In memoriam Cardinal Avery Dulles – update

avery_dulles

Cardinal Avery Dulles (24 august 1918 – 12 decembrie 2008)

Vaticanul a anunţat că foarte cunoscutul Cardinal catolic Avery Dulles a plecat la cele veşnice în data de 12 decembrie 2008, la New York, la vârsta de peste 90 de ani. Dulles a slujit din 1988 până la moartea lui, ca Laurence J. McGinley Professor of Religion and Society la Fordham University, venind acolo de la The Catholic University of America, unde a predat din 1974 până1988.

Cardinalul a fost fiul lui John Foster Dulles, secretar de stat sub administraţia Preşedintelui american Eisenhower, în perioada 1953-1961. A fost crescut în credinţa prezbiteriană, dar a devenit agnostic în timpul studiilor făcute la Harvard College, pe care le-a început în 1936. Îndoielile sale religioase au fost spulberate de o experienţă existenţială profundă, petrecută în timp ce se plimba în ploaie şi a observat mai multă vreme un pom care începea să înflorească pe malul râului Charles. Din cel moment, mărturiseşte Dulles, nu s-a mai îndoit niciodată de existenţa unui Dumnezeu bun şi atotputernic. Ca urmare a acestui moment crucial, Avery Dulles s-a reapropiat de credinţa creştină, a devenit catolic în 1940 şi apoi s-a alăturat ordinului iezuit.

Deşi era un simplu preot în acea vreme, Dulles a jucat un rol esenţial în formularea documentelor Conciliului Vatican II. În semn de apreciere pentru această contribuţie, Dulles a fost ridicat în anul 2001, de către Papa Ioan Paul II, la rangul de cardinal, deşi nu era nici episcop, nici arhiepiscop, aşa cum este regula în cazul acestor numiri. În acest sens, Dulles se află într-o companie ilustră, căci alţi trei mari teologi catolici, toţi francezi, care nu erau episcopi, au fost ridicaţi de asemenea la rangul de cardinal pentru contribuţia lor hotărâtoare la lucrările Conciliului Vatican II. Aceştia sunt Jean Daniélou, numit cardinal de Paul VI, precum şi Henry de Luban şi Yves Congar, numiţi cardinali de către Ioan Paul II.

benedictxvi-averydulles

Papa Benedict XVI şi Cardinal Avery Dulles
New York, 19 aprilie 2008

În timpul vizitei sale din acest an (2008) în Statele Unite, Papa Benedict XVI a acordat o audienţă privată Cardinalului Avery Dulles, care era deja foarte bolnav la acea dată.

Contactul meu personal cu teologia lui Avery Dulles a avut loc în timpul studiilor doctorale, prin intermediul excelentei sale lucrări Models of the Church, care sper să fie tradusă cândva în limba română şi pe care o recomand cu mare căldură tuturor celor interesaţi de eclesiologie (vă sugerez să căutaţi ediţia a doua a cărţii, în care Dulles încearcă să ofere propriul său model al Bisericii, privită ca o „comunitate a uceniciei”).

În final, de un special interes pentru evanghelici este faptul că, în virtutea trecutului său protestant, Cardinalul Dulles a avut un interes special pentru dialogul teologic între evanghelici şi catolici intitulat „Evanghelici şi catolici împreună“, fiind semnatar al tuturor celor şase documente publicate până acum în cadrul acestei consistente iniţiative ecumenice (vezi AICI al doilea document din această serie.

Fie ca Dumnezeu să-l odihnească în pace şi să-i dea bucuria sfinţilor în slavă!

Vă recomand să citiţi AICI o serie de aprecieri rostite de câţiva lideri evanghelici cu privire la acest om excepţional.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

One thought on “In memoriam Cardinal Avery Dulles – update”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s