O critica crestina a capitalismului

kulls

În ultimii cinci-şase ani am avut şansa de a conduce o serie de seminarii pe teme unei perspective creştine asupra comunismului şi a postcomunismului în multe ţări de pe patru continente. Din pricină că aspra critică pe care o făceam ideologiei comuniste risca să-i facă pe interlocutorii mei să creadă că, prin aceasta făceam propagandă ideologiei capitaliste, îmi încheiam de fiecare dată seminariile cu o discuţie despre necesitatea unei critici, din perspectivă evanghelică, a societăţii capitaliste de consum şi a ideologiei aflate în spatele acesteia.

În mod oficial, sistemul comunist a dispărut în România odată cu căderea regimului Ceauşescu, deşi sechelele acestui sistem şi ale ideologiei aferente continuă să ne bântuie, la nivel individual şi social. Comunismul a fost înlocuit cu un capitalism sălbatic de acumulare, ai cărui promotori, surpriză, sunt înşişi beneficiarii vechiului regim, cel puţin deocamdată.

Ideologia comunistă a fost condamnată oficial în Parlament, cam superficial şi în grabă, în stilul inimitabil al Preşedintelui Băsescu, dar marii vinovaţi de tragedia comunistă continuă să se bucure impenitent de pensiile lor substanţiale.

Într-un asemenea context, dacă cineva ar încerca să facă o critică a capitalismului s-ar putea face pe unii să-l considere un nostalgic comunist. Exact asta s-a întâmplat recent (mai mult sau mai puţin meritat) autorilor cărţii Iluzia anticomunismului. Şi totuşi, o asemenea critică trebuie neapărat făcută, căci ideologia societăţii de consum ne-a luat pe nepregătite şi riscăm să devenim rapid, din lipsă de discernământ, sclavii ei, aşa cum am fost, până nu demult, victimele, mai mult sau mai puţin vinovate de consimţire, ale ideologiei marxiste.

Astfel de vremuri tulburi au nevoie de voci profetice, care să confrunte societatea în general sau cel puţin comunitatea creştină cu riscurile compromisului şi s-o cheme înapoi la componentele esenţiale ale legământului. Din nefericire, asemenea voci profetice lipsesc în societatea românească şi în comunităţile creştine din cadrul acesteia.

De aceea vreau să propun, ca exemplu, o voce profetică din spaţiul american. Voi afişa curând aici un text al lui Walter Brueggemann, teolog luteran, specialist în Vechiul Testament, în care acesta face o critică ascuţită ideologiei totalizante care domină societatea de consum din America şi, adaug eu, începe să domine şi spaţiul lăsat liber de căderea comunismului.

Sper că acest text ne va da de gândit şi, poate, ne va motiva la acţiune.

Advertisement

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “O critica crestina a capitalismului”

 1. Îmi cer sincer iertare dacă din ceea ce am scris aţi înţeles că îi socotesc făţarnici pe toţi cei care sunt tea-totallers. Nu este deloc aşa. Am tot respectul pentru cei care au convigeri, chiar atunci când acestea sunt diferite de ale mele sau le socotesc absolut greşite. Ceea ce nu pot însă accepta este ca aceştia să încerce a-mi impune convingerile lor sau să mă trimită ad patres dacă nu accept acest lucru.
  Cât despre încîlzirea globală, ştiţi bine că nu aceasta este problema. Esenşialul estelipsa de grijă pentru creaţie creaţie şi iresponsabilitatea ecologică a multor evanghelici.

  Like

 2. Pledoaria Brueggemenn nu este inutila. Exista public diferit.
  Etichetele cu care dvs respingeti pe cei ce se refera la milioane de credinciosi (grass-roots) nu sunt potrivite si sunt in disonantsa cu not pe care vreti s-o impuneti blogului. In plus implicatia ca mase mari de crestine sunt doar niste mase amorfe fara judecata si complet fatsarnice este nefondata si chiar deplasata. Chiar daca consumerismul ne afecteaza pe totsi americanii, dupa cum fiecare societate are ispite specifice, asta nu inseamna ca predicatori seriosi si crestini sinceri nu sunt avertizati si constienti de pericloele moderne: de la risipa pina la sex. Exista mai multa decentsa printre crstinii evanghelici decit ati vrea dvs. cu fiecare ocazie sa implicati. Pledoaria lu Brueggemenn poate fi mai fundamentata teoretic, ea nu este nou in lumea credinciosilor seriosi.
  PS_ cu incalzirea globala ramine sa fim mai smeriti. Anul 2008 n-a fost cum a fost prezis de “specialistii in psihoza se masa”, cel mai cald din toate timpurile. Gheata in Antartica a ajuns la nivelul 1979, temperaturile in ALaska au atins recordul de frig, in Slovenia e -49 de grade; in Las Vegas a nins in Dec. ’08 (ultima data era in ’73). Vorba orbului: om vedea …cind s-o incalzi clima. Evident ca astea nu sunt semnificative pt cei ce si-au ales crezul… dar crestinii ar trebui sa nu “cumpere” toate mofturile bine finantsate de tot feluri de grupuri..

  Like

 3. Cu alte cuvinte, pledoaria lui Brueggemenn este inutilă? Sper că nu asta vreţi să spuneţi.
  Criticile superficiale şi făţarnice sunt ineficiente în faţa acestei hidre.
  Ce valoare morală au predicuţele împotriva consumerismului ale celor care stau în case cu mult mai mari decât au nevoie şi conduc SUV-uri inutil de puternice şi care consumă cantităţi imorale de petrol, în plină criză energetică şi în condiţiile crizei ecologice şi ale încălzirii globale?

  Like

 4. Capitalismul nu e crestin, dupa cum nici socialismul nu e. Consumerismul si materialismul ca mod de viatsa sunt combatute in gura mare de crestini si predicatori anonimi din bisericile evanghelice din America fara sa-si bata capul cu o baza teoretica ci doar porning de la Scriptura. Ba am vazut si carti de etica crestina pt seminarii fara renume facind acelasi lucru.

  Like

 5. Felicitari Danut pentru aducerea in discutie a unui subiect atat de important. Romania inca poate sa invete din experienta americana cum arata in viata o societate de consum.

  Walter Brueggemann este una din vocile profetice de capatai impotriva maladiei consumului fara frau.

  paladie.wordpress.com

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: