Vaticanul nu susţine discriminarea homosexualilor

homosexuality

Homosexualitatea este un subiect extrem de dezbătut astăzi şi care de cele mai multe ori stârneşte dispute pătimaşe, mai degrabă decât discuţii raţionale.

Pentru fundamentalişti, nu numai că relaţiile homosexuale sunt păcătoase (o convingere împărtăşită de toţi cei care acceptă o lectură normală a Sfintei Scripturi), dar ei ar fi gata să dea la moarte (sau cel puţin la închisoare) nu numai pe toţi cei care practică homosexualitatea, dar şi pe cei care au asemenea înclinaţii. În mod straniu, ei nu par la fel de pasionaţi de a legisla ori de a pedepsi infidelitatea conjugală ori relaţiile sexuale premaritale, un subiect despre care Biblia are mult mai multe de spus decât despre homosexualitate. Eviodent, este întotdeuna mult mai usor să ce ocupăm de păcatele “lor”, decât de păcatele “noastre”. Cât despre imperativul iubirii creştine pentru cei păcătoşi, acesta poate să mai aştepte. până când aceşti furioşi vor fi terminat cu homosexualii.

Pe de altă parte, promotorii homosexualităţii consideră că oricine afirmă că homosexualitatea este păcat, ar fi necesarmente un homofob. Daca ii ascultam cu atenţie şi le dăm crezare acestor “apostoli” ai perversităţii, vom începe să ne simţim prost că suntem normali.

În acest context confuz, vocea lucidă a Bisericii Catolice încearcă să aducă lumină şi să clarifice lucrurile. Aflaţi mai multe despre aceasta în ACEST articol de pe site-ul Catholica.

Author: DanutM

Anglican theologian. Former Director for Faith and Development Middle East and Eastern Europe Region of World Vision International

7 thoughts on “Vaticanul nu susţine discriminarea homosexualilor”

  1. Pacatul curviei,este pacatul intre persoana de sex diferit,avand loc un act natural,
    cred ca Dumnezeu a condamnat in mod cu totul separat pacatul sodomiei….spune ca i-a lasat in voia mintii lor pacatoase….adica este vorba si de o degradare a conditiei umane,fiind lasati in pacatosenia acestui pacat care este scabos,nefiresc si degradant.

    Desigur ca trebuie sa-i iubim(eu una nu
    pot,asta nu inseamna ca nu doresc pocainta lor,salvarea de la pedeapsa finala)
    De ce Dumnezeu a dstrus Sodoma si Gomora lasand moarte pe veci pe acel loc…si nu a facut la fel cu toate teritoriile unde oamenii au curvit?
    pentru ca cred,,,,ca trateaza in mod special acest
    lucru scarbos,care nu are nimic curat in el,ati citit ce fac acesti homosexuali?
    Pana nu am citit nu am putut crede ca te poti degrada astfel,fiind vorba de o serie intreaga de lucruri care le fac ei,deci nu se refera strict la o relatie sexuala.
    Deci nu trebuie sa amestecam celelate pacate cu acesta,o spune un om simplu,ca mine.

    Like

  2. Nici cuvintul Triinitate si nici hypostasis nu sunt in Scriptura si in jurul lor se construieste intreaba teologie crestina.
    Nu cred ca trebuie sa ne temem de vreun cuvint, oricare ar fi acesta, cu conditia ca acesta sa fie folosi corect. Stiu, din experienta, ca exista crestini homofobi. Daca insa, asa cum spuneti, unii acuza Biblia de homofobie, atunci sa fie sanatosi si sa mai invete limba.

    Like

  3. Sunt de-acord cu explicatia lui DM pt magda. O singura observatie: nu ma omor de dragul termenilor folositi in lume precum homofob… termenul nu-i din Scriptura. Asta nu-nseamna ca-i musai sa folosim numai termeni din Scriptura;nici nu ne-am mai putea intelege de-am face-o. Din cauza nu cred ca trebuie sa ne tot aparam. Dupa liberali, Scriptura e homofoba. Definitiile astea arbitrare in fond nu spun nimic in mediul crestin. Deci de m-acuza un crestin ca-s homofob, nici macar nu stiui ce-i aia. Avem destule probleme cu termenii consacrati in spatiul crestini. Desigur cind “iesim” in lume e mai complicat. Pin-atunci, prefer terminologia simpla crestina (ori teologica) pacat-nepacat, a uri-aiubi, etc. Restul gaselnitselor moderne… nu ma impresioneaza prea tare.

    Like

  4. Stimata doamna,
    Ma intii multumesc pentru aprecieri. Nu le socotesc nicidecum ca un lucru de apucat.
    In al doilea rind, va rog sa intelegeti ca termenul “normal’ folosit pentru a descrie heterosexualitatea nu contine nicidecum in mod implicit o eticheta dispretuitoare ori, eventual homofoba, fata de cei care sunt altfel.
    Este vorba aici mai degraba de o afirmatie cu valoare axiologica, facuta din perspectiva moralei iudeo-crestine ‘normale’ (spun asta, in contrapondere la revizionismul hermeneutic liberal, pe care nu-l impartasesc).
    Cu alte cuvinte, prin aceasta eticheta pusa heterosexualitatii incerc sa afirm doar ca ‘asa a facut Dumnezeu lumea’ – daca ar fi fost altfel, nici eu si nici dvs n-am mai fi aici – si ca orice deviere de la aceasta stare de lucruri (innascuta sau nu) este anormala si, de aceea, trebuie sa-i rezistam. Iara daca ii cedam, intram pe teritoriul a ceea ce, din punct de vedere teologic se numeste ‘pacat’.
    Desigur, si heterosexualii au ispitele lor, absolut la fel de mari si de grave in consecinte, daca le dam curs. Aici, cred eu, nu exista nici o diferenta.
    Va rog sa ma ertati deci ca nu voi modifica textul meu si sper ca acum este mai clar ce am vrut sa spun, chiar daca, eventual nu sunteti de acord cu mine, ceea ce este absolut OK.
    Multa sanatate.

    Like

  5. “vom începe să ne simţim prost că suntem normali.”
    Interesanta si de bun simt introducerea dvs la articolul in cauza dar, v-as sugera ,daca credeti oportun, sa schimbati cuvintul “normali” din citatul de mai sus, in heterosexuali. Asta, a proposito, de homofobie. In rest, va citesc cu interes tot ceea ce publicati pe acest blog. Sarbatori fericite!

    Like

Leave a comment