Este Roma adevarata Biserica?

Norman Geisler a publicant recent, împreună cu Joshua Betencourt cartea cu titlul Is Rome the True Church?: A Consideration of the Roman Catholic Claim.

Iată cum este prezentată cartea pe site-ul editurii americane Crossway, la care a apărut aceasta:

The Roman Catholic Church claims to be the only true church. Since all other Catholic doctrines are based on this claim, the whole of the Roman system stands or falls on it. This book provides a critical analysis of this claim, using the best primary and secondary Catholic sources on the subject.

Geisler, care este autor a peste 70 de cărţi şi sute de alte articole, şi un participant activ la dialogul teologic Evangelicals and Catholics Together, a publicat de asemenea în 1995,  împreună cu Ralph MacKenzie lucrarea cu titlul Roman Catholics and Evangelicals: Agreements and Differences.

Cartea lui Geisker dovedeşte că adevăratul ecumenism nu înseamnă nicidecum renunţarea la propria identitate teologică sau confesională şi nici migrarea către un soi de supă nedefinită, în care totul se amestecă şi rezultatul este cu totul altceva decît a fost până atunci. În ce mă priveşte, abordarea de care vorbim aici este una care duce la sincretism, nu la apropierea tuturor bisericilor de credinţa apostolică în care ar trebui să ne regăsim cu toţii.

Strategia de care vorbesc mai sus s-a dovedit de multă vreme a fi nu numai naivă şi nerealistă, dar şi absolut catastrofală pentru mărturia Evangheliei, ceea ce i-a făcut pe mulţi creştini sinceri, inteligenţi şi bine informaţi, să fie destul de sceptici faţă de ecumenism. Prietenul meu Mihail Neamţu este un bun exemplu în acest sens.

Dar nu cred că trebuie să fie neapărat aşa. Cred, mai degrabă, că există o cale mai bună, într-un ecumenism al spiritului, al cărui scop nu este de a crea o superinstituţiâe eclesială, ci ca, în apropierea noastră a fiecăruia de Cristos Domnul, să ne recunoaştem unii pe alţii ca membri ai Bisericii, “una, sfântă, sobornicească (catolică) şi apostolică”. Aşa să ne ajute Dumnezeu!

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “Este Roma adevarata Biserica?”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: