Un ateu britanic despre rolul pozitiv al credintei in Africa

atheist

Ediţia electronică a ziarului britanic The Times publică un foarte interesant articol al lui Matthew Parris, un ateu britanic. Articolul, intitulat curajos, “Ca ateu, cred cu adevărat că Africa are nevoie de Dumnezeu!, argumentează că Africa nu are nevoie atât de mult de asistenţă financiară, cât de misionari creştini.

Vă las să vă dumiriţi singuri cu privire la argumentele care l-au convins pe Parris de adevărul acestei concluzii, chiar dacă asta nu l-a condus la credinţă.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

14 thoughts on “Un ateu britanic despre rolul pozitiv al credintei in Africa”

 1. Cred ca ai dreptate, Vasile, in principiuy. Exista insa intotdeauna grade de superficialitate.
  Asa fiind, exte legitim sa discutam despre aceasta, mai ales autocritic. Este terapeutic sau chiar profilactic.
  M-am bucurat sa te vad astazi.

  Like

 2. Permiteti-mi sa intreb daca exista vreo traditie crestina despre care sa nu se poata spune ca este “one mile wide and one inch deep”. Da, unele nu sunt asa wide, dar cat de deep sunt, la un nivel destul de mare ca procent al aderentilor, incat sa putem face generalizarea de “deep”.
  Temerea mea este ca fiecare traditie are puncte tari si slabe, ba chiar uneori ca punctele tari sunt in acelasi timp si slabe, si ca nici una nu poate avea prea mari pretentii de adancime, decat teoretic, teologic, istoric eventual.

  Like

 3. thisisnotme:
  Aveti dreptate, mindria este prezenta in actiunile noastre cele mai caritabile. E greu sa fii smerit cind vii dintr-o tara civilizata si te duci sa zicem la triburi primitive. Dar mindria e pacat indiferent de context. Cindva credeam insa ca Dumnezu primeste numai daca e motivatie si atitudine pura/perfecta. … Cred totusi ca e mai ingaduitor.. sau sper.

  Like

 4. Doru, fara a ma mai impiedica de -isme, in ceea ce povestesti mai sus vad fapte venite din intentii bune. Nu poti contesta intentii pentru ca nu esti Judecatorul. Poti constata rezultatele (roadele cum zice la Carte) si astea conteaza. Ce vad eu de exemplu in misionarismul promovat de -isti de toate culorile este mandria lui “stiu eu ce ai nevoie, tu n-ai de unde sa stii” si erezia celui care crede ca fara actiunea lui “caritabila” lumea se prabuseste. (loctiitorii lui Isus pe pamant sau mini-papi din toate cultele uniti-va)

  Like

 5. Comparind luari de pozitie categorice si transante cu “celelalte” modalitati de expunere a adevarurilor crestine in societatea de-azi mi-am adus aminte de o caracterizare excelenta facuta de Regele Mihai.
  Dupa intilnirea cu generalul Stanculescu, M.S. Mihai a fost intrebat de presa cum i s-a parut gheneralul. “Alunecos, foarte alunecos” a raspuns suveranul.
  Cam asa mi se par si mie luarile de pozitie ale ne-conservatorilor fara a-i acuza de liberalism sau a ma limita la acest blog.

  Like

 6. Citind parerile dvs despre fundamentalismul american incep sa-l vad ca pe un monstru…Ma amuza insa aceasta imagine pt ca am avut curiozitatea sa vizitez Bob Jones University. Ba am mai si avut ocazia sa schimb citeva cuvinte cu presedintele lor de-atunci Bob Jones junior. A fost foarte curtenitor cu “un nimeni” ca mine. Drept sa va spun am ramas cu o impresie placuta. Nu mincau pe nimeni. Unii dintre studenti erau din familii avute trimisi probabil de parintsi sa se mai cuminteasca. Foarte politicosi, decent imbracati si seriosi… Recunosc ca nu aveau “open dormitory”. In lumea asta crestina contemporana in care oamenii-si vind convingrile pt : popularitate, bani, putere sau de frica, admir la Bob Jones Univ. ca nu si-au vindut convingerile (unele exagerate) pt a obtine fonduri de la guvern asa cum au facut multe universitati crestine Americane sau de teama ridicolului. In lumea asta a diluarii convingerilor si-a ipocriziilor, chestiunea asta e o indicatiune de caracter, ‘dupe mine”… Venind in America si fiind oarecum confuzat de atitea trompete crestine ce scoteau un sunet nedeslusit mi s-a parut util in planul comunicarii termentul fundamentalist de “absoluturi morale”. Acest termen, sau cel de rau si bine, ii arunca in aer pe liberalii seculari dar clarifica pt oamenii “din afara” lucrurile mult mai bine decit lucrari stiintifice stufoase pe drept sau pe nedrept [stufoase]…Betia de cuvinte si limbajul de lemn insotesc multe expuneri “crestine” pline de eufemisme lashe. Multe lucruri par simplste, ba si Evanghelia pare simplista dar ea reuseste sa clarifice in mintea oamenilor lucruri confuze prin exprimari clare si categorice. Aceasta exprimare directa a fundamentalistilor si conservatorilor americani desi ridiculizata e-un lucru pe care ar trebui sa-l invetse de la ei “ceilalti” crestini ce se pretind cu modestie net superiori in inteligentsa.
  PS: Prin ’92 am participat la venirea unui imperialist fundamentalist din Indianapolis care a adus o suma frumusica pt a ne ajuta sa achizitonam o tipografie, apoi au si construit-o el cu echipa lui, tipogarafie ce ar fi trebuit sa publice un ziar de opozitie la cotidianul comunist ce domina Aradul. Noi am multumit frumos si am dat alte destinatii acestor bani si utilaje. Deh pe vremea aceea nu eram inca fundamentalisti.

