Sarbatoare romaneasca la Glasgow

congregatia

Aşa cum anunţam AICI, duminică 18 decembrie a avut loc inaugurarea Bisericii ortodoxe Întâmpinarea Domnului din Glasgow, păstorită de Pr. Marcel Oprişan.

slujba2

Biserica românească este găzduită de parohia prezbiteriană Shettlestone Old. La acest eveniment, care a avut un caracter cu adevărat ecumenic, au participat foarte multe personalităţi religioase şi seculare, din România şi din Marea Britanie.

clericii

Slujba a fost oficiată de doi episcopi, IPS Iosif, Mitropolit al Europei Occidentale si Meridionale si PS Macarie Dragoi, Episcopul Europei de Nord.mitropoliţi ortodocşi şi alţi cinci clerici ortodocşi.

consacrarea-diaconului

În cadrul acestei slujbe a fost hitotonit un diacon, pentru a sluji în această nouă biserică.

După slujba religioasă, săvârşită în spaţiul dedicat acestei noi biserici, a urmat ceremonia ofocială, care, din pricina mulţimii participanţilor, s-a desfăşurat ăn santuarul (mult mai spaţios) folosit pentru închinare de parohia prezbiteriană.

corul

În cadrul acestei ceremonii au concertat Corul de copii Theotokos din Alba iulia si Corul bizantin Nectarie Protopsaltul din Bucuresti.

Diversele comunităţi creştine din Scoţia (prezbiteriană, episcopaliană, catolică, metodistă, baptistă) au fost reprezentate la cel mai înalt nivel la acest important eveniment.

mitropolitul

Statul român a fost şi el reprezentat de Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra, , Liliana Hiris, Consul Onorific al Romaniei la Aberdeen, Gabriela Masaci, directorul Institutului Cultural Roman de la Londra şi de Ramona Mitrica, director al Centrului Cultural Roman.

Cristina Irimie, îşi încheie articolul ei sespre acest eveniment de la site-ul Romani in UK, cu urmatoarele cuvinte: “Părintele Marcel Oprişan, Ioana di Mambro, ‘sufletul comunităţii româneşti din Glasgow’ şi Daniel Mănăstireanu, tânărul  român datorită căruia parohia este găzduită de Shettleston Old Parish Church sunt cei fără de care această inaugurare nu ar fi fost posibilă”.

Pentru mai multe detalii legate de acest eveniment, vizitaţi:

Site-ul BBC News

Site-ul Parohiei Shettleston Old – aici veţi găsi şi câteva fotografii

Site-ul Romani in UK – tot pe acest site, găciţi AICI un fotoreportaj cuprinzând 177 de fotogtafii de la această sărbătoare

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

4 thoughts on “Sarbatoare romaneasca la Glasgow”

    1. Multumesc foarte mult pentru aceasta semnalare. Desi am pus in articolele despre acest eveniment link-uri catre pagina web a romaniloe din UK, nu am observat acest articol (imi marturisesc pacatul de a nu naviga zilnic pe aceasta pagina 🙂 il puteti ruga pe Par Marcel sa se roage de iertare pentru mine?

      Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s