Un baptist suicidar

hypocrisymeter

Un prieten mi-a trimis o gluma pe care n-am auzit-o pana acum decat in versiunea ei americana. Cea franceza insa imi pare a avea inca si mai multa savoare.

Citind-o, veti intelege de ce am ilustrat astfel acest post. Iat-o aici:

L’autre jour, je me baladais. En passant sur un pont, je vois un gars sur le parapet, prêt à se lancer dans le vide. Immédiatement, je me précipite auprès de lui, et je lui crie d’arrêter, de ne pas sauter.
« Et pourquoi ne devrais-je pas sauter ? me dit-il alors.
– Parce qu’il y a bien trop de formidables choses à vivre, et tellement de gens intéressants avec qui vous avez des choses en commun à rencontrer !
– Comme qui par exemple ?
– Eh bien, heu … vous êtes croyant ou athée ?
– Croyant.
– Moi aussi ! Vous êtes chrétien ou juif ?
– Chrétien.
– Moi aussi ! Vous êtes catholique ou protestant ?
– Protestant
– Moi aussi ! Vous êtes Épiscopalien ou Baptiste ?
– Baptiste.
– Waow ! Moi aussi ! Vous êtes Baptiste Église de Dieu ou Baptiste Église du Seigneur ?
– Baptiste Église de Dieu.
– Moi aussi ! Vous êtes Baptiste Église de Dieu Originelle, ou bien Baptiste Église de Dieu Réformée ?
– Baptiste Église de Dieu Réformée.
– Moi aussi ! Vous êtes Baptiste Église de Dieu Réformée, réforme de 1879, ou Baptiste Église de Dieu Réformée, réforme de 1915 ?
– Baptiste Église de Dieu Réformée, réforme de 1915 ! »
Alors c’est là que je lui ai dit :
« Crève, espèce d’ordure hérétique ! » et je l’ai poussé dans le vide.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

8 thoughts on “Un baptist suicidar”

 1. Ma intii, multumesc pentru traducere.
  In al doilea rind, ceea ce spuneti este adevarat mai ales pentru protestanti. Ortodocsii si catolicii nu sunt fara probleme, dar ale lor sunt in alte sfera.

  Like

 2. Din pacate, anecdota de mai sus se poate aplica tuturor bisericilor si denominatiilor crestine, fara deosebire. Mahatma Ghandi cercetind Noul Testament, a fost fascinat de crestinism, model mental ce avea sa se zdruncine dupa ce va fi luat, intr-o tara crestina,parca UK, contact nemijlocit cu aceasta religie. Asa ca fratilor si surorilor atentie la formele fara fond ca riscam ori sa ne aruncam in gol ori sa fim imbrinciti in gol ca in anecdota de mai sus!
  Doamne ajuta, la multi ani cu sanatate, un An Nou binecuvintat de Domnul Iisus!

  Like

 3. Intr-o zi, ma plimbam. Trcind pe un pod, vad un tip pe parapet, gata sa se arunce in gol. Imediat, ma grabesc sa ajung linga el, si-i strig sa nu o faca, sa nu sara. -“Si pentru ce nu ar trebui sa sar?” imi spune el. -Pentru ca sint atitea lucruri formidabile in viata, si atitea persoane interesante cu care dvs. aveti lucruri in comun sa va spuneti! -Cum ar fi de exemplu ? –Ei bine, sa zicem… sunteti credincios sau ateu ? –Credincios. –Si eu! Sunteti crestin sau evreu? –Crestin -Eu de asemnenea. Sunteti catolic sau protestant? -Protestant ! –Eu de asemnea. Sunteti Epicopalian sau Baptist? –Baptist -Wow! Eu de asemnea! Sunteti Baptist din Biserica lui Dumnezeu sau Baptist din Biserica lui Dumnezeu Reformata?
  -Baptist, Biserica lui Dumnezeu Reformata. -Eu de asemnea! Sunteti Baptist din Biserica lui Dumnezeu Reformata, reforma din 1879, sau Baptist Biserica lui Dumnezeu Reformata, reforma din 1915 ?
  -Baptist Biserica lui Dumnezeu Reformata, reforma din 1915 !
  Atunci, iata ce i-am zis: “Sa crapi, specimen de gunoi eretic ce esti!” si l-am impins in gol.

  Like

 4. 🙂 😀 faina, intradevar! si parca se potriveste ca o manusa celor sustinute de domnia voastra de-a lungul anului de existenta in blogosfera (si nu numai,nu?): ca exista un spirit de canibalism in sanul evanghelicilor! 😉

  un an 2009 binecuvantat si ferit de astfel de confrati de credinta! 🙂

  Like

 5. Imi pare rau, dar nu am vreme, Tocmai de asta am decis sa public texte in engleza si franceza. Dar nu ma supar daca vrea cineva sa-l traduca.

  Like

 6. Ce rau imi pare ca am lasat franceza pe locul doi!Poate o redati si in…limba noastra cea dulce si frumoasa!Cu multumiri…

  Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: