Isteria fundamentalista a pasapoartelor biometrice

Ca unul care a crescut într-o comunitate religioasă minoritară bântuită de ceea ce unul dintre mentorii mei numea cândva furor eschatologicum, sunt destul de obişnuit cu excesele milenariste şi cu anxietăţile apocaliptice pe care acestea le nutresc. Ba chiar, aş putea adăuga cu ruşine, ca o mărturisire personală, am avut şi eu, într-o vreme, propria contribuţie la răspândirea acestor viziuni îndoielnice ale sfârşitului lumii.

Îmi aduc aminte, intre altele, de traducerile făcute de la amvon, prin anii ’80, cu pasiune şi convingere, la predicile unui anume Jim Lowden, cu privire la alinierea planetelor şi, zice-se, sfârşitul iminent al lumii. Asemenea abordări excesive, dacă nu cumva chiar patologice, înfloresc în toate spaţiile dominate de o atitudine condescendentă faţă de raţiune în general şi de teologie în particular, indiferent dacă aceasta izvorăşte din pietismul de sorginte anabaptistă sau din neoplatonismul monastic.

Studiul academic al teologiei m-a vindecat însă rapid de aceste derapaje fundamentaliste ale misticii lui 666. Teologia m-a ajutat să înţeleg că întrebarea escatologica fundamentală pentru creştini nu este aceea legată de data sfârşitului lumii (sa a arătării lui Anticrist, după gust), respectiv de diversele scenarii apocaliptice ale Escatonului, ci, cine este cel care vine – Cristos Domnul în slavă, împreună cu sfinţii îngeri, şi, mai ales, cum ar trebui să trăim noi în lumina adevărului revenirii lui iminente pe pământ la finalul istoriei. În studiile mele teologice m-am aplecat asupra teologiei ortodoxe, mai ales asupra gândirii teologice a lui Dumitru Stăniloae şi am dobândit în cursul acestui proces o mare apreciere pentru spaţiul teologiei răsăritene. În ciuda acestui respect, şi spre dezamăgirea unora dintre prietenii mei ortodocşi, studiile mele nu m-au convins a mă converti la ortodoxie (motivele sunt mult prea complexe pentru a fi discutate aici, deşi unele dintre ele transpar din acest text), chiar dacă m-au îndepărtat de tradiţiile Reformei radicale şi m-au apropiat de anglicanism.

Nu mi-aş fi închipuit însă niciodată, atunci când mă desfătam cu sofisticarea teologică a unora ca Stăniloae, Florovsky, Meyendorff, Evdokimov sau Zizioulas, că voi întâlni vreodată în ortodoxie versiuni de iraţionalism şi fanatism escatologic pe lângă care micile erezii chiliaste cu care mă jucam în copilăria mea spirituală par  o simplă joacă de copii. Mi-a fost dat însă a mă înşela.

Zilele acestea, odată cu decizia Uniunii Europene de a încuraja introducerea paşapoartelor biometrice a făcut ca blogosfera ortodoxă să ia deodată foc şi să ardă cu zgomot. Avem de-a face, din nou, cu un nou potop de invective antieuropene şi de umori ultranaţionaliste, de extracţie legionară. Pe unul dintre bloguri, mesajul, care friza paranoicul, era însoţit de imaginea alarmistă a unei grămezi de crucifixe gata de a fi arse de un presupus Anticrist. M-am gândit la început să vă pun la dispoziţie câteva dintre enormităţile găsite în aceste zile în spaţiul virtual. Unele dintre ele au în spatele lor nume grele din lumea ortodoxă, mai ales din spaţiul monastic. Până la urmă însă am decis să vă las vouă „plăcerea” asta.

Mă întreb însă când vom auzi vocea minţilor lucide din ortodoxia românească care să expună public această patologie care face atât de mult rău sufletelor şi aşa suficient de fanatizate ale ortodoxului de rând din România. Mă tem încă că nu se vor găsi mulţi care să aibă curajul de a confrunta paranoia cuibărită în spaţiul monastic românesc. Este vorba, probabil, de oameni prea puternici chiar şi pentru cei mai curajoşi dintre ei.

Dumnezeu cu mila!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

10 thoughts on “Isteria fundamentalista a pasapoartelor biometrice”

  1. Multumesc frumos pentru urari. Imi trebuie cit de multa se poate.
    Si ma bucur pentru cei care au destula 😦 Sau cel putin asa lasa sa se creada.

    Like

  2. Da, studiile te pot face mai priceput, sau mai adancit in ratacire… Depinde ce ungere ai… 🙂

    Dar, daca as vrea sa ma refer la subiect, daca ar fi sa ma refer la teologie, Apocalipsa ne arata clar ca sfintii care au biruit prin marturisirea lui Isus Cristos si a Cuvantului si care nu si-au iubit viata pana la moarte, acesti sfinti au biruit fiara si numarul numelui ei. Ei au avut un singur nume in inimi – pe Isus Cristos, Domnul.

    Asa ca, cinste celor care ne atentioneaza. Nu ma refer la OTV-isme. Ma refer la spiritul profetic.

    In rest… succes la teologie si va doresc mai multa smerenie.

    Like

  3. Vremurile tulburi din istorie, ca cele pe care le traim in prezent, au fost intotdeauna un teren fertil pentru fanatismul religios. Cred nu de acest soi de alarmism fundamentalist, ci de luciditate si de o rationalitate inradacinata in Scripturi si in intelepciunea de secole a Bisericii avem nevoie in prezent.

    Like

  4. Felicitări pentru acest post cât se poate de diplomat și informativ. Nu știu de ce dar liniștește, chiar și pe unul care nu este cuprins de febra conspirațiilor. Pur și simplu este liniștitor.

    Like

  5. Aveţi o luare de poziţie rar întîlnită printre blogurile creştine ! Vă arătaţi echilibrat şi precaut faţă de această (nouă şi repetitivă) febră apocaliptică de care suferă mulţi evanghelici şi se pare i-a cuprins pe unii ortodocşi. Mi-a plăcut ce aţi spus şi dacă-mi permiteţi vă voi cita. Toate cele bune!

    Like

  6. Nu sunt in tara si n-am stiut de aceasta emisiune, dar am copiat inregistrarile video si le voi urmari cu interes imediat ce pot. Multumesc pentru semnalare.

    Like

  7. Eu unul nu inteleg de ce cand vine vorba de sfarsitul lumii se pune accent asa de mult pe Anticrist si nu pe Christ, pana la urma noi crestinii ar trebuii sa-l asteptam pe Isus Christos nu pe solul necuratului.
    Un alt lucru care nu-l inteleg ce treaba are numarul numelui fiarei(666) cu pasapoartele biometrice. Eu unul n-am citit in Apocalipsa nimic despre pasapoarte si cipuri.
    Probabil ca toata aceasta isterie cu sfarsitul lumii, cu scenarii care mai de care mai fanteziste nu e altceva decat o diversiune a celui rau . Adica , crestinii il cauta pe anticrist in loc sa-l caute pe christos .

    Like

Leave a comment