Cristian Badilita in apararea lui Toader Paleologu

toader_paleologu cristian-badilita2
Toader Paleologu                 Cristian Badilita

Numele lui Theodor Paleologu, unul dintre cei mai remarcabili tineri intelectuali români contemporani a fost rostit de nenumărate ori în aceste zile, el fiind desemnat de PDL pentru postul de Ministru al culturii şi cultelor.

Din nefericire, şi într-o manieră tipic balcanică, alături de aprecierile cuvenite, s-au găsit în presa noastră oligofrenă şi imbecilă o sumedenie de nulităţi intelectuale şi politice care să arunce cu noroi în acest tânăr om politic (mă feresc să vă dau referinţele, pentru că le-aş face publicitate, şi ei tocmai asta doresc; ca nişte veritabili paraziţi, care nu pot trăi pe picioare proprii, ei se hrănesc cu sângele victimelor lor).

Un om de bun simţ şi un prieten nu poate sta nepăsător atunci când vede această nedreptate strigătoare la cer. De aceea, domnul Cristian Bădiliţă se simte obligat să scrie un text pasionat în apărarea domnului Paleologu.

Voi reda mai jos acest text, aşa cum l-am primit astăzi de la domnul Bădiliţă.

Înainte de a face asta, vreau însă să vă recomand, cu căldură şi apreciere BLOGUL lui Toader Paleologu (aşa cum, cu simpatie, îi spun prietenii). N-am făcut-o până în prezent pentru ca n-am vrut să fac propagandă electorală pe acest blog (nici măcar unui om de valoarea lui). Acum însă, de vreme ce a fost ales, şi mai ales pentru că este atacat într-un mod atât de josnic, deşi, din păcate, atât de caracteristic secăturilor vajnicului nostru popor, vă invit să-i vizitaţi blogul şi să vă convingeţi voi înşivă de valoarea lui. Vă doresc lectură plăcută.

Şi acum, iată mesajul domnului Bădiliţă:

Bună ziua,

Mă simt oarecum dator să intervin într-o polemica (de doi bani, dar foarte mediatizată) lansată de cîţiva jurnalişti specialişti cu aflarea in treaba. E vorba de pregatirea şi de competenţa “culturală” a lui Toader Paleologu, desemnat ministru al culturii. Nu mă interesează cine-i sînt colegii de minister. Sper doar ca el să-şi facă datoria. Paleologu, da, poate fi acuzat ca n-a mîncat salam cu soia şi că nu s-a mitocanizat în liceele/universităţile româneşti.

Mă rezum la personalitatea lui de interes public, ca să zic aşa. A făcut liceul la Stanislas din Paris, unul din cele mai reputate; apoi a devenit, printr-un concurs foarte dificil, elev la Şcoala Normală Superioară (ELEV, nu invitat, ca mine), unde ne-am şi cunoscut. A fi elev al acestei Şcoli înseamnă, automat, a fi recunoscut ca făcînd parte din elita intelectuală a Franţei. Apoi, sub îndrumarea doamnei Bonardel, a susţinut un masterat excelent despre Soloviov, pentru a-şi încununa studiile universitare (predînd între timp în SUA), cu un doctorat stralucit la EHESS, în cotutelă cu Universitatea din Munchen. La ENS din Paris a organizat un seminar despre Culturile Europei de Est, care a umplut amfiteatre şi săli întregi vreme de un an de zile, cu invitaţi de primă mînă, de la ME Congourdeau pînă la Struve şi Vidal-Naquet.

Teza lui, despre teologia politică a lui Carl Schmitt a apărut la una dintre editurile prestigioase din Paris, Cerf. Din păcate românii nu s-au repezit să o traducă, deşi a fost naşită de A. Besançon însuşi şi prezentată de Pierre Manent, ca fiind CARTEA despre marele gînditor german. A predat apoi cîtiva ani de zile la Berlin, pînă cînd a devenit ambasadorul României în Danemarca.

O asemenea carieră, în doar zece ani, nu poate fi caricaturizată sau minimalizată de nişte jurnalişti improvizaţi. Dacă Paleologu este apt sau nu să dirijeze un minister nu avem a ne pronunta acum. O va confirma sau infirma el însuţi. Dar e inadmisibil ca un om cu pregatirea şi de anvergura sa, realmente internaţională, pe care poţi conta în orice împrejurare “elitistă” (cu adevarat elitistă), să fie pus la colţul clasei de cîţiva analfabeţi ai presei neoRSR (care nu fac decît să-i discrediteze şi pe adevăraţii jurnalişti). Vă rog pe toţi cei normali şi cinstiţi să faceţi cît mai cunoscut acest mesaj, dat fiind că, personal, nu am acces la presa “democratică” din România. Mă consolez cu gîndul că în aceeaşi situaţie se află Goma şi, dacă ar mai fi trăit, s-ar fi aflat şi Culianu.

Îi doresc, de pe lună, lui T. Paleologu succes şi curaj; să-şi amintească numai de spusele tatălui lui Steinhardt către fiu înainte de chemarea acestuia la anchetă,

Cristian Bădiliţă

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s