  Like

 7. Ai dreptate, Sami. Ceea ce face mai periculos fundamentalismul american este faptul ca este promovat in mod imperialist, prin mijloace finanaciare deloc neglijabile.

  Like

 8. Nu sunt de acord cu Danut in ce priveste fundamentalismul american pentru simplul fapt ca el poate fi la fel de bine si romanesc.
  Aplecarea spre fundamentalism vine din instinctele primare in special cel al fricii, deci este transnationala ca sa zic asa. Cel american are doar ambalajul mai cu sclipici deci se vinde mai bine.
  Cu africanii as risca mai multe dar de cand cu legea asta cu ochiu-si-timpanu ma tem sa nu fiu chemat la vreun proces de rasism. Nu merita sa devii martir al politic-correctness-ului.

  Like

 9. Si totusi, faptul ca putem discuta despre asta, chiar in contradictoriu si cu pasiune, este pozitiv, nu crezi?
  Oricum, voi reveni asupra subiectului. Cred ca m-ai inteles gresit si ai reactionat exgerat, chiar daca cu cele mai bune intentii, de a apara tot ceea ce este american si evanghelic. Mai vorbim.

  Like

 10. Chiar citisem articolul cu Nkunda si ma pregateam sa-ti raspund. Paragraful cu crestinii evanghelici din acel articol mi se pare extrem de exagerat, insistent in a dovedi ceva cu totul neadevarat. A compara un criminal atit de odios (etichetat drept crestin evanghelic, si vezi Doamne probabil fundamentalist) cu crestinii de dreapta care au votat cu McCain (apropos de unde chestia cu “să-i batjocorească şi să-i urască”) mi se pare nedemn de un intelectual si foarte nedrept. batjocura si ura? De ce oare nu putem sa ne spunem parerea si noi? “Fundamentalistii” care contribuie pe acest blog mi se par in general decenti, neviolenti si nebatjocoritori.
  In articolul de mai sus observ obiectivitate din partea unui om care ar dori sa fie doar subiectiv si nu poate. Vede el ceva ce tu nu poti sa vezi fiindca tu ai facut o decizie impotriva a tot ceea ce este american – fie misionari, politicieni, resturanteuri, educatori, samd. Ceva tot au contribuit misionarii occidentali…….l-au adus pe Dumnezeu intr-un continent fara de El. Si se pare ca se vede…. O sapca a unui serial killer nu schimba asta.

  Like

 11. Nu neapărat şi nu întotdeauna.
  Vezi postul meu despre Nkunda.
  Despre creştinismul evanghelic african, îţi spun din proprie experienţă, se poate spune, pe bună dreptate, acelaşi lucru, ca şi despre creştinismul evanghelic american: că este “one mile wide and one inch deep”.
  Cum altfel se poate explica prevalenţa corupţiei sau genocidele repetate de pe acest continent, inclusiv în ţări dintre cele mai evanghelizate. Eu mă tem că evanghelia predicată acolo (de occidentali, mai ales de americani) este una la fel de deficientă ca şi cea predicată mai peste tot în America – una care “strecoară acul şi înghite cămila”, ca să folosesc o metaforă biblică.

  Like

 12. Cata glorie i-ar aduce lui Dumnezeu vietile noastre daca am raspandi tot atata lumina ca vietile crestinilor africani!

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: