Downshifting

downshifting

Aţi auzit de downshifting? Dacă nu, iată aici o definiţie simplă: “practica simplificării stilului de viaţă, cu scopul de a deveni mai puţin legat de bucurile materiale”.

O mică parabolă ilustrează foarte bine acest concept.

Un om sta pe malul marii si cineva vine si ii spune sa ii prinda niste peste, iar el ii spune ca nu, pentru ca sta pur si simplu si contempla marea.
Acesta ii spune: iti dau bani si nu o sa mai ai barca asta prapadita, o sa iti iei una mai buna. Tot nu vroia.
Acesta incepe sa ii arate care sint avantajele: daca prinzi peste mai mult cu barca cea buna o sa poti sa iti iei un vapor si daca iti iei un vapor o sa iti poti face o fabrica de conserve de peste si o sa lucreze altii pentru tine si tu nu o sa faci nimic, la care omul raspunde:
Si acum ce ti se pare ca fac?

Psihologul Aurora Liiceanu a scris un articol senzaţional pe această temă. El poate fi citit AICI.

Şi, în final, dacă sunteţi interesaţi de acest fenomen contracultural, citiţi AICI un exemplu cu totul neobişnuit din Rusia.

Advertisements

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

9 thoughts on “Downshifting”

  1. Mai întâi, aceasta nu este pentru muritorul de rând, care, uneori nu prea mai are unde să meargă “down”. În acelaşi timp, fiecare dintre noi putem găsi modalităţi relevante şi adecvate de a trăi o viaţă de mai mare simplitate.
   Şi aici aş avea o sugestie. Mă întreb cum se face că nici o editură evanghelică nu a fost interesată ca, alaturi de puzderia de maculatură siropoasă aruncată pe piaţă în aceste zile, să traducă o carte cu adevărat profetică, aşa cum este Freedom of Simplicity a lui Richard Foster.

   Like

 1. La modul serios acum: cred ca ar putea castiga adoptand atitudinea asta si cei mai putin dotati material. Downshifting e in primul rand o atitudine fata de scaderea resurselor materiale dar si fata de stresul provocat de lipsa lor. I-am putea spune eventual caderea in realitate. Si impacarea cu tine insuti. In opozitie cu imitarea celor dependenti de sclipici.
  Editurile sunt si ele intrate in vartejul economiei de piata. Profitul dicteaza. Cel material of course.
  Si cu invazia evangheliei prosperitatii sansele lui Imitatio Christi au scazut spre zero.

  Like

 2. “salutari din ciprul insorit” ??? sigur asta ai vrut sa zici?? in fine :),
  Ma gandesc ca doamna care a multumit pt “semnalarea de folos” cu siguranta in realitatea ei cu ceva timp in urma a avut aceeasi “semnalare ca si dvstr ca si mine de altfel 😀 si ca inca cativa, vezi tu(scz de pert-tu) asa fac romanii de cand ii stiu eu, parca istoria pe care am invatat’o in scoli ar fi a altor tari, nu stiu de ce atata lume vorbeste despre atatea lucruri si nu se intampla mai nicicand ceva palpabil, si care sa fie facut cunoscut toti stiu despre toate dar nimic nu apare, sincer ar cam trebui si facut ceva.. eu la anii mei nu pot decat sa strang ceva lume si sa ofer ceva din calitati pt a scapa de ceva din defecte 😉

  in final, frumos blog 😉

  Like

  1. Da, atunci cind scriam acel comentariu ma aflam in Cipru, unde se afla biroul regional World Vision pentru care lucrez. Si era soare, asa cum este mai tot timpul anului.
   In rest, multumesc pentru comentariu aveti mare dreptate in ceea ce scrieti) si pentru apreciere. Va mai astept pe aici.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s