Cristian Badilita – Orthodoxie vs. ortodoxie

cristian_badilita

Domnul Cristian Bădiliţă a “comis” o nouă carte. Eu, care sunt structural un moldovean leneş, mă minunez de hărnicia acestui tânăr intelectual. Este adevărat că are sânge de bucovinean şi probabil că asta “face diferenţa”, cum zic americanii.

Cristi Bădilită este un om care nu se sfieşte să fie polemic. Şi, cu toate că şi eu aş putea fi uşor acuzat de acelaşi lucru, mi-am dorit uneori să se fi oprit înainte de iniţia unele dintre polemicile sale. Dar, bănuiesc, sunt destui care ar putea spune acelaşi lucru despre mine.

Aşa fiind, să lăsăm istoria, şi mai ales pe Dumnezeu, să judece aceste lucruri, iar noi să revenim la tema acestui post. Iată esenţa mesajului primit recent de la domnul Bădiliţă:

…îmi îngădui să vă anunţ că, începînd de săptămîna viitoare, veţi putea găsi în librăriile româneşti volumul meu Orthodoxie versus ortodoxie, editat de Curtea veche.

Adaug mai jos textul aflat pe coparta a patra a cărţii:

Volumul de faţă încearcă să redefinească orthodoxia, cu h, prin lărgirea semantică a termenului. Orthodoxia nu trebuie identificată cu ortodoxia –  confesiune creştină rezultată în urma rupturii de la 1054. Această lărgire presupune şi adâncirea semantică a termenului „orthodoxie”, întrucât creştinismul nu este dogmă goală, ci întruparea dogmei cristice într-un mod de viaţă conform cu Evanghelia. Operând o asemenea distincţie autorul doreşte o decantare a valorilor adevăratei orthodoxii, criticând – uneori cu accentuată pasiune, dar mereu obiectiv şi argumentat, variantele ideologizate şi, în fond, necreştine ale falsei „ortodoxii”. La capătul lecturii cititorul de bună credinţă îşi va da seama că are de-a face nu cu o încercare de „subminare” a Bisericii ortodoxe, ci cu o adevărată apologie a dreptei credinţe care se înrădăcinează în Revelaţie, în Scriptură şi în tradiţia de aur a Părinţilor.

Ataşez, de asemenea, pentru cei interesaţi, cuprinsul şi introducerea cărţii, în format PDF.

badilita-orthodoxie-vs-ortodoxie-cuprins1

badilita-ortodoxia-patologica-si-orthodoxia-consolatoare

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

2 thoughts on “Cristian Badilita – Orthodoxie vs. ortodoxie”

  1. Un cuprins numai bun de stârnit mari curiozităţi şi de trimis lumea în librării, la vânătoare de “orthodoxii”. Abia aştept să mi-o cumpăr. Miroase a multă polemică şi zeflemisire pe drept a nătăfleţismului românesc care crede că dacă ia o înfăţişare pioasă este scuzabil.
    Mulţumesc de semnalizare.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s