mod eronat crestinismul modern a compartimentat viata(de aceea am vazut inutila aparitia unei Biblii verzi). Duminica “lauda si inchinare” si predica si de luni pana sambata se aliniaza standardelor relative ale lumii.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: